:

Kan man använda rut avdrag i hyresrätt?

Innehållsförteckning:

 1. Kan man använda rut avdrag i hyresrätt?
 2. Får man rutavdrag för flyttstädning?
 3. Vem har rätt att göra rutavdrag?
 4. Kan man få rutavdrag för flytthjälp?
 5. När gäller inte rutavdrag?
 6. Kan man få rutavdrag utan inkomst?
 7. När får man inte rutavdrag?
 8. Vad kostar flyttstädning utan rutavdrag?
 9. Måste man vara skriven på adressen för att få rutavdrag?
 10. Får man göra avdrag för flyttkostnader?
 11. Kan man göra både rot och rutavdrag?
 12. Hur mycket ska man tjäna för att få rutavdrag?
 13. Vad ingår i flyttstädning hyresrätt?
 14. Vad kostar en flyttstädning av lägenhet?
 15. Kan man vara skriven på en adress man inte bor på?

Kan man använda rut avdrag i hyresrätt?

Likt rotavdraget är rutavdraget en skattereduktion och innebär att du kan göra ett avdrag på arbetskostnaden när du anlitar företag för att utföra tjänster i ditt hem. RUT står för rengöring, underhåll och tvätt. Rutavdraget täcker, som du säkert genom förkortningen redan listat ut, arbeten inom just rengöring, underhåll och tvätt.  

Exempel på tjänster som du kan använda rutavdraget vid är hushållstjänster som flyttstädning, läxhjälp och trädgårdsarbete. Du kan också använda dig av rutavdraget när du:

 • Anlitar barnvakt
 • Anlitar hjälp för snöskottning samt vid installation
 • Underhåll eller reparation av fiber 

Får man rutavdrag för flyttstädning?

Går det att få rutavdrag för att flytta ett bohag från en permanent bostad till en semesterbostad i Sverige eller i utlandet?

Ja, köparen kan få rutavdrag för flytt av bohag mellan sina bostäder. Det gäller om köparen har nyttjanderätt och bostaden helt eller till väsentlig del används för boende inom EU/EES-området. Firman som utför arbetet måste ha svensk F-skatt om någon del av flytten utförs i Sverige.

Vem har rätt att göra rutavdrag?

Rut är en förkortning av Rengöring, underhåll och tvätt. Som privatperson i Sverige får du göra rutavdrag på 50% på arbetskostnaden för hushållsnära tjänster, dvs. inte på materialkostnaden eller liknande utan endast kostnaden för arbetstiden. Rut-avdrag vid flyttstädning får göras, oavsett om du bor i hyresrätt, bostadsrätt eller hus.

Kan man få rutavdrag för flytthjälp?

Rutavdrag – även stavat RUT-avdrag (förkortning för rengöring, underhåll och tvätt) – är ett skatteavdrag för hushållsnära tjänster. Här räknas flyttjänster som flytthjälp, flyttstädning och magasinering in.

Skattereduktion innebär att den summa skatt du ska betala reduceras, alltså minskas. Genom att utnyttja rutavdraget kan du spara pengar när du ska flytta.

När gäller inte rutavdrag?

Rut är en förkortning av Rengöring, underhåll och tvätt. Som privatperson i Sverige får du göra rutavdrag på 50% på arbetskostnaden för hushållsnära tjänster, dvs. inte på materialkostnaden eller liknande utan endast kostnaden för arbetstiden. Rut-avdrag vid flyttstädning får göras, oavsett om du bor i hyresrätt, bostadsrätt eller hus.

Kan man få rutavdrag utan inkomst?

Arturo Arques är privatekonom på Swedbank och sparbankerna. Vi låter honom svara på de vanligaste frågorna om rut och rot.

Det pratas om rot och rut i lite olika sammanhang – men vad står de för egentligen? – Rot är en förkortning för reparation, ombyggnad och tillbyggnad. Rut stod en gång i tiden för "rengöring, underhåll och tvätt". Idag omfattar ju avdraget betydligt mer än så, men de är båda skatteavdrag som man kan få göra för tjänster som utförs i eller i nära anslutning till hemmet.

När får man inte rutavdrag?

Rot- och rutavdrag är skattelättnader som gör det billigare att anlita arbetskraft för hantverk eller hushållsnära tjänster. Rot står för Reparation, Ombyggnad, Tillbyggnad och Rut står för Rengöring, Underhåll, Tvätt.

Skattelättnaderna är generösa och generella. Till exempel ryms trädgårdsarbete, snöskottning och flytthjälp i rutavdraget och de flesta sorters renoveringar i rotavdraget. Skattelättnaderna gäller arbetskostnaden, inte resor eller material.

Den som utför tjänsten är den som ansvarar för att ansöka om avdraget. Som beställare betalar man sin faktura som vanligt, där är avdraget redan inräknat. Det enda man behöver göra som beställare är att hålla lite koll på hur mycket rot- och rutavdrag man har gjort under året.

 • Rutavdraget är maximalt 75 000 kronor och rotavdraget är maximalt 50 000 kronor under 2023.
 • Sammanlagt får man inte göra rut- och rotavdrag över 75 000 kronor, men avdragen är personliga.
 • Om en i hushållet har utnyttjat sina avdrag kan man låta den andra personen i hushållet betala kommande fakturor och därmed kan hushållet fortsätta få avdrag.
 • Avdraget gäller bara arbetskostnaden. Man får som maximalt dra av 30 procent av arbetskostnaden på rotavdraget.

Rutavdraget är mer generöst, här kan man dra av upp till 50 procent på arbetskostnaden. Man behöver inte själv hålla koll på de procentuella gränserna, det ordnar företaget som utför jobbet. Självklart kan du göra rut- och rotavdrag när du anlitar Veterankraft.

Du kan göra avdragen så ofta du vill så länge den sammanlagda summan av rutavdrag och rotavdrag inte överstiger 75 000 kronor. Där kan maximalt 50 000 kronor vara för rotavdraget medan 75 000 kronor gäller för rutavdraget. Du måste också betala in skatt som täcker avdraget som du vill göra eftersom det är från skatten avdraget görs.

I normalfallet betalar man in tillräcklig skatt för att täcka avdragen, men är man osäker kan man höra av sig till Skatteverkets kundtjänst eller utnyttja deras e-tjänster för att räkna ut sin skatt. Har man fått rutavdrag eller rotavdrag man inte är berättigad till betalar man tillbaka det till Skatteverket före eller i samband med deklarationen.

Vad kostar flyttstädning utan rutavdrag?

Vissa städfirmor tar betalt per kvadratmeter och andra per timme. 

Anlitar du en städfirma som tar betalt per timme finns risken att kostnaden drar iväg. 

Då är det tryggare att anlita en städfirma med avtal om ett fast pris som avgörs av bostadens storlek, antal badrum, storlek på kök etc.

Vad som ingår i en flyttstädning varierar men vad som alltid bör ingå är dammsugning och moppning av golv och rengöring av alla fria ytor såsom lister, väggar, element, strömbrytare, persienner, fasta lampor och dörrar. Garderober och annan fast inredning ska rengöras utvändigt och invändigt. Även garage och andra byggnader på din tomt ska städas.

I kök och badrum krävs en större städinsats för att få bort ingrott fett och annan smuts. I köket ska förutom luckor och bänkar också spis, ugn, köksfläkt, kyl, frys och diskbänkar rengöras noggrant.

I badrummet ska badkar, duschkabin och handfat vara skinande rena på alla håll och kanter. Det är viktigt att säkerställa att rengöring av golvbrunnar, vattenlås och ytan bakom spisen ingår och genomförs i flyttstädningen. Det är nämligen inte ovanligt att det missas.

I en flyttstädning ingår generellt inte städning av ytor i trädgård eller borttagning av spikar och krokar från väggar. Inte heller fönsterputs, tvättning av väggar och tak, eller bortforsling och återvinning av sopor. 

Ofta kan du köpa till dessa tjänster för en extra kostnad. När du väljer städfirma, har dem oftast en lista på vad som ingår i priset för en flyttstädning.

Måste man vara skriven på adressen för att få rutavdrag?

Det är viktigt att du har koll på vilka arbeten som ger rätt till skattereduktion och att du och företaget är överens. Tänk också på att du måste betala tillräckligt med skatt för att kunna använda rutavdraget. Det är särskilt viktigt om du också nyttjar andra skattereduktioner under året, exempelvis för installation av grön teknik.

Du och företaget du anlitar har ett gemensamt ansvar att ta reda på om arbetet som ska utföras ger rätt till rutavdrag. Om en tjänst är godkänd beror bland annat på om tjänsten utförs i ditt hem eller inte. Det spelar ingen roll vilken typ av bostad det är. Kostnader för material, resor, utrustning eller administration i samband med arbetet ger inte rätt till rutavdrag.

Får man göra avdrag för flyttkostnader?

Vid ett villaköp tillkommer ofta stora kostnader i form av pantbrev och lagfart. Glöm inte bort att såväl lagfartskostnad som pantbrev är avdragsgillt. Bara detta kan spara dig många tusenlappar.

Kan man göra både rot och rutavdrag?

Rot-avdraget innebär att du får skatteavdrag för arbetskostnaden när du anlitar ett tjänsteföretag för reparation, underhåll, ombyggnation eller tillbyggnad i hemmet.

Rut-avdraget innebär att du får skatteavdrag när du anlitar ett tjänsteföretag för hjälp med hushållsnära tjänster, flyttjänster, reparation och underhåll av vitvaror och it-utrustning.

Hur mycket ska man tjäna för att få rutavdrag?

Maxbeloppet för ROT-avdraget är 50 000 kr per person och år. Men för att kunna utnyttja det bör du veta att du tjänar tillräckligt per månad för att täcka det belopp du gör avdrag för. Byggmentor går igenom regler och vilken inkomstgräns som krävs när du använder ROT-avdrag, och var brytgränsen går. Diskutera gärna ämnet i kommentarsfältet efter artikeln eller på Byggmentors forum för ROT-avdrag. Läs också vår guide till hur ROT-avdraget fungerar.

Det finns inget solklart entydigt svar för vilken inkomst du behöver för att göra maximalt ROT-avdrag. Det enda som säkert kan konstateras är att du aldrig kan göra ROT-avdrag för mer pengar än vad du till slut betalar i skatt (efter övriga skatteavdrag).

Vad ingår i flyttstädning hyresrätt?

En flyttstädning går inte att jämföra med en vanlig veckostädning utan innebär att varenda liten vrå i hela bostaden ska städas noggrant. All smuts och alla fläckar måste avlägsnas från hela bostadens interiör så att endast sådant som beror på ålder och normalt slitage finns kvar. Man får räkna med att det kan krävas flera dagar att genomföra städningen om man ska utföra den själv. Om den sålda bostaden dessutom har tomt ska även denna snyggas till. Allt skräp och allt avfall rensas bort. 

Vad kostar en flyttstädning av lägenhet?

Hur mycket flyttstädning kostar påverkas av olika faktorer; bostadens storlek, i vilket skick den är i och om resekostnaden ingår eller inte. Kvadratmeterpriset brukar även bli billigare ju större bostaden är. Flyttstädning ingår också i rutavdraget, vilket innebär att du får dra av 50% av arbetskostnaden, om du har rätt till skatteavdraget. Läs mer här om vilka tjänster som ingår i rutavdraget här.  Att anlita en städfirma som tar hand om flyttstädningen behöver därför inte bli så dyrt som du tror. Dessutom sparar du både tid och energi till din nya bostad!

Hur hittar jag en duktig städfirma till ett bra pris?

Kan man vara skriven på en adress man inte bor på?

Så ser lagen ut sedan 2018, rapporterar Hem & Hyra.

Om du flyttar är det din plikt att göra adressanmälan till Skatteverket inom en vecka, men det går också bra att anmäla flytten till din nya adress i förväg.