:

Hur mycket kostar det att registrera ett företagsnamn?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mycket kostar det att registrera ett företagsnamn?
  2. Är det gratis att registrera företag?
  3. Hur registrerar man ett företagsnamn?
  4. Vad kostar särskilt företagsnamn?
  5. Vad kostar det att ha eget företag?
  6. Hur lång tid tar det att registrera företagsnamn?
  7. Måste man registrera företagsnamn?
  8. Måste jag registrera mitt företagsnamn?
  9. Hur mycket får man tjäna utan att ha eget företag?
  10. Kan man starta eget företag utan pengar?
  11. Kan man registrera företagsnamn utan företag?
  12. Hur mycket svarta pengar får man tjäna?
  13. Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?
  14. Hur mycket får man tjäna utan att starta eget?
  15. Hur mycket kan man tjäna utan att registrera företag?

Hur mycket kostar det att registrera ett företagsnamn?

När du precis har startat företag är det viktigt med ett bra företagsnamn, eftersom det är det första intrycket som kunder får av ditt företag. Att välja företagsnamn kan vara svårt, i den här artikeln ger vi dig tips på vad du kan tänka på när du väljer företagsnamn.

Det kan vara svårt att sätta fingret på vad som kännetecknar ett bra företagsnamn. Många av de största företagen i världen har företagsnamn som inte säger så mycket om deras verksamhet, till exempel, Apple, McDonald’s och Amazon.

Är det gratis att registrera företag?

Skyddet för ditt företagsnamn gäller inom den bransch du är verksam. Verksamheten behöver därför vara tydligt beskriven. Det räcker till exempel inte att skriva att du bara ska bedriva handel eller konsultverksamhet, utan du behöver förtydliga vad du ska handla med eller vad för slags konsultverksamhet du ska bedriva.

Ord som dylikt och med mera ska du inte skriva i verksamheten, då dessa begrepp oftast behöver förtydligas.

I rullistan nedan ser du några exempel på hur du kan förtydliga en verksamhetsbeskrivning så att vi på Bolagsverket kan godta den. Exemplen täcker dock inte alla områden och branscher.

Hur registrerar man ett företagsnamn?

Skyddet för ditt företagsnamn gäller inom den bransch du är verksam. Verksamheten behöver därför vara tydligt beskriven. Det räcker till exempel inte att skriva att du bara ska bedriva handel eller konsultverksamhet, utan du behöver förtydliga vad du ska handla med eller vad för slags konsultverksamhet du ska bedriva.

Ord som dylikt och med mera ska du inte skriva i verksamheten, då dessa begrepp oftast behöver förtydligas.

I rullistan nedan ser du några exempel på hur du kan förtydliga en verksamhetsbeskrivning så att vi på Bolagsverket kan godta den. Exemplen täcker dock inte alla områden och branscher.

Vad kostar särskilt företagsnamn?

Det är Skatteverket, inte Bolagsverket, du ska kontakta för att starta en enskild näringsverksamhet. Du startar egen näringsverksamhet genom att registrera den hos Skatteverket. Du kommer att behöva ansöka om F-skattesedel och anmäla dig för momsredovisning.

Vad kostar det att ha eget företag?

Du gör din ansökan om att starta en enskild firma hos Skatteverkets e-tjänst på företagarsajten verksamt.se med ditt mobila bank-id eller via Skatteverkets blankett Företagsregistrering. När du ska registrera företag behöver du fylla i en rad olika uppgifter. Det handlar om allt ifrån hur mycket du tjänar på ditt jobb (om du startar eget vid sidan om din anställning) till hur stor vinsten i ditt företag beräknas bli. Det här är så klart inte alltid helt lätt att veta innan man har kommit igång. Är du inte säker på antalet kronor så räcker det att du gör en uppskattning av summorna. Var dock noggrann för att komma så nära sanningen som möjligt.

 Starta eget företag steg för steg - den kompletta guiden

Det kostar ingenting att starta enskild firma och ansöka om F/FA-skatt hos Skatteverket. Men om du vill skydda ditt företagsnamn hos Bolagsverket kostar det 1200 kronor om du gör anmälan via deras e-tjänst. Om du väljer att lämna in en blankett istället kostar det 1500 kronor. Vanligtvis behöver du inte registrera din firma hos Bolagsverket men det finns undantag. Om du till exempel vill delta i offentliga upphandlingar eller behöver tillstånd att driva en viss verksamhet kan du behöva göra en sådan registrering.

Hur lång tid tar det att registrera företagsnamn?

När du startar enskild näringsverksamhet (enskild firma) ska du ansöka om att bli godkänd för F-skatt. Du ska också registrera dig för moms. Om du ska ha anställda ska du registrera dig som arbetsgivare. Allt det gör du hos Skatteverket via e-tjänsten Mina sidor.

(enskild firma) ska du ansöka om att bli godkänd för F-skatt.

I samma e-tjänst kan du också anmäla att du ska vara momsregistrerad och registrera dig som arbetsgivare.

Måste man registrera företagsnamn?

Företagsnamnet är företagets fasad utåt och ska underlätta för kunder och andra att hitta just ditt företag. Skydda ditt företagsnamn genom att registrera företaget i e-tjänsten på verksamt.se.

  • För enskild näringsverksamhet, handelsbolag och kommanditbolag får du skydd för namnet i det län där verksamheten finns. Aktiebolag och ekonomiska föreningar får skydd i hela landet.
  • Ensamrätten till ett företagsnamn gäller inom den verksamhet som du har registrerat för företaget.
  • Det finns särskilda regler för vad företagsnamnet ska innehålla för de olika företagsformerna, exempelvis ska alla aktiebolag innehålla ordet aktiebolag eller AB.
  • Om du ska starta en enskild näringsverksamhet behöver du inte anmäla företagsnamnet till Bolagsverket. Men det kan vara bra om du inte vill att någon annan ska börja använda namnet.

Måste jag registrera mitt företagsnamn?

Varför i hela fridens namn ska man registrera sitt företagsnamn om man kan starta en enskild näringsverksamhet helt gratis? Det enda som krävs är ju momsregistrering, att man registrerar sig som arbetsgivare (om det är aktuellt med anställda) och att man ansöker och blir godkänd för att ha F-skatt.

Förvisso sant, men det betyder inte att man har ett skyddat företag. Vad menar vi då med ett skyddat företag? Förklaringen kommer här.

Hur mycket får man tjäna utan att ha eget företag?

Om du har en hobby som kan ge dig pengar finns det inget som hindrar att du tjänar en hacka på det du kan. Det kan till exempel handla om hemslöjd, biodling – eller något helt annat.

För att det du gör ska räknas som en hobby ska det vara:

Kan man starta eget företag utan pengar?

Fick en bra affärsidé och vill starta företag -men inga pengar? Du är inte ensam. För de flesta blivande företagare, finansiering är vanligtvis den största utmaningen.

Brist på medel, bör inte avskräcka dig från att fullfölja dina företagsdrömmar. Du behöver inte alltid pengar för att starta ett företag! Men du behöver ha förtroende för din idé och en tydlig vision om hur du ska utföra den.

Kan man registrera företagsnamn utan företag?

Verksamt.se är en samling av e-tjänster från olika myndigheter, bland andra Arbetsförmedlingen, Bolagsverket, Försäkringskassan, Skatteverket och Tillväxtverket, som kan komma till användning för dig som vill starta eget företag eller som redan är företagare.

Här finns också mängder av information, så som tips, råd, intervjuer, checklistor och en riktigt matig databas med svar på vanliga frågor.

Men viktigast av allt och antagligen varför du ens har klickat fram den här artikeln från första början: Det är hit du vänder dig för att registrera företag!

För att göra guiden så lättförståelig som möjligt har vi tagit hjälp av ett äkta Verksamt-proffs som har spenderat otaliga timmar i processen! Längs vägen kommer hon att flika in med sina tips kring hur du ska tänka.

– Jag är egen företagare sedan 20 år tillbaka och arbetar med verksamhets- och affärsutveckling samt som rådgivare på NyföretagarCentrum Jönköping. Jag är civilekonom och har arbetat med ekonomi och som controller men gillar att även få arbeta med människor och hjälpa dem utveckla sina idéer och sitt företagande.

Hur mycket svarta pengar får man tjäna?

Tjänar du under 20 431 kronor på ett år, exempelvis för att du studerar, behöver du inte betala skatt. En 500-lapp för att passa grannens hund är alltså inte svartjobb om du inte gör det regelbundet.

Om du anlitar en privatperson för mindre än 1 000 kronor på ett år, behöver du inte heller göra något skatteavdrag, betala arbetsgivaravgift eller lämna kontrolluppgift till Skatteverket. 

Troligen inte. Det dras visserligen ingen skatt på din lön, men ofta behåller arbetsgivaren pengarna själv. Om du jobbar svart missar du också många trygghetssystem. Du kan inte sjukskriva dig om du blir sjuk och får inte a-kassa. Pensionen blir också lägre och det blir svårare att låna pengar eller hyra lägenhet. 

Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det är svårt att säga om du ska skatta dessa 9000kr du fått av en kompis utan att veta bakgrunden till varför du fick dem. Är dessa 9000kr bara en gåva så behöver du inte skatta på dem (8 kap. 2 § inkomstskattelagen (1999:1229). Om det är så att du utfört ett arbete åt din vän eller sålt något åt honom eller henne så hänför sig dessa pengar antingen till inkomstslaget tjänst, näringsverksamhet eller kapital 10, 13 respektive 41 kap. inkomstskattelagen (1999:1229). Det innebär att dessa ska beskattas genom att summan tas upp i din deklaration. Så för att ge svar på din fråga det beror på om pengarna är en gåva, hänför sig till ett arbete eller försäljning. Om de hänför sig till en försäljning så ska de endast skattas om du gjort en vinst genom försäljningen.

Hur mycket får man tjäna utan att starta eget?

Fråga: Jag har precis skaffat en enskild firma och ett entreprenadföretag ska hyra in mig för ett speciellt projekt. Ägaren till företaget vill betala mig så att jag i slutändan får en ”lön” som är i linje med hans anställda, 25 000 kronor per månad. Eftersom jag kommer att få betalt per timme undrar jag vilken timpenning jag ska fakturera?

Svar från juristen: Heltidsarbete innebär ett snitt på 173 timmar per månad eftersom man räknar med att en månad består av 21,7 arbetsdagar med åtta arbetstimmar. En månadslön på 25 000 kr innebär då en timlön på ca 145 kr. Anställda tjänar in semesterlön, du bör därför lägga på ca 12 procent så att du kan vara ledig motsvarande de anställdas semester.

Hur mycket kan man tjäna utan att registrera företag?

är att den utövas på fritiden av hobbyidkaren själv och att vinstsyfte saknas.

Hemslöjd, biodling, trädgårdsodling, djuruppfödning, jakt, fiske, hästsport och kulturell verksamhet är exempel på möjliga hobbyverksamheter. Det handlar om något som