:

Hur långt ska man ha till jobbet för att få milersättning?

Innehållsförteckning:

  1. Hur långt ska man ha till jobbet för att få milersättning?
  2. Vad är rimligt att fakturera i milersättning 2023?
  3. Vad är rimligt att fakturera i milersättning?
  4. När får man ersättning för bil?
  5. När höjs milersättning 2023?
  6. Måste arbetsgivaren betala reseersättning?
  7. Vad ligger Milersättningen på 2023 Skatteverket?
  8. Kan arbetsgivaren kräva att man använder egen bil i tjänsten?
  9. Vad tar en hantverkare i milersättning?
  10. Hur räknar man ut bil ersättning?
  11. Är reseersättning skattefri?
  12. Är det värt att ha förmånsbil 2023?
  13. Måste jag använda min privata mobil på jobbet?
  14. Vad menas med att använda bilen i tjänsten?
  15. Hur mycket ska man betala i milersättning?

Hur långt ska man ha till jobbet för att få milersättning?

För att du ska få göra avdrag för resor med bil, motorcykel eller mopedbil krävs att avståndet mellan din bostad och din arbetsplats är minst fem kilometer.

Avståndet är ett av kraven för att få göra avdrag för resor med bil, motorcykel eller mopedbil. Det andra kravet är att du måste göra en tidsvinst.

Vad är rimligt att fakturera i milersättning 2023?

När man kör bil i tjänsten medges avdrag med schablonbelopp. Avdragsschablonen gäller även för resor med bil i tjänsten som görs helt eller delvis utanför Sveriges gränser.

Av lagstiftningen eller förarbetena framgår inte närmare vilken typ av bilar som ska omfattas av avdragsschablonen, men Skatteverkets uppfattning är att det är personbilar. En personbil är en bil som är inrättad huvudsakligen för personbefordran, dock för högst åtta passagerare plus förare (2 § lag [2001:559] om vägtrafikdefinitioner).

Skatteverket anser att även husbil innefattas i begreppet personbil, vilket innebär att avdragsschablonen innefattar husbilar. Schablonbeloppen är olika för egen bil och förmånsbil.

Avdrag medges med 12,50 kr per mil för körning med motorcykel i tjänsten. Det är samma belopp som medges för arbetsresor (SKV A 2022:38). Avdrag för tjänsteresor med mopedbil kan medges med belopp motsvarande schablonbeloppet för motorcykel.

Avdrag medges med 6 kr per mil för körning med moped i tjänsten. Det är samma belopp som medges för arbetsresor (SKV A 2022:38).

Alternativt kan avdrag medges med faktiska styrkta kostnader för drivmedel, reparation och underhåll hänförliga till milen körda i tjänsten.

Vad är rimligt att fakturera i milersättning?

Behöver du en bil för att utföra dina arbetsuppgifter, ska din arbetsgivare i första hand tillhandahålla en tjänstebil eller en hyrbil. Det finns ingen skyldighet för dig att ställa din bil till arbetsgivarens förfogande om ni inte specifikt har kommit överens om detta när du blev anställd.

Om du har gått med på att använda egen bil i tjänsten, så är det viktigt att det är tydligt vilken ersättning du ska ha för de kostnader som uppkommer på grund av detta. Det är vanligt att sådana kostnadsersättningar är reglerade i ett resereglemente på företaget. Om det inte finns något sådant är det viktigt att du själv kommer överens med arbetsgivaren om ersättningen.

Ersättningar när du använder bil i tjänsten finns vanligtvis inte reglerade i .

Arbetsgivaren kan ersätta dig med 25 kronor per körd tjänstemil skattefritt. Detta är ett schablonbelopp som skatteverket har fastställt och som är tänkt att täcka utgifter för bensin och andra kostnader som tillkommer, till exempel slitage.

Bilen kostar dock mer än så, och de som kör mycket i tjänsten med egen bil bör förhandla om en högre milersättning. På större företag finns det ofta resebestämmelser om ersättningar.

Unionen rekommenderar att arbetsgivaren betalar minst 19:50 kronor per körd tjänstemil utöver den skattefria delen.

När får man ersättning för bil?

Om jag eller anställda använder egen bil i tjänsten. Vad ska vi få för ersättning för det?

Hur mycket som ska betalas kan antingen framgå av arbetsgivarens policy, allmänna anställningsvillkor eller liknande eller ha avtalats i anställningsavtalet eller kollektivavtal som arbetsgivaren är bunden av. Om arbetsgivaren inte har kollektivavtal är det lämpligt att ha tydliga regler om vad som gäller för användande av egen bil i tjänsten både vad gäller ersättningsbelopp och rutiner för redovisning och utbetalning.

När höjs milersättning 2023?

Sedan 2008 har milersättningen legat på 18,50 kr/mil. Och visst kan det kännas lite konstigt att den skattefria milersättningen inte justerats på så pass många år. Speciellt när kostnaderna för både tjänstebil och drivmedel ökat markant. Men nu är det alltså dags att slänga ut det gamla och ta in det nya. 

Från och med den 1 januari 2023 ökar den skattefria milersättningen från 18,50 kr/mil till 25 kr/mil, oavsett drivmedel. Detta gäller alltså för dig som använder din privata bil för tjänsteresor. Och för dig med förmånsbil landar milersättningen på 12 kr/mil med undantag för elbilar som blir 9,50 kr/mil. 

Måste arbetsgivaren betala reseersättning?

Det uppkommer en skattepliktig förmån när ett kort (årskort, månadskort eller annat periodkort) för resor i tjänsten används för privata resor. Den anställda ska beskattas för värdet av de privata resor som hen faktiskt har gjort med periodkortet.

Om den anställda inte lämnar någon redogörelse för den privata användningen av kortet, och det inte finns några inskränkningar för den privata användningen, bör hen beskattas för ett förmånsvärde som motsvarar hela kostnaden för kortet. Förmånsvärdet för ett årskort på flyg eller tåg får redovisas månadsvis i arbetsgivardeklarationerna i takt med att den anställda kan utnyttja förmånen.

Vad ligger Milersättningen på 2023 Skatteverket?

Från och med 1 januari 2023 höjdes schablonbeloppet för resor till och från arbetet, vilket Riksdagen har beslutat. Det är schablonbeloppen som får dras av för kostnader för arbetsresor med egen bil eller förmånsbil som höjts. Avdraget höjs från 18,50 kr till 25 kr per mil för arbetsresor, tjänsteresor och hemresor med egen bil. Även avdraget för resor med förmånsbil höjs, från 6,50 kr (diesel) respektive 9,50 kr (laddhybridbil som drivs med både el och diesel) till 12 kr per mil. För förmånsbil som helt drivs på elektricitet är beloppet dock fortsatt 9,50 kr per mil.

Höjningen började gälla 1 januari 2023 och gäller deklarationen som du lämnar in under 2024.

Kan arbetsgivaren kräva att man använder egen bil i tjänsten?

Att använda firmabil för att ta sig mellan arbetsställen är inte självklart. Många städföretag kräver att deras anställda ska använda egna bilar i tjänsten. Dyrt, krångligt och farligt, menar Fastighets som avråder medlemmar att gå med på detta.

Krav på att använda sin egen bil förekommer i hela landet, och i Norrland där avstånden ofta är långa, blir det allt vanligare. – Här finns inte kollektivtrafik på samma sätt som i storstäderna. De flesta har bil och arbetsgivarna är medvetna om det. Och nu har jag börjat se i jobbannonser att de ställer krav på körkort och att ”egen bil är önskvärt”. Så har det inte varit förut, säger Sanna Wallin, ombudsman i Fastighets region Nord.

Vad tar en hantverkare i milersättning?

”Det är svindyrt med servicebil om man räknar in alla kostnader som inköp, skatt, däck, service och värdeminskning på bilen”, det säger ventföretagaren Tomas Orell i Östersund. 

Han har räknat och räknat och hur Tomas Orell än ser på det blir resorna till kunderna i Östersundsregionen en förlustaffär, trots att han tar ut en något högre milersättning än de 70 kronor som är gängse bland konkurrenterna i regionen. 

Hur räknar man ut bil ersättning?

Begreppen milersättning och bilersättning betyder samma sak och innebär att när du reser med egen bil i tjänsten kan din arbetsgivare betala ut en skattefri milersättning till dig genom ett traktamente eller kostnadsersättning. Om du inte har fått ersättning från arbetsgivaren kan du göra avdrag i din deklaration.

Bilersättning är skattefri upp till vissa schablonvärden som är fastställda av Skatteverket. Tanken är att bilersättningen ska stå för den förslitning och förbrukning av drivmedel som uppkommer vid körning i tjänsten.

Utgifter för parkering, vägavgifter, broavgifter, färjeavgifter och trängselskatt osv. omfattas inte av bilersättningen utan ersätts separat.

Skattefri bilersättning och maxavdrag betalas per mil, förutsatt att den anställde betalar drivmedlet. Ersättningens storlek beror på om du äger bilen själv eller om det är en förmånsbil.

Är reseersättning skattefri?

För dig som driver firman finns det ingen som helst anledning att ta ut större milersättning än den som är skattefri. Detta eftersom resten ändå räknas som vilket uttag som helst och du får betala full skatt på den ersättning som inte är skattefri, vad du än kallar den.

I regel är det dock alltid bäst att låta företaget betala drivmedel för tjänsteresorna med en tjänstebil.

Programmet ger en viss liten beräkningshjälp för beräkning av skattefri milersättning. När du skriver in antalet mil för tjänsteresor och väljer den typ av bil som använts för tjänsteresan, beräknar programmet vilket belopp som du kan ta ut i skattefri ersättning från Bankkonto/Girokonto eller Kassa.

Är det värt att ha förmånsbil 2023?

Det råder ingen tvekan om att Johan Sjögren på Volkswagen Finans kan sina tjänstebilsfrågor och för att alla ska få ta del av hans kunskaper så kommer här hans tankar kring de fyra viktigaste tjänstebilsfrågorna inför 2023.

1. Hur påverkas mitt förmånsvärde för 2023

Måste jag använda min privata mobil på jobbet?

Carin Jämtin, tidigare generaldirektör för Sida, har utsetts till ny landshövding i Västernorrlands län. Hon tillträdde sitt nya uppdrag 1 september.

Kriminalvården redovisar i en rapport till regeringen att myndigheten kan skapa ytterligare cirka 2 100 platser på häkten och anstalter genom att öka antalet dubbelbeläggningar.

Flera statliga myndigheter har gett utvalda grupper löne­lyft utöver den årliga lönerevisionen i syfte att behålla kompetens och bromsa personalflykt. Förtroendevalda inom ST är kluvna till lönesatsningarna, som möts av glädje men också sår missnöje på arbetsplatserna.

Nu ställer LO och Svenskt Näringsliv krav på regeringen att få ordning på omställningsstudiestödet, rapporterar Ekot. Annars riskerar hela las-överenskommelsen att falla, enligt parterna.

Sedan flera förhandlingar mellan fack och arbetsgivare slutat i oenighet lovar pendeltågsoperatören MTR nu att lämna ut en omstridd arbetsmiljörapport till skyddsombuden. ST tror att rapporten kan väga tungt i den pågående konflikten om möjligheten att köra pendeltåg utan tågvärdar.

Effektiviseringar och omprioriteringar räcker inte. Fler handläggare och regelförenklingar krävs om CSN ska klara att betala ut omställningsstudiestödet i rimlig tid, enligt myndighetens generaldirektör Christina Forsberg.

Vad menas med att använda bilen i tjänsten?

Har du använt bil i ditt arbete i minst 60 dagar under året och kört minst 300 mil i tjänsten har du rätt till reseersättning för privat bil i tjänsten. Läs mer om hur det fungerar nedan.

  • Om du har använt egen bil för tjänsteresor kan arbetsgivaren betala en skattefri bilersättning med 18,50 kronor per mil. Har du fått en högre ersättning ska du deklarera det överskjutande beloppet som lön.
  • Har du fått en lägre ersättning än 25 kronor, ska du ta upp ersättningen i deklarationen. Du drar sedan av dina utgifter för tjänsteresor med 25 kronor per mil.

Hur mycket ska man betala i milersättning?

Om jag eller anställda använder egen bil i tjänsten. Vad ska vi få för ersättning för det?

Hur mycket som ska betalas kan antingen framgå av arbetsgivarens policy, allmänna anställningsvillkor eller liknande eller ha avtalats i anställningsavtalet eller kollektivavtal som arbetsgivaren är bunden av. Om arbetsgivaren inte har kollektivavtal är det lämpligt att ha tydliga regler om vad som gäller för användande av egen bil i tjänsten både vad gäller ersättningsbelopp och rutiner för redovisning och utbetalning.