:

Vad betyder namnet Valentin?

Innehållsförteckning:

 1. Vad betyder namnet Valentin?
 2. Hur många heter Valentin i efternamn?
 3. Vilket namn har flest i Sverige?
 4. Vad är det mest ovanliga namnet?
 5. När har Valentin namnsdag?
 6. När levde Valentin?
 7. Vad är det finaste tjej namnet?
 8. Vilket är det vanligaste namnet 2023?
 9. Hur många personer heter potatis i Sverige?
 10. Hur många heter Valentine?
 11. Hur många dagar har inte namnsdag?
 12. Var kommer Valentine ifrån?
 13. Vad gjorde Valentin?
 14. Vad får man inte heta i förnamn?
 15. Vilket Tjejnamn är finast?

Vad betyder namnet Valentin?

Här listas all information om namnet Valentin, bland annat hur många i Sverige som heter Valentin och hur många som döpts till Valentin under de senaste åren. Det går även finna information vad namnet Valentin betyder, se under namnbetydelse Valentin. Vill du veta om namnet är populärt listar vi information under Namntoppen i världen / Namntoppen utomlands. Vill du veta vilket datum Valentin har namnsdag kan du finna detta under Valentin Namnsdag 2023

Namnbetydelse Valentin / Namnet Valentin betyder frisk och stark och är ursprungligen ett latinskt namn!

Hur många heter Valentin i efternamn?

9 169 män heter Valentin i förnamn. Av dessa har 1 181 Valentin som tilltalsnamn. Snittåldern är 22.9 år.

54 kvinnor heter Valentin i förnamn. Av dessa har 6 Valentin som tilltalsnamn.

99.4% av alla som heter Valentin i förnamn är män.

2022 föddes 59 barn som fick tilltalsnamnet Valentin. Namnet har ökat i popularitet och kan om det fortsätter åt samma håll slå sig in på Namntoppen så småningom.

Diagrammet ovan visar antal nyfödda barn som har fått tilltalsnamnet Valentin uppdelat per år och kön. De år som endast en flicka/pojke fått namnet visas som noll i diagrammet då det i datan från SCB är satt till just noll. Källa: SCB.

Vi saknar data om antal barn som fick namnet Valentin före 1998.

Vilket namn har flest i Sverige?

Statistiska centralbyrån, SCB, har släppt sin årliga statistik över de mest populära namnen som gavs till nyfödda förra året.

Nu står det klart vilka namn som var mest populära att ge nyfödda pojkar och flickor 2022: William och Astrid. Det visar den årliga namnstatistiken från Statistiska centralbyrån.

Vad är det mest ovanliga namnet?

Även om det inte är en tröst, så är du säkerligen inte ensam om att tycka det är svårt att komma på ett unikt, tilltalande eller ovanligt flicknamn. Hur lätt eller svårt det är att välja namn beror på många faktorer. Det finns de som bestämt sina barns namn redan när de själv vara små och lekte med dockor. Andra får extrem ångest när förlossningen närmar sig och vill nästan att någon kommer in i deras liv och bara bestämmer namn åt dem.

Här nedan har vi sammanställt en lista på ovanliga flicknamn som vi hittat på nätet. Kanske kan ni hitta något ovanligt namn här som kan tilltala er?

Längre ner hittar du även korta respektive långa ovanliga namn som är tagna från SCBs statistik över namngivna barn. 

När har Valentin namnsdag?

21 kvinnor har Valentin som förnamn. Av dessa har 0 namnet Valentin som tilltalsnamn.

7411 män har Valentin som förnamn. Av dessa har 647 namnet Valentin som tilltalsnamn.

När levde Valentin?

På 200-talet levde en munk som hette Valentin i Italien. Han brukade plocka blommor i klosterträdgården och ge till förälskade par som gick förbi. På den tiden reagerade en kejsare som hette Claudios. Han hade förbjudit att unga par att gifta sig. Han tyckte männen skulle vara krigare istället. Men munken Valentin struntade i det och vigde förälskade par i smyg. Kejsaren fick reda på detta och blev rasande: - Det måste bli slut på detta kärleksfjanterier! Fånga in de där Valentin! ropade kejsarenValentin sattes i fängelse. Där blev han själv förälskad i fångvaktens dotter. Han skrev små kärleksbrev som han skickade till henne genom sin cell. Den 14 februari år 270 halshöggs Valentin . En tid där efter blev Valentin helgonförklarad. Sankt Valentin sägs vara de förälskades speciella skyddsängel

Vad är det finaste tjej namnet?

Att hitta ett flicknamn är ett viktigt beslut som kommer påverka din dotters hela liv. Det kan vara svårt att välja ett flicknamn, därför har vi samlat gamla och nya namnförslag från er besökare i listan nedan.

A

Vilket är det vanligaste namnet 2023?

HittaEttNamn.se förutspår: Björn och Anne-cécile kommer att vara det mest populära namn i 2023 och 2024.

Vilket namn kommer föräldrarna att välja till sitt barn 2024? Vilka namn kommer att vara populär under 2024 och i topp 10 av de mest populära namnen? HittaEttNamn förutspår de mest populära namnen. Praktiskt när du väljer ett förnamn till din bebis!

Hur många personer heter potatis i Sverige?

Potatisen är en flerårig ört med parflikiga blad. I länder med kalla vintrar, fryser den bort och blir därför inte mer än ettårig. Plantan blir mellan 30 och 80 cm hög och dess ovanjordiska delar är giftiga. I synnerhet gäller det frukten – ett tomatliknande bär med många små, njurformade frön – som utvecklas ur den vita, rosaröda, gula eller blå blomman. Som skydd mot svampangrepp och bakterier innehåller potatisväxten, förutom stamknölarna, ämnet solanin som är giftigt för både människor och andra djur. Livslängden för en potatisplanta är mellan 150 och 200 dagar från plantering till mognad, vilket är relativt kort jämfört med andra vegetationer.

Namnet potatis kommer via engelska potatoes (pl.) från spanskans "patata", som härrör ur en sammanblandning av namnet på sötpotatis "batata",[6] (Ipomoea batatas) och "papa", som är den vanligaste benämningen på potatis i spansktalande länder, och betyder samma sak som quechuans "papa".

Regionalt kallas potatis jordpäron (likadant i singular och plural)[7]. Jordpära, jordpäror och jordpärer förekommer också.[8]. Jordpära härstammar från tyskans erdbirne.[8] Franska uttrycket pomme de terre, betyder ordagrant "jordäpple". Ibland säger man till och med bara pomme (äpple), som i maträtten pommes frites ("friterade äpplen").

Hur många heter Valentine?

Vi känner tyvärr inte till betydelsen av namnet Valentine. Vet du vad Valentine betyder? I så fall får du gärna föreslå en ny betydelse.

252 män heter Valentine i förnamn. Av dessa har 48 Valentine som tilltalsnamn. Snittåldern är 24.1 år.

146 kvinnor heter Valentine i förnamn. Av dessa har 43 Valentine som tilltalsnamn. Snittåldern är 27.8 år.

63.3% av alla som heter Valentine i förnamn är män.

Diagrammet ovan visar antal nyfödda barn som har fått tilltalsnamnet Valentine uppdelat per år och kön. De år som endast en flicka/pojke fått namnet visas som noll i diagrammet då det i datan från SCB är satt till just noll. Källa: SCB.

Vi saknar data om antal barn som fick namnet Valentine före 1998.

Hur många dagar har inte namnsdag?

Har man namnsdag i fruntimmersveckan är det många namnsdagar som varit regniga. Fruntimmersveckan lär också kallas Pisse-veckan och Bondepraktikan säger att det ofta brukar regna just den här veckan.

Min namnsdag är den 24 juli (Kristina-dagen) och sin vana trogen hade min mamma skickat ett vackert namnsdagkort. Det kom med posten idag. Min mamma heter också Kristina så ett kort från den här sidan Atlanten är på väg till Sverige.

Var kommer Valentine ifrån?

 • Vem var Valentin?
 • Varför firar vi den 14 februari?
 • När kom högtiden till Sverige?

Historierna bakom alla hjärtans dag är många och har skiljt sig åt beroende på när i tiden de uppstått. Men en sak har de gemensamt: Helgonet Valentin, ibland Valentinus.

Precis som med alla legender om helgon är det svårt att säga exakt vad som stämmer och inte om Sankt Valentin.

Inom den romersk-katolska kyrkan har minnesdagen av Sankt Valentin firats sedan 490-talet. Innan Valentindagen existerade hölls en hednisk fertilitetsfestival, Lupercalia, i Rom under mitten av februari, och den katolska kyrkan tros ha valt ett datum som sammanföll med festivalen. Sedan 1969 firas helgonet dock inte längre officiellt inom kyrkan.

Det var under medeltiden i Storbritannien och Frankrike som firandet började ta den romantiska form vi känner igen i dag. Där ansågs den 14 februari vara dagen då fåglar bildade par och byarnas ungdomar bildade därför par på lek på Valentindagen. Under 1400-talet började också de första Valentinkorten dyka upp.

Även vägen in i Sverige gick via handeln, vilket fortfarande märks tydligt när man tittar på försäljningen av inte minst rosor, som köps i rekordmängder i dagarna kring 14 februari.

Redan 1956 använde Nordiska Kompaniet alla hjärtans dag i sin marknadsföring – fast då på skottdagen. I en annons i Svenska Dagbladet uppmanar de damer att “uppvakta sin favoritkavaljer” med en present.  

Vad gjorde Valentin?

Vem var egentligen den Valentin som vi numera firar varje år den fjortonde februari? Den frågan och många andra kring vändagen eller alla hjärtans dag har Alexandra Nyberg sökt svaren på.

Det finns olika historier om Valentin och vad han ska ha åstadkommit. Men det är så länge sedan denna person har levt så man vet inte ens om det handlar om en eller flera personer med namnet Valentin, som vi firar.

Vad får man inte heta i förnamn?

Christoffer och Minna i Alingsås tillhör de som har gått hela vägen. När de fick en son förra året valde de ett namn från släkten.

Föräldrarna hade inte hört den skånska tolkningen förr och menar att det är självklart att de inte hade valt namnet i så fall. Men grejen är att namnet Tolle uttalas med kort o och det skånska uttrycket uttalas med å.

När de undersökte saken närmare fann de att det redan finns 39 män i Sverige som heter just Tolle. En undersökning som är enkelt gjord på Skatteverkets hemsida.

Den sista hade fått namnet godkänt så sent som fyra veckor innan de skickade in sin ansökan. Enligt Institutet för språk och folkminnen finns namnet dessutom belagt sedan äldre tid vilket framgår av uppgifter i bokserien Ortnamnen i Göteborgs och Bohus län.

Vilket Tjejnamn är finast?

Tabellen visar de 100 vanligaste tilltalsnamnen som getts till flickor 2022. Namnen redovisas med den vanligaste stavningen, men samtliga stavningar ingår i det redovisade antalet.