:

Vilka avdrag får man inte missa i deklarationen?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka avdrag får man inte missa i deklarationen?
  2. Får man göra avdrag för elcykel?
  3. Hur beräknas Cykelförmån?
  4. Hur deklarerar man resor till jobbet?
  5. Är en cykel avdragsgill?
  6. Hur fungerar Bruttolöneavdrag cykel?
  7. Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?
  8. Får man göra avdrag för parkering på jobbet?
  9. Är det lönsamt med förmåns cykel?
  10. Hur gör man avdrag för resor till och från jobbet?
  11. Hur mycket får man göra avdrag för resor till jobbet?
  12. Är en cykel lösöre?
  13. Hur deklarerar man för cykel?
  14. Vad kostar Förmånscykel för arbetsgivaren?
  15. Hur mycket svarta pengar får man tjäna?

Vilka avdrag får man inte missa i deklarationen?

Att göra avdrag i deklarationen innebär att din totala inkomst sänks och att du därmed betalar mindre skatt. Här är sex avdrag som du kan göra i deklarationen!

Får man göra avdrag för elcykel?

Det är inte helt ovanligt att våra kunder frågar vad som är möjligt att dra av som kostnad i bolaget. Det är ofta en bekant eller granne som har gjort något kreativt och kunden undrar om det är tillåtet. Nu senast fick vi frågan om man kan köpa en elcykel på bolaget.

Grundregeln är att ett företag bara får göra avdrag för kostnader som behövs för att generera intäkter. För att kostnaden ska vara avdragsgill ska den alltså ha en direkt koppling till företagets verksamhet. Om man anser att kostnaderna faller inom ramen för bolagets verksamhet får dessa dras av och eventuell ingående moms får begäras tillbaka från Skatteverket.

Hur beräknas Cykelförmån?

Är du intresserad av förmånscykel och vill se konkreta exempel på vad det kan kosta att leasa en cykel via företaget? Då har du hittat rätt! Vad kostnaden för företagscykel blir beror främst på vilken cykel du väljer, men däremot vet vi att kostnaden kommer att bli lägre med förmånscykel än att köpa cykel privat. Här förklarar vi mer detaljerat hur vi beräknar kostnaden för förmånscykel.

Förmånsbeskattning bli aktuellt när en arbetstagare tar emot en förmån, i det här fallet en cykel, från sin arbetsgivare. Förmånsbeskattning är den skatt arbetstagaren betalar för att nyttja förmånen. Om du som anställd har en förmånscykel som får användas privat innebär det en skattepliktig förmån. Överstiger förmånsvärdet på cykeln 3000 kr under ett kalenderår är det summan över 3000 kr som du beskattas för. Du kan läsa mer om de nya skattereglerna 2022 här. 

Hur deklarerar man resor till jobbet?

Många svenskar gör avdrag för resor till och från jobbet men närmare hälften av dessa blir fel. Här får du tips på hur du enkelt gör rätt reseavdrag i din deklaration.

Många utnyttjar rättigheten att göra avdrag för resor till och från jobbet. Avdraget är populärt men blir ofta fel. Så många som hälften av alla reseavdrag bedöms som felaktiga enligt Skatteverket.

Är en cykel avdragsgill?

Många svenskar gör avdrag för resor till och från jobbet men närmare hälften av dessa blir fel. Här får du tips på hur du enkelt gör rätt reseavdrag i din deklaration.

Många utnyttjar rättigheten att göra avdrag för resor till och från jobbet. Avdraget är populärt men blir ofta fel. Så många som hälften av alla reseavdrag bedöms som felaktiga enligt Skatteverket.

Hur fungerar Bruttolöneavdrag cykel?

Låt oss reda ut begreppen lite. När man pratar om förmånscyklar, cykelförmåner eller personalcyklar menar man oftast en cykel eller elcykel som arbetsgivaren äger eller leasar, men som medarbetaren också kan använda privat. En sådan förmån är skattepliktig för medarbetaren. På Skatteverkets hemsida kan du läsa om hur förmånsvärdet beräknas.

Men som arbetsgivare kan du också välja att låta medarbetaren själv stå för kostnaden. Själva förmånen för medarbetaren blir då inte att få en cykel bekostad av arbetsgivaren, utan att få tillgång till en cykel till betydligt förmånligare villkor än om man själv skulle ha köpt cykeln som privatperson.

Vill du uppmuntra dina medarbetare till en friskare och mer klimatsmart vardag genom cykelförmåner, utan att öka administrationen för dig som arbetsgivare? Här nedan kan du läsa om tre smarta upplägg.

Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?

När du har ett mottagande bankkonto registrerat, oavsett om det är ett svenskt eller utländskt bankkonto, kan du alltid begära utbetalning i e-tjänsten Skattekonto. Du kan även kontakta Skatteupplysningen eller ett Servicekontor för att begära utbetalning av överskottet. Tänk på att samtidigt be om hjälp av Skatteupplysningen eller Servicekontoret att anmäla ett mottagande konto, så att du får dina pengar direkt på kontot nästa år.

Om du vill ha utbetalat till ett bankkonto, men inte kan anmäla det som ett mottagande bankkonto, kan du begära utbetalning via brev till Skatteverket. Nedan ser du vilka handlingar du måste skicka in för att du ska få ditt överskott utbetalat till bankkontot.

Om du inte tar ut överskottet, och inget annat än ränta registreras på kontot i tio år, tillfaller beloppet staten i februari det elfte året. Registreras något på skattekontot, till exempel en ny inbetalning, startar en ny tioårsperiod efter detta datum.

Får man göra avdrag för parkering på jobbet?

Parkeringsavgift vid tjänsteuppdrag är avdragsgill med det belopp du faktiskt har betalat och ingår inte i schablonavdraget för bil i tjänsten.

  • Om det till exempel inte går att få kvitto bör du föra dagbok över parkeringsutgifterna.
  • Om man tar ut parkeringsavgifterna löpande på reseräkningen anses man detta som direkta utlägg för tjänsteresorna och behöver då inte tas med på kontrolluppgiften.

Den som har bilförmån blir inte beskattad för fri parkering vid arbetsplatsen. Om man inte har fri parkering medges avdrag på samma sätt som för den som har egen bil. Parkeringskostnader vid arbetsplatsen får dras av för de dagar som bilen används i tjänsten. Om man har rätt till reseavdrag därför att bilen används minst 160 dagar i tjänsten, har man även rätt till avdrag för parkeringskostnader för alla resdagar.

Är det lönsamt med förmåns cykel?

Jag arbetar inom Malmö stad. Vi har blivit erbjudna förmånscyklar som betalas med bruttolönen. Den cykeln som jag är intresserad av kostar drygt 300 kr brutto och kommer att kosta mig drygt 200 kr netto. Jag har förstått att detta kan påverka pension, SGI osv. Påverkar summor i denna storleken mycket eller är det “kaffepengar”? Är det så förmånligt som man tror?

dec '21

Hur gör man avdrag för resor till och från jobbet?

  • Beräkna kostnaderna enligt det billigaste tillgängliga biljettpriset även om du skulle ha köpt en annan slags biljett eller gjort resorna till exempel med egen bil.
  • Om du har flera alternativ att resa kollektivt, kan exempelvis lika gärna använda tåg eller buss, beräknas avdraget enligt det billigaste alternativet.
  • Det billigaste biljettalternativet är i allmänhet månadsbiljett (med eventuell anslutningsbiljett), 44 resors biljett eller regionbiljett.
  • Om du har arbetat hela året är antalet arbetsmånader i allmänhet 11 eftersom avdrag inte kan göras för semestermånaden.
  • Kom ihåg att också beakta till exempel distansarbete, alterneringsledighet, arbetskommenderingar eller andra situationer som avbryter perioden av resor mellan bostaden och arbetsplatsen. Deklarera resekostnaderna enligt de faktiska resorna.

Exempel: Antti bor i Juva och åker med egen bil till arbetsplatsen i centrum av Varkaus. Den dagliga tur- och returresan mellan hemmet och arbetsplatsen är 100 km. Resekostnader beräknade enligt egen bil skulle uppgå till 6 600 euro per år, men Antti kan inte dra av ett så stort belopp i sin beskattning. Orsaken till det är att Antti skulle ha möjlighet att åka kollektivt mellan Juva och Varkaus.

Du kan dra av resekostnader beräknade enligt användningen av egen bil endast med någon av följande motiveringar:

  • Det finns inga kollektivtrafikförbindelser över huvudtaget.
  • Promenadavståndet i en riktning är sammanlagt minst 3 kilometer. Exempelvis om promenadavståndet hemifrån till hållplatsen är 2 kilometer och avståndet från den hållplats du stiger av till arbetsplatsen också är 2 kilometer är promenadavståndet i en riktning sammanlagt 4 kilometer.
  • Väntetiden (alltså inte resetiden) under en tur-returresa är sammanlagt minst 2 timmar.
  • Din resa börjar eller avslutas mellan kl. 00.00 - 05.00.

Observera att följande grunder inte duger som motivering för avdrag enligt kostnaderna för användningen av egen bil i beskattningen:

Hur mycket får man göra avdrag för resor till jobbet?

Man får endast göra avdrag för belopp som överstiger 11 000 kronor vid resor till och från jobbet.

Hur många resor kan jag göra avdrag för?

För att få göra avdrag för för kostnader med kollektivtrafik som till exempel med buss, tunnelbana och pendeltåg måste du uppfylla följande krav.

  • Sträckan mellan jobbet och bostaden måste vara minst två kilometer för att få göra avdrag för kollektivtrafik. Du kan inte förlänga sträckan genom att lägga till sträckan för hämtning och lämning av barn på dagis och skola. Det går normalt inte att ta med omvägen över dagis när man beräknar tidsvinsten för bilresa till jobbet. Men det finns fall när skattedomstolen godtagit sådana »omvägar« (RRK K74 1:79, RÅ 1986 ref 11).
  • Man får enbart göra avdrag om man väljer det billigaste färdmedlet.
  • Avdrag för två årskort samma år går inte enligt rättsfall under kontantprincipen. Men du kan göra avdrag för månadskort under semestern i vissa fall. Även med en månads semester så kan det ofta bli avdrag för tolv månadskort. Halva semestern kan ju ligga i juli och andra halvan i augusti.

Är en cykel lösöre?

Antalet cykelstölder har ökat kraftigt. Du kan få ersättning för en stulen cykel från din hemförsäkring. Men ersättningen varierar stort mellan olika försäkringsbolag, från 10 000 till 100 000 kronor. 

Under 2020 inträffade omkring 52 000 cykelstölder. Under de senaste tio åren har antalet stulna cyklar som försäkringsbolagen har betalat ut ersättning för ökat med 74 procent. Det visar statistik från försäkringsbolagens branschorganisation Svensk Försäkring.

Hur deklarerar man för cykel?

Emma får använda sin arbetsgivares elcykel privat. Cykelns marknadsvärde (vad det skulle kosta att köpa cykeln) är 15 000 kronor inklusive batteri. Cykeln beräknas hålla i sex år medan batteriet behöver bytas vartannat år. Arbetsgivaren betalar service och reparationer under året med 600 kronor.

Vid beräkning av förmånsvärdet för en elcykel bör även batteriet vara med i beräkningen av värdeminskningen. En årlig värdeminskning som motsvarar 20 procent av cykelns marknadsvärde inklusive batteri kan användas för elcyklar.

Vad kostar Förmånscykel för arbetsgivaren?

Är du intresserad av förmånscykel och vill se konkreta exempel på vad det kan kosta att leasa en cykel via företaget? Då har du hittat rätt! Vad kostnaden för företagscykel blir beror främst på vilken cykel du väljer, men däremot vet vi att kostnaden kommer att bli lägre med förmånscykel än att köpa cykel privat. Här förklarar vi mer detaljerat hur vi beräknar kostnaden för förmånscykel.

Förmånsbeskattning bli aktuellt när en arbetstagare tar emot en förmån, i det här fallet en cykel, från sin arbetsgivare. Förmånsbeskattning är den skatt arbetstagaren betalar för att nyttja förmånen. Om du som anställd har en förmånscykel som får användas privat innebär det en skattepliktig förmån. Överstiger förmånsvärdet på cykeln 3000 kr under ett kalenderår är det summan över 3000 kr som du beskattas för. Du kan läsa mer om de nya skattereglerna 2022 här. 

Hur mycket svarta pengar får man tjäna?

Om du har en hobby som kan ge dig pengar finns det inget som hindrar att du tjänar en hacka på det du kan. Det kan till exempel handla om hemslöjd, biodling – eller något helt annat.

För att det du gör ska räknas som en hobby ska det vara: