:

Hur mycket får man i elstöd 2023?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mycket får man i elstöd 2023?
  2. Hur vet man om man får elstöd 2023?
  3. Hur mycket kommer jag att få i elstöd?
  4. Vilka kan ansöka om elstöd?
  5. Varför får jag inget elstöd?
  6. När är brytpunkten för elstöd?
  7. Hur mycket betalas ut i elstöd?
  8. Får alla Elprisstöd 2023?
  9. Hur mycket betalas ut i Elstöd?
  10. Vilka får ta del av Elstödet?
  11. Får man elstöd om man har fast pris?
  12. Får man Elstöd för januari 2023?
  13. Får alla Elstöd automatiskt?
  14. Har jag rätt till elstöd?
  15. Hur skall Elstödet betalas ut?

Hur mycket får man i elstöd 2023?

Elstöd 1 Du har rätt till ersättning om du har ett elnätsavtal och använt el i hushållet i elområde 3 och 4 som avser mellersta och södra Sverige. Användningen ska ha skett mellan 1 oktober 2021 till 30 september 2022. Den person som stått på elnätsavtalet vid brytpunkten den 17 november 2022 är den som är berättigad till ersättning.

Elstöd 2 Du har rätt till ersättning om du har ett elnätsavtal och använt el i hushållet i elområde 1 till 4 som avser hela Sverige. Användningen ska ha skett mellan november och december 2022. Den person som stått på elnätsavtalet vid brytpunkten den 31 december 2022 är den som är berättigad till ersättning.

Försäkringskassan hanterar tillsammans med Swedbank utbetalningen av elstödet (Försäkringskassan 2023). Du behöver anmäla ditt bankkonto till Swedbanks kontoregister innan den 13 februari för att utbetalningen av elstöd 1 ska ske snarast det blir möjligt. Du kommer få dina pengar även om du inte anmäler något konto men då kommer utbetalningen försenas. Det finns inget krav på att vara kund hos Swedbank för att kunna anmäla konto för utbetalning.

  • Du som är pensionär – och får pension via Pensionsmyndigheten kommer få elstödet utbetalt till det konto som redan är anmält hos dem. Du behöver således inte anmäla något konto hos Swedbank.
  • Du som bor utomlands – kan i undantagsfall behöva skicka in dina kontouppgifter brevledes.
  • Du som saknar konto – kommer istället få dina pengar utbetalda via en utbetalningsavi.

Hur vet man om man får elstöd 2023?

Om du inte har fått någon utbetalning kan det bero på att du tidigare har anmält ett konto till Swedbanks kontoregister, till exempel ett lönekonto. Det kan också vara ett konto som du tidigare har anmält till Försäkringskassan eller Pensionsmyndigheten. Kontrollera om fått en utbetalning märkt ”elstöd” eller ”insättning” till ett sådant konto.

Att du inte fått någon utbetalning kan också bero på att elnätsföretaget inte har lämnat de uppgifter om dig som vi behöver för att betala ut elstödet. Kontrollera med elnätsföretaget vilka uppgifter de har lämnat till oss, (namn, adress, personnummer eller samordningsnummer och elförbrukning). Om något saknas måste de skicka nya uppgifter till oss.

Vi har skickat en förfrågan till dig som bor utomlands om vi inte hittat något konto att betala elstödet till. Om du inte har fått något brev kan du behöva kontakta oss.

Hur mycket kommer jag att få i elstöd?

Under det senaste året har elpriserna skenat hos många svenska hushåll. Redan våren 2022 meddelade regeringen att man skulle betala ut ett elprisstöd för de med höga elräkningar – och nu i februari 2023 har det första elstödet rullats ut till det svenska folket.

Vad som kan vara bra att känna till är att regeringen sjösatte 2 separata elstöd. Det första elstödet gick ut till elkunderna i slutet av februari 2023 – och gällde bara kunder i södra Sverige, alltså i elområde 3 och 4. Det andra elstödet betalades ut i maj och juni 2023 – och gällde kunder i hela Sverige, alltså i elområde 1–4.

Betalning för det första elstödet skedde under ett antal bankdagar från den 20 februari och de allra flesta ska nu ha fått sina pengar på kontot.

Vilka kan ansöka om elstöd?

  • Juridiska personer, till exempel aktiebolag, handelsbolag, föreningar, trossamfund, stiftelser och bostadsrättsföreningar
  • Enskild näringsidkare
  • Den som har varit näringsidkare och som upphört att bedriva näringsverksamhet efter den 17 november 2022
  • Vissa dödsbon
  • Det måste finnas ett giltigt elnätsavtal och uttagspunkt för elförbrukning i elområde 3 eller 4 den 17 november 2022. Den som har tecknat avtal efter 17 november 2022 får inget bidrag.
  • El togs ut för förbrukning i uttagspunkten någon gång under perioden 1 oktober 2021–30 september 2022
  • Att föreningens uttag av el inte ger er rätt till det elstöd som Försäkringskassan betalar ut enligt förordningen (2022:1872) om elstöd till konsumenter för oktober 2021–september 2022.

Varför får jag inget elstöd?

Om du som privatperson får elstöd eller inte beror på ett antal olika saker. Vi reder ut:

Om du som privatperson får elstöd eller inte beror på ett antal olika saker. Vi reder ut:

När är brytpunkten för elstöd?

Alla elanvändare med eget elnätsavtal i södra Sverige kommer att få stöd för att hantera onormalt höga elpriser. Med södra Sverige avses elområde SE3 och SE4. Hur mycket just du får i stöd beror på stödnivån i ditt elområde och på din elförbrukning under en bestämd tolvmånadersperiod. I elområde SE3 blir stödet 50 öre/förbrukad kWh och i elområde SE4 blir stödet 79 öre/förbrukad kWh.

Formerna och tidpunkten för när du kan få ut stödet är inte klart. Svenska kraftnät har vänt sig till regeringen för hantering av utbetalningen.

Hur mycket betalas ut i elstöd?

För att få det första elstödet måste du uppfylla tre kriterier:

  • Du ska vara en elanvändare, som köper el för eget bruk i Sverige. Det kallas att du är en ”elslutskund”, och i den gruppen ingår inte bara privatpersoner utan även exempelvis företag, föreningar och samfälligheter.
  • Du ska ett eget avtal med ett elnätsföretag för en så kallad uttagspunkt vid en viss tidpunkt, som kallas brytpunkt. Stödet kommer att gå till det personnummer, samordningsnummer eller organisationsnummer som stod på elnätsavtalet den 17 november 2022. Vad är uttagspunkten då? Jo, uttagspunkten är anslutningen mellan din elanläggning och ditt elnätsföretag elnät.
  • Din elanläggning ska vara ansluten till elnätet i södra Sverige, i elområde SE3 eller SE4.

Det finns tre grupper som inte får något elstöd enligt den första modellen:

  • Elanvändare i de två norra elområdena SE1 och SE2 blir utan. Stödet beräknas utifrån användarens förbrukning från 1 oktober 2021 till 30 september 2022 i elområden där medelpriset var högre än ett så kallat ”nationellt referenspris” på 75 öre per kWh. Och elens medelpris var inte ”tillräckligt högt” i norra Sverige under den perioden. I SE1 och SE2 låg medelpriset på 43 respektive 46 öre per kWh. (Se fråga om nationellt referenspris.)
  • Om el ingår i din hyra kommer inga stödpengar att betalas direkt till dig. Du har ju inget eget elnätsavtal. Men din hyresvärd eller bostadsrättsförening, som får stödet, kan naturligtvis välja att dela ut pengarna till dig och dina grannar.
  • Personer på EU:s sanktionslista får inga stödpengar.

Regeringen meddelade 9 januari att det ska tas fram ytterligare ett elprisstöd. Det ska gå till hushåll i hela Sverige, alltså i alla fyra elområden. Stödet ska baseras på elförbrukning och elpris under november och december 2022.

Svenska kraftnät fick i uppdrag att utforma en modell, och den 30 januari lämnade Svenska kraftnät in en ansökan till Energimarknadsinspektionen, Ei. Den tredje februari gav Ei grönt ljus. Maximalt 10 miljarder kronor får betalas ut till den fysiska person som hade ett eget elnätsavtal den 31 december 2022 för den uttagspunkt där el förbrukades under november-december 2022.

Ersättningen går till hushåll där elpriset i snitt har legat över 75 öre per kWh under de två månaderna. Därmed inkluderas hushåll i hela Sverige, alltså i alla fyra elområden. Detta eftersom snittpriset låg över 75 öre per kWh i hela landet.

I förslaget finns inget tak för stora elförbrukare, något som tidigare har diskuterats.

Så här beräknas stödet för de olika elområdena:

Får alla Elprisstöd 2023?

Stödet för perioden oktober-september började att betalas ut den 20 februari, till alla i elområde 3 och 4. Stödet betalas utan att man behöver ansöka om det. Stödet för perioden november-december 2022, som gäller alla elområden, betalas ut senast den 9 juni. Om du som står på elnätsavtalet inte redan registrerat dina kontouppgifter i Swedbanks kontoregister uppmanar Försäkringskassan, som ansvarar för utbetalning av elstödet, att det görs senast den 10 maj. Det gäller oavsett om du är kund hos Swedbank eller inte. Läs mer om utbetalning av elstöd hos Försäkringskassan 

Hur mycket betalas ut i Elstöd?

Hushållen får stöd för 80 procent av förbrukade kilowattimmar (kWh) under november och december 2022.

Ersättningen är relaterad till elpriserna i respektive elområde under de två månaderna.

Vilka får ta del av Elstödet?

Under det senaste året har elpriserna skenat hos många svenska hushåll. Redan våren 2022 meddelade regeringen att man skulle betala ut ett elprisstöd för de med höga elräkningar – och nu i februari 2023 har det första elstödet rullats ut till det svenska folket.

Vad som kan vara bra att känna till är att regeringen sjösatte 2 separata elstöd. Det första elstödet gick ut till elkunderna i slutet av februari 2023 – och gällde bara kunder i södra Sverige, alltså i elområde 3 och 4. Det andra elstödet betalades ut i maj och juni 2023 – och gällde kunder i hela Sverige, alltså i elområde 1–4.

Betalning för det första elstödet skedde under ett antal bankdagar från den 20 februari och de allra flesta ska nu ha fått sina pengar på kontot.

Får man elstöd om man har fast pris?

Elpriskompensationen blir olika stor beroende på hur mycket el hushållet har förbrukat per månad. Förbrukningen i kWh i tabellen nedan rör faktiskt förbrukning per månad, inte snittförbrukning utslaget på tre månader. Stödet i kronor är vad du kan få totalt för december-februari.

Får man Elstöd för januari 2023?

Under det senaste året har elpriserna skenat hos många svenska hushåll. Redan våren 2022 meddelade regeringen att man skulle betala ut ett elprisstöd för de med höga elräkningar – och nu i februari 2023 har det första elstödet rullats ut till det svenska folket.

Vad som kan vara bra att känna till är att regeringen sjösatte 2 separata elstöd. Det första elstödet gick ut till elkunderna i slutet av februari 2023 – och gällde bara kunder i södra Sverige, alltså i elområde 3 och 4. Det andra elstödet betalades ut i maj och juni 2023 – och gällde kunder i hela Sverige, alltså i elområde 1–4.

Betalning för det första elstödet skedde under ett antal bankdagar från den 20 februari och de allra flesta ska nu ha fått sina pengar på kontot.

Får alla Elstöd automatiskt?

Om en person har flera elnätsavtal får man en utbetalning per avtal. Pengarna kan komma olika dagar. Ett beslutsbrev per avtal från kommer från Försäkringskassan, antingen med posten eller till en digital brevlåda. När brevet kommer är pengarna på väg, om de inte redan kommit.

Har jag rätt till elstöd?

Regeringen har tagit fram en förordning om elstöd baserat på perioden november-december 2022 till privatpersoner i hela landet. Försäkringskassan kommer att betala ut elstödet senast den 9 juni.

Den 30 januari lämnade Svenska kraftnät in en ansökan om elstöd till privatpersoner i hela Sverige baserat på perioden november och december 2022. Nu har Försäkringskassan gett besked om att detta elstöd kommer att betalas ut senast den 9 juni förutsatt att inget oförutsett inträffar. 

Hur skall Elstödet betalas ut?

Om en person har flera elnätsavtal får man en utbetalning per avtal. Pengarna kan komma olika dagar. Ett beslutsbrev per avtal från kommer från Försäkringskassan, antingen med posten eller till en digital brevlåda. När brevet kommer är pengarna på väg, om de inte redan kommit.