:

Hur vet man vad bilen är värd?

Innehållsförteckning:

 1. Hur vet man vad bilen är värd?
 2. När går priserna på bilar ner?
 3. Vad är min bil värd gratis värdering?
 4. Vilka begagnade bilar har ökat i värde?
 5. Vilken är den mest prisvärda bilen?
 6. Var får man bäst betalt för bilen?
 7. Vad ska man köpa för bil 2023?
 8. Är det värt att köpa dieselbil 2023?
 9. Kan man pruta hos en bilhandlare?
 10. Vilken begagnad bil ska man köpa 2023?
 11. Vilken är den bästa begagnade bilen att köpa?
 12. Vilka bilmodeller som går sönder mest?
 13. Hur mycket bör man tjäna för att köpa bil?
 14. Vilka bilhandlare ska man undvika?
 15. Är det värt att köpa bil 2023?

Hur vet man vad bilen är värd?

Du berättar om din bil, vi ger dig ett uppskattat försäljningspris. Enkelt!

Skriv först in bilens registreringsnummer.

När går priserna på bilar ner?

Snittpriset på begagnatmarknaden 2023 är till dags dato cirka 10 procent högre jämfört med helåret 2022.

Flera faktorer håller uppe prisnivån på begagnatmarknaden. Först och främst är tillgången på begagnade bilar historiskt låg, då vi i kölvattnet av pandemin haft ett kraftigt minskat inflöde av nya bilar på marknaden. Dessutom är växelkursen för den svenska kronan svag, vilket betyder att begagnatköparen konkurrerar med exportmarknaden. I och med slopandet av klimatbonusen blev elektrifierade nybilar upp till 50 000 kronor dyrare över en natt. Detta påverkar i sin tur privatleasingen, som fram tills dess stått för cirka hälften av privatkonsumenternas nybilsregistreringar och där nya leasingavtal plötsligt steg med uppåt 2000 kronor per månad. Då blev för många begagnad bil ett bättre alternativ.

Vad är min bil värd gratis värdering?

Du berättar om din bil, vi ger dig ett uppskattat försäljningspris. Enkelt!

Skriv först in bilens registreringsnummer.

Vilka begagnade bilar har ökat i värde?

Begagnatpriserna har stigit med 14 procent på ett år, och vissa modeller upp emot 30 procent. Här är topplistan.

I en tid då bilfabrikanterna har svårt att leverera, det har blivit mindre förmånligt att ha tjänstebil är och rekordmånga begagnade bilar exporteras drivs begagnatpriserna upp. 

Vilken är den mest prisvärda bilen?

Vilken bil som är den allra bästa bilen är nog upp till var och en – men här är bilar som vi alla tycker är bra val.

 • Mazda 2 – Bra val billig småbil
 • Volvo V40 & V60 – Bra val billig bil allround
 • Volkswagen Passat – Bra val billig kombi

Var får man bäst betalt för bilen?

– Det sämsta tillvalet är förmodligen att inte göra tillval som man förväntar sig av fordonsklassen. Med det menar vi exempelvis exklusiva modeller från premiummärken med manuell växellåda och tygklädsel, så kallade ”tomhylsor”. Andra kardinalfel ur en restvärdessynpunkt är alla varianter av extrem personifiering av bilen, exempelvis kontrasterade eller udda färger på lacken alternativt mönster i klädseln. Om vi sedan går vidare så kan vi se att dyra ljudsystem, premiumläder som klädsel, exklusiva fälgar, onödigt stora eller dyra hjul inte betalar sig så bra på begagnatmarknaden.

En ytterligare trend vi ser är att vissa tillval går mot att bli standard, exempelvis säkerhetsutrustning som autobroms för fotgängare, vilket då inte är värt att betala extra för. Framöver tror vi dessutom att vissa tillval kan påverkas negativt av den tekniska utvecklingen i samhället. Det mest talande exemplet är navigation som för några år sedan ansågs som ett premiumtillval, men som i dag finns tillgänglig hos var och varannan person via våra mobiltelefoner.

Vad ska man köpa för bil 2023?

Om du tar ett lån för att köpa en bil är bra villkor en förutsättning för att kunna äga en bil billigt. Oavsett vilken bil du än köper blir den dyrare om du har en hög ränta på ditt lån. Därför ska du låta oss hjälpa dig att hitta ett så billigt lån som möjligt.

Är du ute efter en billig bil att äga är ofta en mindre bil rätt väg att gå. De drar i regel lite bränsle och har låg skatt. Bilförmedlaren Kvdbil har gjort en kostnadsanalys över vilka småbilar som är allra billigast att äga.

De utgår från något som kallas TCO, eller “total cost of ownership”. Det innefattar kostnader för värdeminskning, fordonsskatt, försäkring, service och bränsle. I analysen har man räknat på en period på 36 månader och 4 500 körda mil.

Är det värt att köpa dieselbil 2023?

Det korta svaret på frågan är JA. Ska du endast köra bilen utanför storstäder kan du välja valfri dieselbil. Om inte så bör du överväga en nyare dieselbil med miljöklassning "Euro 6".

Fem punkter för dig som funderar på dieselbil:

Kan man pruta hos en bilhandlare?

Vad många inte vet är att man kan pruta hos en bilhandlare. Ofta är en bil lite dyrare hos en bilhandlare än vad den är om man köper den privat. Bilhandlaren ska ju trots allt ha sin del av kakan. Enligt bilhandlaren så finns det ett visst bottenpris som hen är redo att släppa bilen för. Genom att vara kritisk och påpeka fel på bilen så kan man nå detta bottenpris. Hittar man dessutom ett dolt fel som inte bilhandlaren innan visningen varit öppen med kan man pressa priset ytterligare. Knepet här är att stå på sig, vara kritisk och våga fortsätta pressa priset, trots att det må kännas jobbigt. Är man osäker kan man alltid neka bilhandlarens prisförslag och återkomma någon vecka senare för att se om bilen finns kvar.

Vilken begagnad bil ska man köpa 2023?

Reklam för Erik Naessén AB. Den här artikeln är ett samarbete eller innehåller uppmärkta sponsrade annonslänkar. Läs mer om våra noga utvalda samarbeten i vår annonspolicy.

I dagens avsnitt intervjuar vi elbilsexperten Erik Naessén om det stora skiftet på bilmarknaden som skedde i och med Teslas stora prissänkning, tips och hur man kan tänka kring bilköp 2023 och hur värdet på den begagnade bilen gör comeback.

Vilken är den bästa begagnade bilen att köpa?

Det är smartast att köpa en begagnad bil under perioder då bilförsäljningen generellt är låg, som till exempel i januari och februari eller under sommarmånaderna. Under dessa perioder kan du ofta hitta bättre erbjudanden och större urval, vilket ökar dina chanser att hitta den bästa begagnade bilen för just dina behov, budget och önskemål.

Nyfiken på bilens historia? Läs Bilens historia – då tillverkades första bilen.

Vilka bilmodeller som går sönder mest?

Vi har tagit del av Maskinskaderapporten från Länsförsäkringar 2020. Den listar vilka bilmärken som oftast drabbas av skador, vilka delar som oftast går sönder och vad de kostar att reparera.

Det är värt att nämna att de skadeärenden som biltillverkaren själv tar kostnaden för (fabriksgarantin) inte blir ett försäkringsärende och är därför inte med i den här rapporten. Eftersom fabriksgarantin varierar beroende på bilmärke så påverkar det resultatet i rapporten. Bilmärken med lägst skadefrekvens behöver därför inte vara de med minst skador.

Hur mycket bör man tjäna för att köpa bil?

Hur mycket kostar det att äga bil? En Sifo-undersökning från KVD Bilpriser(1) visar att de flesta underskattar månadskostnaden för att äga en bil med minst 1500 kr. Den vanligaste lägstakostnaden är 3500 kronor, och den högsta sträcker sig över 6000. Stora delar av kostnaden kommer från utgifter som man inte ens tänker på, så kallade ”dolda kostnader”(2). Så vilka faktorer bör man väga in när man räknar ut hur mycket bilen faktiskt kostar, och vilken ägandeform blir mest förmånlig? Vi reder ut begreppen.

Som minst kostar det 3720 kr i månaden att äga ny bil, enligt siffror från Swedbank(3). Förenklat kan kostnaderna delas in i tre grupper: Direkta kostnader – t.ex. bensin, service, reparation, däck, skatt och trafikförsäkring; indirekta kostnader – t.ex. parkeringsavgifter och kompletterande försäkringar; och finansiella kostnader – räntekostnader för eventuell finansiering samt bilens värdeminskning.

Vilka bilhandlare ska man undvika?

Här är 21 bilhandlare du bör passa dig för.

Det visar den ”Svarta lista” som konsumenttidningen Råd & Rön tagit fram.

Är det värt att köpa bil 2023?

DEL 5 Snabbavvecklad bonus för elbilarna, dyr el, löften om billigare bensin och diesel, höjda räntor och en rejäl lågkonjunktur på det. Bilmarknaden går trögt och omställningen till fossilfrihet hackar. Men hur ska man egentligen tänka? 2030-sekretariatets Mattias Goldmanns sjupunktslista hjälper oss att lyfta blicken bortom svarta rubriker och röda siffror!

1. Andrahandsvärdet. Det kan verka märkligt att redan vid inköpet tänka på vad bilen är värd om 3-5 år, när leasingavtalet är över, det är dags för en ny tjänstebil eller det är dags att sälja vidare bilen du köpt för egna pengar. Men det är faktiskt den viktigaste posten i bilkalkylen, och här gäller det att inte tänka på vad som händer just nu utan vad du tror gäller när vi närmar oss 2030-talet. Med allt fler städer som inför miljözoner där fossilbilen inte är välkommen, allt fler mackar läggs ner och allt fler snabbladdare etableras, så är det tydligt att fossilbilens andrahandsvärde blir skakigt.