:

Vad kan man dra av på friskvård?

Innehållsförteckning:

  1. Vad kan man dra av på friskvård?
  2. Är skidåkning friskvård?
  3. Kan man ta skidhyra på friskvårdsbidrag?
  4. Vad ingår i friskvårdsbidrag 2023?
  5. Kan man köpa löparskor på Friskvårdsbidraget?
  6. Är friskvård skattefritt?
  7. Vad ingår inte i Friskvårdsbidraget?
  8. Kan man köpa klippkort för friskvårdsbidrag?
  9. Får man gå på spa för friskvårdsbidrag?
  10. Kan man få friskvårdsbidrag för padel?
  11. Vad ingår inte i friskvård?
  12. Kan man köpa löparskor för friskvårdsbidrag?
  13. Får man köpa löparskor för friskvårdsbidrag?
  14. Kan man få friskvårdsbidrag för golf?
  15. Är thaimassage friskvård?

Vad kan man dra av på friskvård?

En djupdykning i 2019 års statistik kring det populära friskvårdsbidraget gav en hel del intressanta insikter, som till exempel:

  • Genomsnittet för den summa som erbjöds i friskvårdsbidrag 2019 var 3 001 kr.
  • Ca 55% av de anställda nyttjade sitt friskvårdsbidrag.
  • De som nyttjade sitt bidrag använde i snitt 84% av summan.

Den bransch som har det högsta friskvårdsbidraget är bank & försäkring med i genomsnitt 3 461 kr, medan offentlig sektor hamnar i botten med 2 216 kr. Högre belopp ger generellt ett ökat nyttjande. Den magiska summan där mer än hälften av medarbetarna tycker att det är värt att nyttja sitt friskvårdsbidrag verkar ligga på 3000 kr.

Förutom att höja friskvårdsbidraget, vad kan man som arbetsgivare göra för att få fler anställda att använda sitt friskvårdsbidrag? Såhär säger Johanna Helinder, Area Manager Health & Wellness på Benify:

– Kommunikation är A och O. Efter ett mejl eller en push där de anställda påminns om att de har friskvårdsbidrag kvar att nyttja märker vi direkt att fler loggar in och beställer friskvårdstjänster i våra portaler. Det är också viktigt att lyfta fram att bidraget inte bara kan användas till att träna på gym, utan även till exempel massage eller kostrådgivning.

Att fysiskt aktivitet har positiva effekter på hälsan är ingen hemlighet. Träning kan också vara bra på fler sätt, säger Johanna:

Är skidåkning friskvård?

För att du ska kunna nyttja friskvårdsbidraget när du köper Skidpass behöver du ett kvitto som bevisar att det är just du som har använt Skidpasset – vilket du redovisar till din arbetsgivare. Därför är det viktigt att endast göra ett köp per kvitto om ni är fler i familjen som ska utnyttja friskvårdsbidraget. När du gör ditt köp i vår onlinebokning registreras ditt skidpass tillsammans med ditt namn direkt på bekräftelsen/fakturan som du sedan kan skriva ut och använda som underlag när du ansöker om bidraget. 

Lapland Resorts är inte anslutna till några friskvårdsnätverk utan du köper och betalar ditt Skidpass som vanligt och ansöker sedan i efterhand om bidraget med din kvittokopia eller bokningsbekräftelse som underlag.

Kan man ta skidhyra på friskvårdsbidrag?

Det går alltså alldeles utmärkt att använda friskvårdsbidraget till liftkortet eller till skidskolan under skidsemestern. Det spelar ingen roll om skidåkningen äger rum i Sverige eller utomlands. Det går alltså att använda friskvårdsbidraget till ett liftkort i t ex franska Alperna.

Det går också att använda friskvårdsbidaget till säsongskort på en skidanläggning.

Observera dock att det är själva skidåkningen som omfattas, d v s liftkortet, säsongskortet eller skidskolan. Om bidraget används till t ex hyra av skidutrustning är det skattepliktigt.

Vad ingår i friskvårdsbidrag 2023?

JobOut och våra samarbets­partners sparar information på din enhet för att kunna erbjuda anpassad funktionalitet, samla in besöks­statistik och möjliggöra personaliserad marknads­föring. Du väljer vilka typer av cookies som du accepterar utöver de nödvändiga som behövs för att webbplatsen ska fungera.

Besöksstatistik Marknadsföring

Kan man köpa löparskor på Friskvårdsbidraget?

Det framgår inte av lagtexten vilka aktiviteter som är godkända som skattefri motion och annan friskvård, men av rättspraxis framgår att vissa förutsättningar ska vara uppfyllda.

För att ett friskvårdsbidrag ska kunna betalas ut skattefritt ska det användas till aktiviteter som innehåller inslag av motion, eller annan enklare friskvård som inte innehåller inslag av motion men som till exempel är avstressande eller avslappnande.

Är friskvård skattefritt?

Som arbetsgivare har du möjligheten att erbjuda dina medarbetare skattefri motion och friskvård. Så länge förmånen är av ett mindre värde (upp till 5 000 kronor) och riktar sig till alla i personalen ska det betraktas som en skattefri personalförmån. 

Kostnaden för en enskild aktivitet får dock inte överstiga 1 000 kr, om den ska vara skattefri. Om friskvårdsbidraget överstiger 5000 kr för hela kalenderåret ska hela årets friskvårdsbidrag beskattas.

Vad ingår inte i Friskvårdsbidraget?

Reglerna säger att friskvårdspengarna ska användas till ”aktiviteter med inslag av motion eller för behandling som är avstressande eller motverkar ömhet och stelhet”. Men vad är det? Här kommer några förtydliganden på vad du inte får göra. Vill du läsa om allt du får göra (mycket roligare), läs gärna här!

Kan man köpa klippkort för friskvårdsbidrag?

Att få friskvårdbidrag från din arbetsgivare är en förmån som ska ge dig möjlighet till hälsa och motion. Det som gäller för ditt friskvårdsbidrag bestäms av din arbetsgivare som i sin tur utgår från skatteverkets regler för friskvårdsbidrag.

Är du en av dem som inte utnyttjar ditt friskvårdsbidrag, så är det dags för dig att tänka om. Listan över saker du kan göra för ditt friskvårdsbidrag är lång och det finns garanterat saker som passar dig. På Premium Hälsan har vi flera hälsosamma aktiviteter som är tillåtet att spendera sitt friskvårdsbidrag på.

Får man gå på spa för friskvårdsbidrag?

Är du en av dem som inte nyttjar ditt friskvårdsbidrag? I så fall är det tid att tänka om. Listan över saker du kan göra för ditt friskvårdsbidrag är lång och det finns garanterat saker som passar dig. På Hagabadet har vi flera hälsosamma aktiviteter som är tillåtet att spendera sitt friskvårdsbidrag på.

Att få friskvårdbidrag från sin arbetsgivare är en förmån som ska ge möjlighet till hälsa och motion. Vad som gäller för ditt friskvårdsbidrag bestäms av din arbetsgivare som i sin tur utgår från skatteverkets regler för friskvårdsbidrag.

Kan man få friskvårdsbidrag för padel?

Padel är en av många aktiviteter som har blivit godkända av Skatteverket att nyttja sitt friskvårdbidrag på. Här vill vi hjälpa dig att göra det enklare att förstå hur du kan få ut ett giltigt kvitto direkt via din profil på MATCHi.

Först och främst är det viktigt att du har uppdaterat din MATCHi-profil med korrekta uppgifter såsom förnamn, efternamn, personnummer etc. Profilen kan du uppdatera genom att klicka på ”Profil” upp till höger och välj ”Min profil” i rullgardinsmenyn. Därefter kan du i högra kolumnen på sidan uppdatera din profil med rätt födelsedatum och adress.

Vad ingår inte i friskvård?

Friskvård är ett samlingsbegrepp för aktiviteter som är tänkta att främja de anställdas hälsa. Det kan röra sig om motionsaktiviteter eller sportutövande – men även behandlingar som lindrar stelhet eller smärta.

Friskvårdsbidraget är ett bidrag som arbetsgivare kan välja att ge sina anställda. Det finns inget krav på att varje arbetsplats ska ha ett friskvårdsbidrag. Friskvårdsbidraget är helt skattefritt och avdragsfritt, vilket betyder att varken arbetsgivaren eller den som nyttjar bidraget behöver betala skatt på beloppet. Detta gäller om friskvårdsbidraget är mindre än 5 000 kronor, om friskvårdsbidraget skulle vara större än 5 000 kronor behöver hela beloppet beskattas (och inte bara det belopp som överstiger 5000kr).

Skatteverket anger vissa krav som behöver uppfyllas för att friskvårdsbidraget ska kunna nyttjas:

  • Vara av mindre värde (Skatteverket definierar 5000kr som mindre värde)
  • Rikta sig till hela personalen
  • Ska inte gå att byta mot pengar

Kan man köpa löparskor för friskvårdsbidrag?

Yoga, spinning, padel eller kanske ett klippkort hos massören. På allt fler arbetsplatser erbjuds ett friskvårdsbidrag som ett sätt att främja medarbetarnas hälsa och stärka arbetsgivarvarumärket. Men hur funkar egentligen regelverket? Vilka belopp gäller och vilka aktiviteter är godkända? Vi sammanfattar reglerna för friskvårdsbidrag 2023.

För att börja i rätt ände, vad innefattar begreppet friskvårdbidrag och vad kan det användas till? Jo, friskvårdsbidrag är en populär jobbförmån som innebär att arbetsgivare skatte- och avgiftsfritt kan (men inte måste) ge sina anställda möjlighet till motion och friskvård av enklare slag. Det kan även erbjudas för aktiviteter som saknar inslag av motion men som fungerar avstressande eller avslappnande, exempelvis massage. En förutsättning för att det ska räknas som en skattefri förmån är att det erbjuds till alla anställda på lika villkor.

Får man köpa löparskor för friskvårdsbidrag?

En djupdykning i 2019 års statistik kring det populära friskvårdsbidraget gav en hel del intressanta insikter, som till exempel:

  • Genomsnittet för den summa som erbjöds i friskvårdsbidrag 2019 var 3 001 kr.
  • Ca 55% av de anställda nyttjade sitt friskvårdsbidrag.
  • De som nyttjade sitt bidrag använde i snitt 84% av summan.

Den bransch som har det högsta friskvårdsbidraget är bank & försäkring med i genomsnitt 3 461 kr, medan offentlig sektor hamnar i botten med 2 216 kr. Högre belopp ger generellt ett ökat nyttjande. Den magiska summan där mer än hälften av medarbetarna tycker att det är värt att nyttja sitt friskvårdsbidrag verkar ligga på 3000 kr.

Förutom att höja friskvårdsbidraget, vad kan man som arbetsgivare göra för att få fler anställda att använda sitt friskvårdsbidrag? Såhär säger Johanna Helinder, Area Manager Health & Wellness på Benify:

– Kommunikation är A och O. Efter ett mejl eller en push där de anställda påminns om att de har friskvårdsbidrag kvar att nyttja märker vi direkt att fler loggar in och beställer friskvårdstjänster i våra portaler. Det är också viktigt att lyfta fram att bidraget inte bara kan användas till att träna på gym, utan även till exempel massage eller kostrådgivning.

Att fysiskt aktivitet har positiva effekter på hälsan är ingen hemlighet. Träning kan också vara bra på fler sätt, säger Johanna:

Kan man få friskvårdsbidrag för golf?

2018 blev golfen äntligen friskvårdsberättigad! Goda nyheter för dig som arbetar. I den här artikeln reder vi ut exakt vad som gäller, och hur du kan nyttja ditt friskvårdsbidrag för golf.

Det finns ingen lagstiftad skyldighet för arbetsgivare att erbjuda dig som anställd att ta del av friskvårdsförmåner. Det är alltså upp till arbetsgivaren att själv besluta om det ska erbjudas de anställda eller inte. De flesta företag brukar dock välja att erbjuda sina anställda denna förmån. Hur mycket bidraget får uppgå till finns det ingen gräns för, däremot är det skattefria beloppet 5000kr per år. Betalar arbetsgivaren ut mer än så får du betala skatt på hela friskvårdsbidraget. Du kan läsa mer om detta hos Skatteverket.

Är thaimassage friskvård?

Reglerna säger att friskvårdspengarna ska användas till ”aktiviteter med inslag av motion eller för behandling som är avstressande eller motverkar ömhet och stelhet”. Men vad är det? Här kommer några förtydliganden på vad du inte får göra. Vill du läsa om allt du får göra (mycket roligare), läs gärna här!