:

Kan en aktie gå ner mer än 100 %?

Innehållsförteckning:

 1. Kan en aktie gå ner mer än 100 %?
 2. Vilka aktier ska man satsa på 2023?
 3. Vilka aktier ska man satsa på?
 4. Vad får en aktie att stiga?
 5. När ska man köpa aktier igen?
 6. Vad ska man satsa på när börsen går ner?
 7. Vad händer om en aktie når 0?
 8. Kan man förlora allt på aktier?
 9. Hur får jag 10 000 kr att växa snabbt?
 10. Vilka aktier går dåligt?
 11. Vilken aktie är mest köpvärd?
 12. Hur kommer börsen se ut 2023?
 13. Vilka aktier går bra i lågkonjunktur?
 14. När vänder börsen upp igen?
 15. Kan börsen återhämta sig?

Kan en aktie gå ner mer än 100 %?

När man pratar om risk i samband med värdepappershandel och investeringar så menar man risken att få tillbaka mindre än det man har investerat, eller risken att förlora hela sin investering. 

I grunden är det ganska enkelt. Värdepapper kan ge olika form av avkastning. Till exempel kan aktier kan ge utdelning, medan räntebärande instrument kan ge ränta. Dessutom kan priset (kursen) på värdepappret öka eller minska i förhållande till priset du köpte det till. Som sparare är förhoppningen när man köper ett värdepapper självklart att man ska få en positiv avkastning, det vill säga att ens pengar ska stiga i värde. Men det finns också en risk att avkastningen blir negativ och att dina pengar går ner i värde. Du kan helt enkelt förlora pengar på din investering. Hur stor risken är beror på vilket värdepapper man handlar med, men generellt kan sägas att chansen till vinst är kopplad till risken för förlust. Det finns en mängd olika faktorer som kan påverka varför ett värdepapper går upp eller ner i värde. Dessa olika typer av risker kommer vi till lite längre ned i denna artikel.

Risk består av två saker: sannolikhet* och konsekvens* . Hur stor är sannolikheten att de tillgångar du äger minskar i värde, och i förlängningen, att du förlorar pengar? Och vad skulle konsekvensen vara ifall det skulle hända?

Även om du har investerat i en tillgång som har en låg sannolikhet att sjunka i värde kan det ändå innebära att du tar en hög risk om det är den enda tillgången du äger, eftersom konsekvensen av en nedgång kan innebära att du förlorar hela ditt sparade kapital. Det är därför viktigt att försöka minska både sannolikheten och konsekvensen av en nedgång av värdet på dina tillgångar.

Vilka aktier ska man satsa på 2023?

Microsoft satsar på att utveckla, tillverka och designa olika programprodukter. Här finns både hård- och mjukvara och verksamheten drivs med flera affärssegment.

Specialiseringen ligger på operativsystem, men också på produktivitetsverktyg, samt videospel. Företaget har sitt huvudkontor i Washington.

Vilka aktier ska man satsa på?

För att vidare inspirera er till att hitta vilka aktier ska man köpa nu så har vi sammanställt en topp 20-lista på aktier att satsa på 2023. Vi rekommenderar att du gör din egna research innan du börjar köpa aktier och inte enbart titta på senaste årets resultat.

Siffrorna som används i tabellen ovan är tagna från Avanzas hemsida och hämtades 2022-10-03.

Det är väldigt lätt att komma igång med aktiehandel och kostar vanligtvis ingenting heller att skapa ett konto.

Vad får en aktie att stiga?

När du köper aktier förväntar du dig att företaget kommer att gå bra i framtiden. Du tror att aktiekursen kommer att stiga eftersom företaget gör bra ifrån sig och att utdelningarna blir stora eftersom företaget gör vinster. Det du har att utgå ifrån är de resultat som företaget visat upp hittills, vad ledningen berättar om framtidsutsikterna och din egen analys.

Känner du inte till att aktiekurser sätts efter förväntningar är det ofta svårt att förstå sig på priserna. Ibland står aktiekursen lågt i ett bolag som gör stora vinster. Det kan bero på att förväntningarna inför framtiden är att företaget kommer att lyckas sämre.

Företagets vinster och utdelningar är det som i grund och botten avgör priset på en aktie. När företaget växer och tjänar mer pengar blir en ägarandel mera värd – priset på aktien stiger.

Om utdelningarna för varje år ökar blir det mer lönsamt att äga aktier i företaget. Även då stiger aktiekursen.

På flera års sikt har vinsttillväxt och aktiekurs alltid gått hand i hand – aktiekursen har stigit i samma omfattning som vinsterna. Men på bara något års sikt är aktiekurserna betydligt mer lättpåverkade av andra faktorer i omvärlden. Här handlar det återigen om förväntningar. På kort sikt vet aktörerna på aktiemarknaden inte hur en händelse kommer att påverka bolagens vinster. Därför påverkas aktiekursen av de förväntningar som aktörerna har. Ett exempel kan vara om statistik kring arbetsmarknaden visar att fler och fler blir arbetslösa i Sverige. Då går ofta aktiekurserna ner. Aktiemarknadens aktörer förväntar sig att företagen kommer att göra sämre vinster när svenskarna har mindre pengar och därmed kan konsumera mindre.

När ska man köpa aktier igen?

Svenska börser tillämpar två likviddagar. Det innebär att vid aktiehandel övergår äganderätten först efter två handelsdagar. Det betyder att om du köper en aktie blir du inskriven i aktieboken, och därmed registrerad som aktieägare, först efter två dagar. Om du säljer en aktie blir det omvänt scenario, där du blir utskriven ur aktieboken samt får pengarna från försäljningen efter två handelsdagar. Den kurs du har köpt eller sålt dina aktier för kan inte ändras under tiden.

Vi har däremot en service där du får tillgång till preliminärt saldo direkt på affärsdagen för att kunna fortsätta handla med aktier. Detta gör att du slipper vänta på att likviddagen ska infalla och kan fortsätta att köpa och sälja aktier.

Vad ska man satsa på när börsen går ner?

Småsparare får ofta rådet att sitta still och avvakta när börserna rasar. Det är ett bra råd för de flesta men om du hör till dem som vill vara aktiv så finns det alternativ.

Du kan köpa andelar i fonder som placerar i tillgångar med liten eller ingen koppling till aktiemarknaden. Eller så kan du satsa på fonder som placerar i värdepapper som direkt ger utdelning när börsen går ner.

Vad händer om en aktie når 0?

Om en aktie faller till, eller nära, noll betyder det att företaget i praktiken är i konkurs och inte har något värde för aktieägarna.

"Ett företag går vanligtvis till noll när det går i konkurs eller är tekniskt insolvent, som Silicon Valley Bank", säger Darren Sissons, partner och portföljförvaltare på Campbell, Lee & Ross.

I sällsynta fall kan en akties värde falla till noll på grund av regulatoriska frysningar som ålagts ett företag för olaglig aktivitet eller regelbrott.

Kan man förlora allt på aktier?

Avsikten med din investering är att du ska få ränta eller värdeökning på de investerade pengarna. Men handel med värdepapper innebär alltid en risk. I värsta fall kan dina investerade pengar försvinna. Det finns också investeringar som gör att du riskerar att förlora mer än det kapital du investerat.

Vilken typ av investering som passar dig beror på vilka risker du är villig att ta med dina pengar. Det viktigaste att tänka på innan du investerar är att du förstår exakt vad du investerar i, vilka risker du tar och att se till att du sprider dina risker. Du kan även ta hjälp av en licensierad rådgivare för att få hjälp att välja investeringar.

Hur får jag 10 000 kr att växa snabbt?

Vilket är bästa sättet att spara pengar? Vi kan inte ge dig ett svar – utan 50! Oavsett om du bara behöver lite spartips i vardagen, eller vill skapa en långsiktig plan för ditt sparande, kan den här listan få dig på rätt köl.

Här följer våra bästa spartips 2023, indelade i sex kategorier. Fonder eller sparkonton, bakning eller storkok – vilka sparknep funkar bäst för dig?

 • Bank & Ekonomi
 • Mat & Hem
 • Teknologi, hushåll och fasta kostander
 • Shopping, nöjen och resor
 • Bil- och resekostnader
 • Och så 5 klassiker…

Vilka aktier går dåligt?

Över två miljoner svenskar sparar i aktier och tillsammans äger vi mer än 1 biljon kronor. Men aktier kan vara tidskrävande och lite krångligt. Här har vi samlat våra bästa tips för dig som sparar på börsen.

Det finns naturligtvis många vägar som leder till avkastning på börsen och alla investerare är olika med sina speciella förutsättningar, mål och drömmar. Sedan Finansportalens start för 20 år sedan har vi stött på mängder av undersökningar, investeringsstrategier, framgångar och misslyckanden. Vi har sett börskrascher, rallyn och perioder av lång stiltje på börsen.

Vilken aktie är mest köpvärd?

Hur vet du om en aktie är värd att köpa? En aktieanalys kan hjälpa dig avgöra om en viss aktie är rätt för dig. För även om det kan kännas tryggt att köpa en aktie baserat på vad andra har köpt eller rekommenderat, så är det oftast inte det bästa sättet att avgöra om en aktie är köpvärd eller inte.

Att analysera aktier är svårt om man inte vet var man ska börja. Ett bra sätt att påbörja sin aktieanalys är att välja ut ett antal företag eller aktier du är intresserad av. På bolagets webbplats kan du oftast hitta mer information såsom årsredovisningar, pressmeddelanden och annat som kan vara intressant för en potentiell aktieägare. Ett vanligt ställe att hitta denna information på brukar vara under “Investors” eller “Investor Relations”.

Det finns två vanliga metoder när det kommer till aktieanalys – fundamental och teknisk analys. En fundamental analys tittar mer på själva företaget genom att analysera bolagets resultat- och balansrapporter. En teknisk analys tittar mer på själva aktien genom att analysera nyckeltal inom aktiehandeln för att på så sätt avgöra om aktien är på väg upp eller ner.

Hur kommer börsen se ut 2023?

Är du positiv, negativ eller mittemellan till börsåret 2023?

”Jag lägger mig mittemellan, då jag tror att även om både inflation och räntor ser ut att ha toppat så finns det en risk att inflationen är mer ”sticky” till sin natur än förväntat. Det gör att de så viktiga centralbankerna kanske inte kan agera så börs- och konjunkturvänligt som marknaden hoppas på. Vi är på väg rakt in i en lågkonjunktur. Frågan är hur djup den blir. Det kommer oundvikligen att pressa bolagens vinster under 2023. Men vi ska komma ihåg att börsen är framåtblickande och många aktier och värderingar har kommit ner. Därmed är förväntansbilden lägre ställd framåt, vilket skapar en bättre grund för aktierna att stå på. Dessutom tror jag marknaden rätt snabbt kommer att rikta fokus mot vad man tror om 2024. Vi vet redan nu att 2023 kommer att bli tufft, men kan det lätta under 2024?”

Vilka aktier går bra i lågkonjunktur?

Omni Ekonomi har genomfört en enkät med fyra experter som listar vilka aktier man ska köpa och inte köpa under en lågkonjunktur.

Nästa år är börsen inställd på en lågkonjunktur. Enligt experter som Omni Ekonomi har pratat med är bland annat betting och mjukvarubolag bättre val i sådana tider. De menar även att investerare bör undvika sällanköpshandeln och en del konsumentnära branscher.

När vänder börsen upp igen?

Vad kan få börsen att sluta falla? Ska jag ha is i magen eller borde jag sälja av mina fonder? Ska jag pausa mitt månadssparande tills börsoron lugnar sig? Kommer bostadspriserna gå ner också? I det här avsnittet besvarar Maria och Ludvig några av de vanligaste frågorna till följd av den senaste tidens börsras. De ekonomiska konsekvenserna av coronaviruset blir stora, men det sätts också in massiva stimulanser för att stötta företagen och ekonomin. Hur påverkar det utsikterna för aktie- och räntemarknaden?

Har du frågor eller förslag på ämnen du vill höra mer om, hör gärna av dig via formuläret: https://wm.danskebank.se/w/show_events.q?p_nId=131&p_vEvent=EVENT00007004

Kan börsen återhämta sig?

Vår privatekonom Anders Stenkrona förklarar hur du kan tänka och agera när det svänger på börsen.