:

Hur mycket pengar får man i slutet av lumpen?

Innehållsförteckning:

 1. Hur mycket pengar får man i slutet av lumpen?
 2. Hur mycket lön får man av lumpen?
 3. Vad händer efter lumpen?
 4. Får man ha skägg i lumpen?
 5. Får man ha med sig snus i lumpen?
 6. Är man ledig när man gör lumpen?
 7. Hur ofta är man ledig i lumpen?
 8. Kan man säga nej till lumpen?
 9. Får man betyg i lumpen?
 10. Får man ha piercing i lumpen?
 11. Måste man snagga sig i lumpen?
 12. Får man ha sin mobil i lumpen?
 13. Får man röka när man gör lumpen?
 14. När är man för gammal för lumpen?
 15. Måste alla killar göra lumpen?

Hur mycket pengar får man i slutet av lumpen?

Redan på vikingatiden eller tidig medeltid hade delar av dåvarande Sverige ett slags värnplikt. Det anses[vem?] att Svealand på 800- eller 900-talet blev mer eller mindre enat och att Sverige på 1100-talet fanns som ett någorlunda enat rike. Det låg i kungamaktens intresse att utländska handelsskepp kunde färdas och lotsas längs kusten utan att förlisa eller drabbas av rövare. En organisation skapades som kallades ledungen.

1968 blev en politisk värnpliktsrörelse aktiv inom den svenska Försvarsmakten. Som en reaktion på sociala missförhållanden inom värnpliktsutbildningen hölls 1969 den första Värnpliktsriksdagen i Stockholm. Värnpliktiga med olika erfarenheter delade med sig av dessa till varandra. Försvarsmakten anammade idén, och 1970 genomfördes den första värnpliktskonferensen i deras regi. Då tillsattes också den första Värnpliktiga arbetsgruppen, senare Värnpliktsrådet. När värnplikten avskaffades, upplöstes dessa institutioner. Den oberoende organisationen Svensk soldat syftar till att fylla en liknande roll.

I dag finns även en Europeisk organisation, European Council of Conscripts Organisations, som fungerar som en europeisk paraplyorganisation för värnpliktsorganisationer.

Hur mycket lön får man av lumpen?

Som militär kan du arbeta i armén, marinen, flygvapnet eller tjänstgöra i hemvärnet. Man arbetar på förband som finns på flera platser i Sverige, exempelvis Stockholm, Göteborg, Skövde, Karlsborg och Boden. De soldater och gruppbefäl som anställs i Försvarsmakten har en statlig anställning.

Vad händer efter lumpen?

 • Värnplikt inom det militära försvaret.
 • Civilplikt inom till exempel räddningstjänsten eller Försvarsmakten.
 • Allmän tjänsteplikt som bara gäller vid höjd beredskap.

Vid höjd beredskap ska organisationer fortsätta sin verksamhet så långt som möjligt. Du som är anställd kan bli krigsplacerad, vilket innebär en skyldighet att tjänstgöra under höjd beredskap. Skyldigheten att tjänstgöra börjar när regeringen beslutar om höjd beredskap och allmän tjänsteplikt.

Varje organisation har ett ansvar att informera sina anställda om att de är krigsplacerade. Det ska framgå i till exempel anställningsavtalet. 

Får man ha skägg i lumpen?

Kvinnor tjänar i snitt 24200 kronor i yrket medan männen har en lön på 25200 kronor. För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är statsanställda som har den högsta lönen med i snitt 25000 kronor.

Får man ha med sig snus i lumpen?

none id="readability-page-1" class="page">

När kommunen får veta att du byggt utan bygglov begär kommunen in en skriftlig förklaring till varför du har byggt utan lov. Om det finns möjlighet att du kan få bygglov uppmanar kommunen dig att söka det i efterhand. Kan du inte få bygglov, till exempel om du byggt där man inte får bygga, kan du bli tvungen att riva byggnaden. Oavsett om du får bygglov eller inte måste du betala en sanktionsavgift om inte det olovligt utförda är rivet eller återställt innan nämnden fattar beslut.

Är man ledig när man gör lumpen?

info

Den här artikeln är publicerad för mer än ett år sedanVar uppmärksam på att lagar och regler ändras med jämna mellanrum. För att vara säker på att du alltid har korrekt och uppdaterad information tillgänglig rekommenderar vi att du abonnerar på något av våra Expertstöd. Jag vill ta steget mot en enklare arbetsvardag!

Hur ofta är man ledig i lumpen?

På www.lumpen.nu finns det tonvis med information om just förmåner (som resor) man har under sin värnplikt. Titta där och lär dig mer!

Om resor står bland annat:

Kan man säga nej till lumpen?

Clas, 18 år, trodde att han ville göra lumpen, men väl på plats för att mönstra vid prövningsenheten i Värtahamnen i Stockholm har han ändrat sig.

– Jag är väldigt nervös. Det är plikt på mig så jag var tvungen att komma hit, säger han till SvD på den första mönstringsdagen.

Får man betyg i lumpen?

Alla papper som det står att du ska ha med dig, kommer du sedan att lägga i en mapp du får i receptionen på plikt och prövningsverket. Har du allt där i behöver du inte oroa dig, de som behöver se dina dokument kommer att be dig om din mapp och kolla på det som behövs 👍

Ta med dig alla betyg du har fått, viktigaste är väl 9ans betyg och om du har fått slutbetyg från gymnasiet. Det är mest för att se så att du är behörig (grundläggande behörighet för grundutbildning är godkända betyg från 9an).

Får man ha piercing i lumpen?

Publicerat måndag 5 maj 2014 kl 09.51

Stora tatueringar blir allt vanligare. Men har du alltför iögonfallande bilder på kroppen kan det stänga dörren för vissa jobb, åtminstone kan du tvingas dölja konstverken väl.

Måste man snagga sig i lumpen?

Fråga

Hur långt hår och skägg får man egentligen ha? Har dom några regler i militären? Kan tänka mig att det blir drygt och skitigt med jätte långt hår efter ett tag. Har dom nånting i stil med början av Full Metal Jacket när alla rakas och snack helt till hundra procent eller?

Får man ha sin mobil i lumpen?

Du har oftast kvällen ledig under lumpen, då kan du tindra och skrolla på tiktok hur mycket du vill.

Är det någon bassetjänst inne på regementet typ "Skrubba 40 tält med rotborste" är det ingen som invänder mot att du har mobilen.

Får man röka när man gör lumpen?

Försvarsmakten sänder till de som skall träda i tjänst ett brev med anvisningar, dör det bl.a. informeras om vaccinationer.

Största delen av de värnpliktiga som rycker in genomgår på förhand en hälsoundersökning vid den egna hälsostationen eller inom studerandehälsovården. Redan vid den hälsoundersökning som görs på förhand bör man kontrollera personens MPR-vaccinationer och vid behov komplettera vaccinationerna före tjänstgöringen.

Största delen av vaccinationerna ges vid garnisonerna, i praktiken under den första tjänstgöringsveckan.

När är man för gammal för lumpen?

Jag är 36, kan jag fortfarande mönstra? Hur ser mina chanser ut som ”äldre” och hur vanligt är det med personer över 30 som går med försvarsmakten?

Du kan fortfarande mönstra, åldersgränsen tror jag går vid 47. Är du i någorlunda god fysisk form så ska det inte vara några problem. Vad jag vet är det en grabb som gör lumpen på AJB nu som är 39. Det är inte supervanligt att "äldre" gör värnplikt men det förekommer. Förbered dig bara för att spendera långa stunder med omogna 18 åringar. Samt, att du kommer med 120% säkerhet bli kallad gubbe av dina kamrater. I vissa fall gubbjävel. Det blev då jag kallad, och jag är 23.

Måste alla killar göra lumpen?

Eftersom att värnplikten i Sverige har återinförts är det ett tvång att göra lumpen om man blir inkallad. Varje år får män och kvinnor som fyller 18 år fylla i information om sig själva och skicka in till Försvarsmakten. Det är flera personliga frågor om hälsa, vikt, sjukdomar, och mycket annat. Det är sedan bland dessa ungefär 4000 personer som väljs ut för att göra sin militära grundutbildning. I dag är det dock än så länge som så att man kan ange om man är intresserad eller inte av utbildningen. Om man inte är intresserad slipper man i regel bli inkallad eftersom det brukar vara tillräckligt många som är intresserade. På så sätt slipper man kalla in de personer som inte vill. Om läget blir ett annat och antalet intresserade krymper, eller om Sverige får ett större hot mot sig kan än fler kallas in och då även de som inte vill.