:

Hur hittar man de dolda jobben?

Innehållsförteckning:

 1. Hur hittar man de dolda jobben?
 2. Hur kan jag få jobb snabbt?
 3. Hur får man jobb som 17 åring?
 4. Var hittar man nya jobb?
 5. Kan man få jobb om man är dömd?
 6. Hur får jag jobbet jag vill ha?
 7. Kan man söka samma jobb två gånger?
 8. Vad gör man om man inte kan få jobb?
 9. Kan en 17 åring jobba på ICA?
 10. Vad ska en 17 åring ha i lön?
 11. Hur får man lättast jobb?
 12. Hur kan man få jobb utan erfarenhet?
 13. Hur länge syns det i belastningsregistret?
 14. Hur länge finns en dom kvar på Mrkoll?
 15. Får man jobba gratis om man vill?

Hur hittar man de dolda jobben?

Ett dolt jobb är en ledig tjänst som inte annonseras ut via offentliga jobbsökportaler. Vakansen tillsätts genom rekommendationer från existerande anställa eller från personer i arbetsgivarens nätverk. Skälen till att många arbetstillfällen aldrig annonseras ut är många. Nedan listar vi några av anledningarna till att så är fallet:

 • Rekrytering genom annons är resurskrävande
 • Vissa företag anser att rekryteringskonsulter är dyra
 • Chefer tycker att det är enklare att anställa någon som de känner eller har fått rekommenderade till sig eftersom det ger förtroende

Hur kan jag få jobb snabbt?

Det enklaste sättet att leta jobb är på olika jobbsajter. Många av de annonser som finns här kommer från Platsbanken. Smartast är alltså att börja leta där.

Alla lediga jobb annonseras inte ut. Många arbetsgivare väljer istället att leta direkt i sitt nätverk. Prova att kontakta företaget direkt – kanske dyker du upp precis när arbetsgivaren behöver en person som du.

Hur får man jobb som 17 åring?

Bra jobb för 17-åringar – vad kan det vara? Vilka regler gäller och vad för slags arbetsvillkor bör man hålla ögonen öppna för? I den här artikeln får du läsa om

 • vad 17-åringar får göra

 • jobb som kan passa

 • hur man hittar och söker jobben.

Var hittar man nya jobb?

Var hittar man lediga jobb att söka? Hur får man ett nytt jobb snabbt? Det första många tänker på är platsannonser och kanske framförallt Platsbanken på Arbetsförmedlingens hemsida. Och absolut. Att inte hålla koll på Platsbanken och andra jobbsökarsajter är ett kardinalfel när man söker jobb. Men det är väldigt mycket som inte annonseras ut över huvud taget. Runt 70-80% av alla jobb tillsätts på andra sätt än genom annonser. Man brukar tala om det som den dolda arbetsmarknaden.

Platsbanken är som sagt den största sajten där det finns annonser för lediga jobb. Det finns ofta runt 200.000 lediga jobb att hitta där. Men det finns andra ställen också.

Kan man få jobb om man är dömd?

Begreppet bakgrundskontroll är inte standardiserat och kan betyda olika saker. För de största företagen som arbetar med bakgrundskontroller innehåller en kontroll minst: verifiering av identitet, kontroll av ekonomi och rättsliga ärenden.

Syftet kan vara att bedöma en persons lämplighet för tjänsten. Det finns också arbetsgivare som vill få kännedom om den sökande har begått brott.  Bakgrundskontroller görs framför allt vid nyanställning men det förekommer även under pågående anställning. 

I princip råder det fri anställningsrätt i Sverige. Men arbetsgivaren får inte fatta diskriminerande anställningsbeslut (diskrimineringslagen). Och beslutet får inte strida mot lagen om anställningsskydd. Man kan vända sig till fackets ombudsmän och jurister eller till Diskrimineringsombudsmannen om man tycker att man blivit felaktigt behandlad. 

Hur får jag jobbet jag vill ha?

Jag kommer inte att anställa någon för att hon har många akademiska poäng och fina meriter från andra jobb. Jag kommer däremot ha väldigt svårt att tacka nej till någon som visar att hon valt ut just oss som arbetsgivare och som kan förklara varför. Inte bara utifrån sig själv utan med utgångspunkt från oss.

Därför bör du prata minst lika mycket om företaget du söker jobb hos som om dig själv. Jag vill veta att du har en anledning att söka dig till just oss! Om jag redan i det personliga brevet märker att du förstår hur vi skiljer oss från våra konkurrenter – och att det är därför du valt just oss – så kommer jag att vilja träffa dig.

Det handlar inte om smicker, som en del av alla de som kommenterat har skrivit. Att fokusera på arbetsgivaren handlar om att vara relevant. Om du skriver en ansökan som lika gärna skulle kunna skickas till vilken organisation som helst – så kommer du också själv att uppfattas så, som vilken kandidat som helst. Men i det ögonblick du på ett trovärdigt sätt visar varför du skriver till just dem, så är du relevant.

Kan man söka samma jobb två gånger?

2019-01-10

Slarva inte med ditt cv! Se till att det inte finns några språkliga fel och att du har med det som är relevant för jobbet du söker, annars kan du framstå som ointresserad.

Vad gör man om man inte kan få jobb?

Varje liten lögn du drar, vare sig det är i din ansökan eller under intervjun, kommer till slut att komma ikapp dig. Vissa kandidater tänker helt enkelt inte på hur snabbt sådana lögner kan avslöjas, så med andra ord: ärlighet varar längst. Om du är osäker på hur något i din profil eller en lucka i ditt CV kommer att upplevas, så ska du inte ljuga. Använd istället ditt personliga brev för att förklara eventuella oklarheter, men lägg framför allt fokus på dina starka sidor.

Om du är trött på ditt nuvarande jobb är det ibland särskilt frestande att snacka skit om chefen, men en potentiellt ny arbetsgivare är definitivt inte rätt person att göra det med. I en nyligen genomförd undersökning från CareerBuilder sade mer än hälften av arbetsgivarna (57%) att ett av de största misstagen som en kandidat kan göra under intervjun är att prata negativt om nuvarande eller tidigare arbetsgivare. Så se alltid till att ge ett seriöst intryck.

Kan en 17 åring jobba på ICA?

Hej!Det låter onekligen trångt att bo en vuxen och 2 barn på 25 kvadratmeter men det finns inga rättsliga bestämmelser hur många man får bo i en lägenhet. Om det finns bestämmelser regleras detta i det hyresavtal som finns mellan hyresgästen och hyresvärden.

Enligt normen skall varje familjemedlem ha eget sovrum men det är långt ifrån alla som har den möjligheten idag med den bostadsbrist som råder och kostnadsläget för bostäder.

Vad ska en 17 åring ha i lön?

Tyvärr blir våra tonåringar inte alltid bra behandlade på arbetsmarknaden. Det har hänt fler än en gång att arbetsgivare vägrar dela ut ordentliga scheman, eller att ungdomar provjobbar helt gratis, många timmar, innan det end blir tal om ett anställningskontrakt.

Detta är två exempel på saker som inte är okej för en arbetsgivare att göra.

Här listar vi ytterligare några viktiga saker att ha koll på för dig och din ungdom som ska börja jobba.

Vilken lön man får som tonåring avgörs i olika avtal och regler. Det ser olika ut inom olika branscher, och inom samma bransch kan olika avtal gälla. De flesta arbetsgivare är anslutna till ett avtal, så ta reda på vilket avtal som gäller på din arbetsplats. Läs på vilken lönenivå som finns i avtalet, så att du kan försäkra att du inte ligger under den.

Det är också bra att ha koll på OB-tillägg och övertidsersättning. Vad gäller om du måste stanna längre på jobbet än du är schemalagd – får du mer pengar i timmen då? OB handlar istället om att jobba på obekväma arbetstider, till exempel helger, sena kvällar eller tidiga mornar. Även då ska du få mer betalt.

Detta är på ett ungefär de löner som gäller i avtalen inom vanliga sommarjobb-sektorer 2021:

Hur får man lättast jobb?

Oftast är det stor konkurrens om jobben som inte kräver någon direkt utbildning. Därför lönar det sig många gånger att ta den långa vägen till arbetsmarknaden, det vill säga att gå en utbildning inom ett yrkesområde med goda jobbmöjligheter.

Till exempel har många företag svårt att hitta CNC-operatörer. Går du därför en CNC-utbildning så öppnar du upp nya jobbmöjligheter som hade varit utom räckhåll utan en utbildning.

Kolla in våra yrkesutbildningar som ger dig mycket goda jobbmöjligheter ›

Hur kan man få jobb utan erfarenhet?

Till allra största del bryr sig arbetsgivaren om vad du kan bidra med till företaget. Visst är erfarenhet en fördel i jobbsökandet, men om du hittar sätt att uttrycka ditt potentiella bidrag till företaget så behöver erfarenhet inte vara en avgörande faktor.

Vänd din färska kompetens till din egen fördel – du har den senaste utbildningen och kunskapen inom det område du utbildat dig. Detta är av stort intresse för arbetsgivaren som kan dra nytta av din färska kunskap för att utvecklas och bli bättre.

Hur länge syns det i belastningsregistret?

Det är påföljden, alltså straffet, som avgör hur länge en belastning finns registrerad i belastningsregistret innan den tas bort. Om det finns fler avsnitt i registret är det uppgiften med längst gallringstid som styr borttagning av andra uppgifter.

Straffvarning (åklagarens beslut att inte åtala för brott), om personen var under 18 år vid tidpunkten för brottet.

Hur länge finns en dom kvar på Mrkoll?

Det är påföljden, alltså straffet, som avgör hur länge en belastning finns registrerad i belastningsregistret innan den tas bort. Om det finns fler avsnitt i registret är det uppgiften med längst gallringstid som styr borttagning av andra uppgifter.

Straffvarning (åklagarens beslut att inte åtala för brott), om personen var under 18 år vid tidpunkten för brottet.

Får man jobba gratis om man vill?

Det finns många svar redan, men vill komplettera för att bredda perspektivet lite.

jobba gratis på ett företag