:

Får jag behålla skatteåterbäringen när jag har skuldsanering?

Innehållsförteckning:

  1. Får jag behålla skatteåterbäringen när jag har skuldsanering?
  2. Får man skatteåterbäring om man har Kronofogden?
  3. Vad händer om man vinner pengar när man har skuldsanering?
  4. Vad får man behålla Vid en skuldsanering?
  5. När försvinner skuldsanering?
  6. Är det bra att ta skuldsanering?
  7. Vilka får skatteåterbäring?
  8. Varför har jag inte fått skatteåterbäringen 2023?
  9. Har Kronofogden koll på mitt bankkonto?
  10. Kan man få behålla skatteåterbäring vid löneutmätning?
  11. Kan man låna pengar om man har skuldsanering?
  12. Kan man låna pengar efter en skuldsanering?
  13. Kan man jobba extra om man har skuldsanering?
  14. Kan man förlora sin skuldsanering?
  15. Hur vet man om man kommer få skatteåterbäring?

Får jag behålla skatteåterbäringen när jag har skuldsanering?

För att läsa den här artikeln måste du vara prenumerant.

Är du redan prenumerant? Logga in

Får man skatteåterbäring om man har Kronofogden?

Hej! Tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Jag förstår det som att du undrar om kronofogden kan göra en utmätning på din skatteåterbäring, även om du just nu ligger under existensminimum.

Vad händer om man vinner pengar när man har skuldsanering?

Mycket kan hända under skuldsaneringen. Din ekonomi kan bli bättre eller sämre. Då kan du eller de som ska ha betalt (dina borgenärer) ansöka om omprövning av din skuldsanering.

Vad får man behålla Vid en skuldsanering?

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Reglerna om skuldsanering finns i skuldsaneringslagen (2016:675). Skuldsanering innebär i korthet att du som skuldsatt med stor skuldbörda kan ansöka om att genomgå en process där du under fem år lever på existensminimum. Under skuldsaneringen avbetalar du ett visst belopp enligt betalningsplan som kronofogdemyndigheten fastställt för ärendet.

När försvinner skuldsanering?

Juridisk person (företag som t.ex. aktiebolag och handels- och kommanditbolag)En betalningsanmärkning på en juridisk person är registrerad i fem år (60 månader). Vi registrerar även ansökan om betalningsföreläggande samt ansökan om konkurs. En ansökan kvarstår händelseåret plus två år, vilket innebär att en ansökan om betalningsföreläggande/ansökan om konkurs som registrerats i februari 2019 tas bort den 1 januari 2022.

Fysisk person (privatpersoner och enskilda firmor/näringsidkare)I UCs register finns en betalningsanmärkning på en fysisk person normalt registrerad i tre år (36 månader). En betalningsanmärkning som noterats den 14 februari 2019 tas alltså bort den 14 februari 2022. 

Är det bra att ta skuldsanering?

Det huvudsakliga syftet med en skuldsanering är att den ska vara rehabiliterande genom att svårt överskuldsatta personer (ofta kallade evighetsgäldenärer) får en möjlighet att lösa sina ekonomiska problem. De ska på det sättet få en chans till ett dräg­ligare och mer samhälls­nyttigt liv. En skuldsanering medför flera positiva effekter för gäldenären. Förutom att gäldenären blir kvitt sin skuldbörda så motiveras även personen att förbättra sin ekonomiska situation över huvud taget. Samtidigt måste rehabiliteringssyftet vägas mot borgenär­ernas intresse av att få betalt för sina fordringar.

Ett annat syfte är att möjligheterna till skuldsanering ska verka preventivt genom att det inte blir lika lätt att få krediter och att färre människor därför hamnar i situationer med en övermäktig skuld­börda.

Slutligen är ett syfte att borgenärerna ska gynnas av en skuldsanering på så sätt att gäldenären kan betala åtminstone någon del av sina skulder. I förlängningen bör också sam­hället i stort gynnas eftersom man kan förvänta sig att det kan bidra till ökade skatteintäkter och minskade sociala kostnader (SOU 2013:72 s. 62 och s.176).

Den tidigare skuldsaneringslagen från 2006 (SksanL) ersattes den 1 november 2016 av en ny skuldsaneringslag (NSksanL). Reformen syftar till att

  • förbättra kunskapen i samhället om möjligheten till skuldsanering (främst genom information från Kronofogden)
  • i ett tidigare skede hjälpa skuldsatta som riskerar att fastna i skuldfällan (genom insatser från Kronofogden och kommunernas budget- och skuldrådgivning)
  • utforma förfarandet på ett enklare och effektivare sätt, för att möjliggöra för fler att ansöka om och genomgå skuldsanering.

Den gamla lagen upphörde alltså att gälla den 1 november 2016. Det innebär att den nya lagen tillämpas även i pågående ärenden hos Kronofogden där inledandebeslutet har meddelats före den 1 november. Undantag gäller dock för de nya bestämmelserna om interimistisk betalning under inledandefasen (18 § NSksanL) och om att inledandefasen ska räknas av vid bestämmandet av betalningsplanens längd (34 § tredje stycket NSksanL). Dessa bestämmelser ska tillämpas endast i ärenden där inledandebeslutet har fattats den 1 november eller senare (punkt 3 i övergångsbestämmelserna till NSksanL).

Vilka får skatteåterbäring?

Nu är det snart dags att deklarera för dina inkomster och eventuella avdrag under 2022. Innan du sätter igång kan det vara bra att ha koll på vilka datum som gäller, bland annat för när du ska lämna in fastighetsdeklaration och när du ska betala in kvarskatt.

Senast den 2 maj 2023 måste din inkomstdeklaration finnas hos Skatteverket, men ett gott råd är att inte vänta för länge med att göra din deklaration. Du kanske behöver kolla upp och stämma av en del uppgifter och då kan det vara skönt att vara ute i god tid. Det är också bra att tidigt beräkna om du kommer få kvarskatt. För belopp över 30 000 kronor börjar nämligen en kostnadsränta på 1,25 procent att räknas från och med den 13 februari.

Om du sålt en bostad under året ska du deklarera för vinsten eller förlusten. Vi förklarar allt om hur det går till. 

Varför har jag inte fått skatteåterbäringen 2023?

Funderar du på när skatteåterbäringen kommer att trilla in på kontot? I den här artikeln går Zensum igenom de vanligaste frågorna och svaren om skatteåterbäring 2023, vilka viktiga datum du behöver ha koll på och när du behöver ha deklarerat för att få tillbaka pengarna vid en viss tidpunkt.‍

Skatteåterbäring är den del av skatten som du får tillbaka om du har skattat för mycket på dina inkomster under föregående år. Det är inte bara privatpersoner som kan få skatteåterbäring, utan även företag.‍

Det som avgör när du får pengarna insatta på kontot är den tidpunkt och på vilket sätt du deklarerar. En annan aspekt som påverkar är om du behöver ändra några uppgifter i deklarationen, så som göra ränteavdrag på bolån, eller om du bara kan godkänna deklarationen och skicka in direkt.‍‍

Har Kronofogden koll på mitt bankkonto?

Övrigt/annat

Det är såhär att jag har utmätning från kronofogden som de drar ett belopp per månad. Kan kronofogden dra tillgångar på Sparkonton på banken även om man har utmätning? Och hur mycket får man ha på sitt sparkonto då? För att försöker att dra utmätningar?

Kan man få behålla skatteåterbäring vid löneutmätning?

Övrigt/annat

Har haft skuldsanering i ett år. Min fråga är får jag behålla skattepengarna som blir över? Enligt betalningsplanen står det samma summa som dom andra månaderna. Hittar inget om detta i papperna.

Kan man låna pengar om man har skuldsanering?

Det korta svaret är ja! Så länge du är över 18 år så kan du fortfarande kvalificera för privatlån och lån för att samla dina tidigare lån trots betalningsanmärkningar.

För nuvarande jobbar vi med 44 banker och långivare och var och en av dem bearbetar och ger svar på din ansökan för lånet individuellt.

Så varför är det svårare att få lån om man har många betalningsanmärkningar? Jo, innan långivare ska låna ut pengar måste de vara säkra på att du kommer att kunna betala tillbaka dem.

Kreditvärdigheten påverkas av flera olika faktorer som, bland annat, dina nuvarande lån och krediter, din inkomst och allmänna livssituation.

Har du nyss fyllt 18 år kan också det vara av vikt. Även betalningsanmärkningar påverkar kreditvärdigheten, som sagt, och för vissa långivare kan även en betalningsanmärkning betyda att de inte kommer vilja bevilja dig lånet.

Däremot finns det även många långivare som accepterar upp till och max 10 betalningsanmärkningar, bland annat flera av våra samarbetspartners. Dessa långivare som accepterar lån med betalningsanmärkning tittar alltså på andra faktorer än endast eventuella gamla anmärkningar.

Såklart kan du samla lån med Moni365, även om du har betalningsanmärkningar. Principen med att samla dina lån till ett så kallat hopbakslån är väldigt enkel i sin karaktär.

Du får låna en större summa för att betala av alla dina småkrediter och lån, och på så sätt öka din kreditvärdighet.

Samtidigt sänker detta även din ränta och sparar din tid i och med att du inte behöver tänka på så många lån samtidigt och kan istället koncentrera dig på att betala tillbaka ett enda lån.

Kan man låna pengar efter en skuldsanering?

Hej! Och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Jag tolkar din fråga som att du undrar ifall exempelvis en bank kan vägra en person att ta lån ifall personen har avslutat en skuldsanering.

Kan man jobba extra om man har skuldsanering?

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Reglerna om skuldsanering finns i skuldsaneringslagen (2016:675). Skuldsanering innebär i korthet att du som skuldsatt med stor skuldbörda kan ansöka om att genomgå en process där du under fem år lever på existensminimum. Under skuldsaneringen avbetalar du ett visst belopp enligt betalningsplan som kronofogdemyndigheten fastställt för ärendet.

Kan man förlora sin skuldsanering?

Det huvudsakliga syftet med en skuldsanering är att den ska vara rehabiliterande genom att svårt överskuldsatta personer (ofta kallade evighetsgäldenärer) får en möjlighet att lösa sina ekonomiska problem. De ska på det sättet få en chans till ett dräg­ligare och mer samhälls­nyttigt liv. En skuldsanering medför flera positiva effekter för gäldenären. Förutom att gäldenären blir kvitt sin skuldbörda så motiveras även personen att förbättra sin ekonomiska situation över huvud taget. Samtidigt måste rehabiliteringssyftet vägas mot borgenär­ernas intresse av att få betalt för sina fordringar.

Ett annat syfte är att möjligheterna till skuldsanering ska verka preventivt genom att det inte blir lika lätt att få krediter och att färre människor därför hamnar i situationer med en övermäktig skuld­börda.

Slutligen är ett syfte att borgenärerna ska gynnas av en skuldsanering på så sätt att gäldenären kan betala åtminstone någon del av sina skulder. I förlängningen bör också sam­hället i stort gynnas eftersom man kan förvänta sig att det kan bidra till ökade skatteintäkter och minskade sociala kostnader (SOU 2013:72 s. 62 och s.176).

Den tidigare skuldsaneringslagen från 2006 (SksanL) ersattes den 1 november 2016 av en ny skuldsaneringslag (NSksanL). Reformen syftar till att

  • förbättra kunskapen i samhället om möjligheten till skuldsanering (främst genom information från Kronofogden)
  • i ett tidigare skede hjälpa skuldsatta som riskerar att fastna i skuldfällan (genom insatser från Kronofogden och kommunernas budget- och skuldrådgivning)
  • utforma förfarandet på ett enklare och effektivare sätt, för att möjliggöra för fler att ansöka om och genomgå skuldsanering.

Den gamla lagen upphörde alltså att gälla den 1 november 2016. Det innebär att den nya lagen tillämpas även i pågående ärenden hos Kronofogden där inledandebeslutet har meddelats före den 1 november. Undantag gäller dock för de nya bestämmelserna om interimistisk betalning under inledandefasen (18 § NSksanL) och om att inledandefasen ska räknas av vid bestämmandet av betalningsplanens längd (34 § tredje stycket NSksanL). Dessa bestämmelser ska tillämpas endast i ärenden där inledandebeslutet har fattats den 1 november eller senare (punkt 3 i övergångsbestämmelserna till NSksanL).

Hur vet man om man kommer få skatteåterbäring?

Nu är det snart dags igen! Skaffa Kivra senast 5 mars så kommer deklarationen mellan 6-10 mars. Vill du ha återbäringen så snart som möjligt? Vi berättar hur.

Rätt snart, faktiskt. Goda nyheten är att du ofta själv kan påverka hur tidigt du får din skatteåterbäring. För att få den så tidigt det går, det vill säga 5-6 april, behöver du ha godkänt din deklaration utan ändringar eller tillägg senast den 30 mars. Kom ihåg att du behöver ha registrerat bankkonto på Skatteverket eller i appen så pengarna har någonstans att landa.