:

Måste man ha bankkonto UF?

Innehållsförteckning:

 1. Måste man ha bankkonto UF?
 2. Hur mycket pengar får man i UF?
 3. Hur stänger man ner UF bankkonto?
 4. Hur registrerar man UF?
 5. Måste man skatta på UF?
 6. Hur går man från UF till AB?
 7. Vad får man inte sälja i UF?
 8. Är det skatt på UF?
 9. Är Swish ett UF-företag?
 10. Måste man avveckla UF-företag?
 11. Är UF skattefritt?
 12. Får man göra UF själv?
 13. Vad får man inte göra i UF?
 14. Hur mycket pengar kan man få utan att skatta?
 15. Måste UF-företag deklarera?

Måste man ha bankkonto UF?

Vi tror att det blir roligare att jobba med något man brinner för. Börja därför med att scanna av alla i gruppens intressen. Finns det något ni har gemensamt? Finns det några trender ni kan haka på eller finns det något ni alltid stört er på som inte fungerar? Den första idén är sällan bäst, så se till att vrida och vända på de idéer ni får. Om ni inte har haft en inspirationsföreläsning av vår inspiratör på UF-kontoret ännu be gärna er lärare att boka in en. Då får ni träffa en person som själv nyligen har drivit ett UF-företag. 

Ja. UF-företagets affärsidé, verksamhet och aktiviteter får inte vara skadliga eller negativa för Ung Företagsamhet eller strida mot svensk lagstiftning. Ansvaret för att detta följs ligger i första hand hos UF-företagets medlemmar. Ni får exempelvis inte sälja piratkopior eller göra intrång i andras varumärken. Som UF-företag får man ej heller sälja drog-, tobak-, alkohol-, eller sexrelaterade produkter. Ni får ej heller anordna lotterier eller spel om pengar. Ett UF-företag får inte heller göra egen kosmetika och andra hudvårdsprodukter. Läs mer i FAQ som ni kommer åt i inloggat läge på hemsidan. Är ni osäkra på om er idé är tillåten – hör av er till oss.

Registreringsavgiften är på 300:-/UF-företag och går direkt till en företagsförsäkring hos Nordic Insurance. Om ni ska hantera dyra varor - som bilar eller utföra tjänster som involverar hustak, fasader etc. så kan ni behöva en tilläggsförsäkring. Det är viktigt att ni tar kontakt med försäkringsbolaget så att ni stämmer av att ni har rätt storlek på er försäkring. Läs mer här

Ja! Alla personer i UF-företaget måste registrera sig själva för att omfattas av försäkringen. Registreringen är individuell, den som är först ut registrerar också ert företagskonto som ni andra ansluter till. Registreringen öppnar den 1 september.

Hur mycket pengar får man i UF?

Det är privat kapital som du själv eller utomstående lånar ut till ditt företag. Långivaren [riskkapitalisten] önskan är att återfå sitt utlånade kapital efter företagets årsstämma i slutet av maj. Helst med en viss ränta [avkastning].

Med företagets riskkapital får du ett större handlingsutrymme och kan köpa in varor, tjänster, marknadsföring eller annat som företaget har behov av.

Du behöver inte ta in riskkapital från utomstående [externa] personer. Men, du måste själv låna ut [teckna] riskkapital, på minst 10 kr, till ditt eget företag.

Det innebär att ett företag med 5 medarbetare ska ha erhållit minst 50 kr från sina medarbetare. Detta kapital kan du därefter se i företagets bokföring när skriver ut en balansräkning [BR].

För närvarande finns tyvärr en gräns på 15 000 kr.

En individuell riskkapitalist får satsa max. 300 kr per företag.

Hur stänger man ner UF bankkonto?

Prova livet som företagare. Hos Swedbank och sparbankerna kan du prova på att vara företagskund utan avgift.

Unga är Sveriges framtid och fler företagare behövs, därför samarbetar Swedbank och sparbankerna med Ung Företagsamhet - UF - och lär unga om entreprenörskap.

Hur registrerar man UF?

Innan du startar med din verksamhet behöver du läsa in dig på de regler som gäller. Informationen på den här sidan gäller för UF-företag, men även för så kallade sommarlovsentreprenörer.

Måste man skatta på UF?

Då ett UF-företag alltid är knutet till en utbildning på gymnasiet betraktar Skatteverket det som ett övningsföretag. Skatteverket har därför särskilda skatteregler för dig som UF-företagare. 

Viktigt för dig att veta:

Hur går man från UF till AB?

I år driver 37 054 gymnasieelever UF-företag, vilket är ett nytt rekord. En viktig del under UF-året är UF-mässan där de unga företagarna får möjlighet att visa upp sina företag för besökarna och förhoppningsvis sälja de produkter och tjänster som de har arbetat med under året.

SEB är sedan 13 år tillbaka partner med UF i Stockholm, Göteborg och Skåne, och under mars arrangerar UF mässor på dessa orter.

Vad får man inte sälja i UF?

Men hur skall man kunna starta företag om man inte får låna pengar kanske du undrar? Det finns flera olika sätt och det vanligaste är att sälja riskkapitalsedlar som finns i valörerna 10 till 300 kr. Men det finns fler möjligheter, vet du vad?

Man kan till exempel sälja en startup-produkt som kan vara allt från färska frallor som levereras till kundernas dörr till chokladbollar. Förra hösten var det en hel del av företagen på Bäckängsgymnasiet som valde att sälja kaffe genom en före detta UF-elev Mathilda från Success by Health. Ett av företagen drog in tusentals kronor på detta sätt vilket gjorde att de inte behövde sälja något externt riskkapital alls.

Är det skatt på UF?

Då ett UF-företag alltid är knutet till en utbildning på gymnasiet betraktar Skatteverket det som ett övningsföretag. Skatteverket har därför särskilda skatteregler för dig som UF-företagare. 

Viktigt för dig att veta:

Är Swish ett UF-företag?

Getswish AB, 2023

Getswish AB, org 556913-7382, is a Swedish FinTech company behind the mobile payment service Swish. The corporate domicile is Stockholm, Sweden.

Måste man avveckla UF-företag?

Försök inte göra allt dvs. skriva årsredovisning, betala tillbaka riskkapitalet och sälja slut lagret på samma gång. Följ istället nedanstående punkter så kommer ni snart ha betat av allt på er första to do -list. Allt har nämligen sin rätta tid.

 • Hör med er UF-lärare när det är säljstopp eller bestäm ett datum internt om er skola jobbar mer fritt. Tänk dock på att ha ha en god marginal tills årsredovisningen skall vara inlämnad den 21 maj.
 • Kör igång en marknadsföringskampanj och berätta för alla om er utförsäljning.
 • Innan ni börjar med årsredovisningen är det klokt att utvärdera UF-företagets verksamhet tillsammans. Detta för att alla ska ha full koll på hur ni upplevt ert UF-år och lätt kan sammanställa detta i er ÅR. Exempel på frågor som ni kan diskutera är:

  • Vilka av era mål i er affärsplan nådde ni? Vad beror avvikelser på?
  • Hur väl följde ni Gantt-schemat, marknadsförings- och säljplanen?
  • Vad har ni lärt er både vad gäller er roll och som företag?
  • Finns det något ni skulle gjort annorlunda om ni kunde göra om UF-året?
  • Vilken betydelse har ert nätverk inkl. rådgivare haft för ert företags utveckling?
  • Vad är ni mest stolta över av allt som ni åstadkommit under året?
  • Skall ni lägga ner företaget eller ska ni jobba vidare och fortsätta utveckla er affärsidé?

  Är UF skattefritt?

  ”Ung Företagsamhet” är ett utbildningsprogram på gymnasiet. Programmet innebär att de deltagande under ett läsår driver ett företag i utbildningssyfte (ett s.k. UF-företag, som är ett enkelt bolag). En fråga som ofta uppkommer är om UF-företag ska vara momsregistrerade eller inte. Skatteverket anser att den som deltar i aktiviteter som syftar till att lära ut företagande och entreprenörskap (t.ex. UF) och som genomförs under en i förväg bestämd och begränsad tid, ska inte anses bedriva ekonomisk verksamhet. Skatteverket anser därför att deltagare i sådana utbildningar och aktiviteter inte ska betala moms på sina inkomster och inte heller momsregistreras.

  Får man göra UF själv?

  I år (februari 2023) har 37.054 gymnasieelever i Sverige drivit ett UF-företag!

  Vill du vinna en SM-medalj i Ung Företagsamhet? Det kan du göra, om du deltar i Svenska mästerskapet (SM) i Ung Företagsamhet. Är du intresserad av att i framtiden starta ditt eget företag och bli egenföretagare/entreprenör? Eller är du "bara" nyfiken på hur det fungerar att vara en entreprenör och vill lära dig mer om det? Då kanske en gymnasieskola som samarbetar med Ung Företagsamhet är något för dig.

  Vad får man inte göra i UF?

  Det är självklart inte tillåtet att sälja piratkopior samt drog-, alkohol- , tobak- eller sexrelaterade varor eller tjänster. Dessutom får ni inte bedriva handel med valuta, aktier, vapen inkl. tillbehör, virtuella utsmyckningar i dataspel (sk. Skins) eller redskap för kampsporter. Något som kanske inte är lika uppenbart är att ni heller inte får ordna lotterier, spel om pengar, eller producera kosmetika och andra hudvårdsprodukter. Detta beror på Ung företagsamhets värdegrunder och viktiga lagar i Sverige – lagar som syftar att skydda konsumenterna.

  Dessutom behöver ni kolla upp vad som gäller i er kommun för att producera mat eller dryck. I vissa kommuner räcker det inte att produktionen sker i ”godkänt kök” utan även kontroller av er produktion krävs. En avgift på ca 6000 kr tas ut för detta vilket gör att ni måste sälja väldigt många för att er idé skall bli lönsam.

  Det finns för- och nackdelar med båda alternativen så vilket som är smartast går inte riktigt säga. Dessutom beror ju mycket på själva affärsidén, hur bra den är och hur stor efterfrågan den kommer att ha.

  Men generellt är fördelen med att sälja en vara: att den kan köpas in eller produceras när ni har tid och att ni får ”dra av” alla kostnader från första kronan i deklarationen. Nackdelarna är att inköpet av varan eller för produktionen gör att ni måste samla in en hel del riskkapital för att kunna komma igång. Dessutom väljer de flesta UF-företag just en vara vilket gör konkurrensen hård om ni vill tävla i tex. årets vara.

  För en tjänst är nackdelarna att ni måste ha tiden att genomföra tjänsten fortlöpande under året och bara får dra av kostnader över 5000 kr i deklarationen. Men de stora fördelarna är att det ofta går snabbt att sätta igång, kostnaderna oftast är väldigt låga (långt under 5000 kr) och att ni har betydligt färre konkurrenter i tex. tävlingen årets tjänst.

  Precis som för ”riktiga företag” kan UF-företag bli sponsrade i olika sammanhang tex. material till montern i utbyte mot marknadsföring. Tänk dock på att värdet på det som ni fått sponsrat ska tas upp som en inkomst i bokföringen.

  Nej, det får inte UF-företag göra vilket egentligen är bra.. Detta eftersom det finns massor av regler kring tex. sjukersättning och vem som har ansvaret om den anställda skulle skada sig på jobbet. Helt klart ” ett ansvar” som skulle kunnat bli ett stort problem.

  Ja, fram till första december kan ni byta namn och en del andra uppgifter för ert UF-företag. Logga bara in och klicka på ”Mitt Företag” samt ”Redigera”. I redigeringsläge kan ni sen ändra det ni behöver. För att byta företag behöver man dock be UF-kontoret om hjälp.

  Eftersom denna möjlighet finns kan det vara smart att registrera sig tidigt även fast ni inte är helt säkra på alla uppgifter. Detta eftersom ni dels då har tillgång till försäkring, dokument och andra viktiga funktioner och dels har fler företagsnamn att välja på. Det kan ju vara så att ni håller fast vid ert första företagsnamn men om ni väntar kanske detta redan är ”upptaget” när ni väl kommer till skott.

  Ja, det kan man men tänk på att kolla upp detta UF-företags; kärnvärden, vad de sålde och om de har kvar sina konton på sociala medier.Detta eftersom det kan hända att ert UF-företag kan förväxlas med detta ”gamla” företag.

  Hur mycket pengar kan man få utan att skatta?

  En hobbyverksamhet är en hobby som genererar vissa inkomster. För att räknas som hobbyverksamhet måste verksamheten utövas utan vinstsyfte av den så kallade hobbyidkaren på fritiden vid sidan av en annan sysselsättning.

  Det kan vara svårt att veta var gränsen går mellan hobby- och näringsverksamhet. Därför måste man i många fall titta på helheten och göra en bedömning utifrån alla förutsättningar som verksamheten har.

  Det här är några av de saker som skiljer hobbyverksamhet från företag:

  Måste UF-företag deklarera?

  Då ett UF-företag alltid är knutet till en utbildning på gymnasiet betraktar Skatteverket det som ett övningsföretag. Skatteverket har därför särskilda skatteregler för dig som UF-företagare. 

  Viktigt för dig att veta: