:

Vem ska jag prata med om minPension?

Innehållsförteckning:

  1. Vem ska jag prata med om minPension?
  2. Vilka får högre pension 2023?
  3. Hur hög pension har en fattigpensionär?
  4. När ska man kontakta Pensionsmyndigheten?
  5. Hur stor blir pensionen 2023?
  6. Hur blir skatten för pensionärer 2023?
  7. Vilka pensionärer får sänkt pension 2023?
  8. Hur mycket höjs pensionen år 2023?
  9. Hur mycket ska en pensionär ha kvar efter hyra?
  10. Var kan jag få hjälp med minPension?
  11. Hur kontaktar jag Pensionsmyndigheten?
  12. Hur mycket höjs pensionen för pensionärer 2023?
  13. Hur mycket sänks skatten för pensionärer 2023?
  14. Hur mycket höjs pensionerna 2024?
  15. Hur mycket blir pensionen 2023?

Vem ska jag prata med om minPension?

När du kontaktar oss behöver du alltid ge oss ditt medgivande om du vill att vi ska kunna se dina uppgifter när vi hjälper dig. Det är bra om du lämnar medgivandet innan du ringer eller skickar ett meddelande till oss. Om du är inloggad gör du det i Inställningar

Läs mer om medgivanden i vanliga frågor och svar

Vilka får högre pension 2023?

Cirka åtta av tio får höjd pension med mellan 500 och 1 090 kronor i månaden efter skatt nästa år, beräknar Pensionsmyndigheten.

Men det slår lite olika, då garantipensionen och den förmånsbestämda tjänstepensionen styrs av prisbasbeloppet, som höjs med 8,7 procent. Den allmänna pensionen höjs däremot bara med 3 procent, eftersom den räknas upp efter det så kallade följsamhetsindexet, som är kopplat till löneutvecklingen.

Hur hög pension har en fattigpensionär?

Ja, det finns gott om pensionärer som räknas som fattiga i Sverige idag. Antal pensionärer som ligger på en inkomstnivå som räknas som under på gränsen till fattigdom har långsamt stigit de senaste decennierna och räknades år 2020 till över 300 000 stycken. 

Det finns dock en del missförstånd kring begreppet fattigpensionär och situationen är inte alltid så hopplös som den verkar. Här går vi igenom vem som egentligen räknas som fattigpensionär och ger några råd för att få lite mer pengar kvar i plånboken. 

När ska man kontakta Pensionsmyndigheten?

Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Hur stor blir pensionen 2023?

Den totala pensionen, inklusive tjänstepensionen, höjs med mellan 500 och 1 100 kronor per månad efter skatt för 8 av 10 pensionärer från januari 2023. Hur pensionen blir efter årsskiftet skiljer sig mellan olika grupper.

Från den 1 januari kan du logga in på Mina sidor och se ditt belopp för din allmänna pension för 2023. Du får även hem ett brev med samma information i mitten av januari. Logga in på Mina sidor

Hur blir skatten för pensionärer 2023?

Den totala pensionen, inklusive tjänstepensionen, höjs med mellan 500 och 1 100 kronor per månad efter skatt för 8 av 10 pensionärer från januari 2023. Hur pensionen blir efter årsskiftet skiljer sig mellan olika grupper.

Från den 1 januari kan du logga in på Mina sidor och se ditt belopp för din allmänna pension för 2023. Du får även hem ett brev med samma information i mitten av januari. Logga in på Mina sidor

Vilka pensionärer får sänkt pension 2023?

Det är du själv som ansvarar för att tillräckligt mycket skatt dras på din totala inkomst. Ju fler utbetalare du har, desto större är risken för att det totala skatteavdraget blir för lågt. Vi förklarar hur det fungerar och ger dig tips för att undvika kvarskatt.

Om du tar ut hela din allmänna pension från Pensionsmyndigheten kommer vi att göra ett skatteavdrag enligt den skattetabell som gäller för din kommun. Om du samtidigt tar ut tjänstepension dras endast 30 procent på dina tjänstepensioner.

Om du endast tar ut en del av din pension, drar vi 30 procent eftersom vi anser oss vara sidoarbetsgivare och att din arbetsgivare eller annan ska dra skatt enligt tabell.  

Från det år du fyller 67 år är du berättigad till ett förhöjt grundavdrag vilket innebär att du betalar lägre skatt på din pension. Det året flyttas du som har pension från kolumn 6 till kolumn 2 i skattetabellen. Oavsett om du tagit ut pensionen tidigare eller börjar ta ut från 67 år så får du ett lägre skatteavdrag. 

  • Från 2023  kommer de som är födda 1957-1958 att bli beskattade enligt kolumn 2 från och med januari det år de fyller 67 år.
  • Från 2026 ändras dessa regler igen vilket innebär att de som är födda från och med 1959 kommer att bli beskattade enligt kolumn 2 från och med januari det år de fyller 68 år. Observera att det finns förslag om att denna ålder ska sänkas till 67 år för födda 1959. 

Hur mycket höjs pensionen år 2023?

  • Inkomst- och tilläggspensionen höjs med 3 (2,5) procent, i genomsnitt 220–560 (180–460) kronor före skatt. Höjningen med 3 procent motsvarar inkomstutvecklingen (4,6 procent) minus förskottsräntan (1,6 procent).
  • Personer födda 1938 eller senare omfattas även av premiepensionen. Premiepensionen förändras med -17,6–0,7 (6–31) procent, vilket motsvarar -240–5 (10–380) kronor i månaden.
  • Garantipensionen och vissa tjänstepensioner höjs med prisbasbeloppets förändring som är 8,7 (1,5) procent.
  • Den genomsnittliga totala pensionen, det vill säga allmän pension och tjänstepension**, ökar med 500–1 090 (360–840) kronor per månad efter skatt. Det motsvarar en ökning på 480–1 280 (220–890) kronor per månad före skatt.

*) Redovisade intervall omfattar 80 procent av alla pensionärer födda 1957 eller tidigare som är bosatta i Sverige och tar ut full pension.

Hur mycket ska en pensionär ha kvar efter hyra?

De flesta av oss får mindre pengar att röra oss med när vi blir pensionärer. En ganska normal pension ligger idag på omkring 20.000 kronor, före skatt. Men frågan är hur mycket pengar en pensionär behöver. 

Vi har tittat på tre olika budgetar som passar för tre olika pensionärsplånböcker; bas-, medel- och plusplånboken. Du ser dem här nedanför. Beräkningarna utgår i från att du är ensamstående. Om du har gemensam ekonomi med någon blir vissa saker billigare. Men tänk på att i princip alla förhållanden slutar med att en blir ensam kvar – så ensambudgeten kan vara en bra tankeställare. Siffrorna gäller för 2023. 

Var kan jag få hjälp med minPension?

I pensionsprognosen får du snabbt och enkelt en överblick av alla delar av din framtida pension. Du kan se hur mycket du kan få per månad och hur pensionen påverkas om du till exempel får en ny lön eller väljer att ta ut den sent eller tidigt.

Storleken på din framtida pension påverkas mest av hur mycket du tjänar genom hela livet, om du har tjänstepension och när du väljer att ta ut pensionen.

Olika händelser under livet påverkar storleken på din framtida pension. Därför är det bra att göra en ny prognos när du exempelvis har bytt jobb, varit föräldraledig, gått ner i arbetstid, blivit arbetslös eller varit sjukskriven en längre tid.

Du kan snabbt se vad du kan få per månad när du gör en pensionsprognos.

Hur kontaktar jag Pensionsmyndigheten?

Din pension består av flera delar och under december varje år räknas alla delar om. Det är viktigt att känna till att det inte är samma regler för olika pensionsförmåner.

Inkomstpensionen och tilläggspensionen följer inkomstutvecklingen i samhället. För 2023 betyder det att din inkomstpension och tilläggspension ökar med 3 procent.

Garantipensionen följer prisutvecklingen i samhället och räknas om med förändringen av prisbasbeloppet. För 2023 betyder det att din garantipension ökar med upp till 8,7 procent.

Hur mycket höjs pensionen för pensionärer 2023?

Din pension består av flera delar och under december varje år räknas alla delar om. Det är viktigt att känna till att det inte är samma regler för olika pensionsförmåner.

Inkomstpensionen och tilläggspensionen följer inkomstutvecklingen i samhället. För 2023 betyder det att din inkomstpension och tilläggspension ökar med 3 procent.

Garantipensionen följer prisutvecklingen i samhället och räknas om med förändringen av prisbasbeloppet. För 2023 betyder det att din garantipension ökar med upp till 8,7 procent.

Hur mycket sänks skatten för pensionärer 2023?

Alla skattskyldiga som betalar allmän pensionsavgift får en skattereduktion med 100 procent av avgiften. Den allmänna pensionsavgiften framgår av slutskattebeskedet.

Obs! Du kan inte få högre skattereduktion än summan av din kommunala inkomstskatt, statliga inkomstskatt, fastighetsskatt och fastighetsavgift. Skattereduktionen får alltså inte räknas av mot till exempel den allmänna pensionsavgiften.

Begravningsavgift betalar alla som är folkbokförda den 1 november året innan inkomståret. Även den som inte är medlem i Svenska kyrkan betalar begravningsavgift. Hur stor avgiften blir bestämmer Svenska kyrkan eller den kommun som har ansvar för begravningsverksamheten.

Fastställd förvärvsinkomst minus grundavdrag och, i förekommande fall, med sjöinkomstavdrag.

Skattefri bilersättningEgen bil: 25 kronor per milFörmånsbil: 12 kronor per mil förutom förmånsbilar som drivs helt med el där schablonbeloppet är 9,50 kronor per mil.

För en laddhybridbil som kan drivas både med el och med diesel gäller det högre beloppet, det vill säga 12 kronor per mil.

Beräkning av bilförmånsvärdet för en bil som är skattepliktig enligt vägtrafikskattelagen från den 1 juli 2021.

Exempel. En ny bil med nybilspris 200 000 kronor har extrautrustning värderad till 22 000 kronor. Bilförmånen ska då beräknas utifrån att bilens nybilspris 222 000 kronor (200 000+22 000). Bilens fordonsskatt är 4 050 kronor.

15 225 kronor (0,29 × prisbasbeloppet 52 500 kronor)5 234 kronor (2,358 procent av nybilspriset på 222 000 kronor)28 860 kronor (13 procent av nybilspriset på 222 000 kronor)4 050 kronor (Fordonsskatt)= 53 369 kronor (Förmånsvärde)

Bostadsförmån värderas till hyrespriset på orten. Förmån av fritt garage ingår inte i begreppet bostadsförmån. Sådan förmån värderas särskilt till marknadsvärdet.

Vid värderingen av bostadsförmån tar man hänsyn till bostadens storlek och standard, hur den används, under vilka omständigheter bostadsförmånen åtnjuts - om det till exempel är en tjänstebostad - samt hyresnivån på orten eller i kringliggande orter. Skatteverket lämnar varje år rekommendationer för hur man beräknar förmånsvärdet.

Vid beräkning av preliminär skatt och arbetsgivaravgift beräknas förmånsvärdet enligt ett schablonvärde per kvadratmeter bostadsyta.

I inkomstdeklarationen ska värdet av bostadsförmån för den anställde istället alltid beräknas efter marknadsvärdet på orten (inte schablonvärdet). Det innebär att den anställde kan behöva ändra det förtryckta beloppet vid lön, förmåner med mera.

Brytpunkten är gränsen för uttag av statlig inkomstskatt (20 procent), före grundavdrag.

Brytpunkten är 613 900 kronor för dig som inte fyllt 66 år vid inkomstårets ingång.Brytpunkten är 683 200 kronor för dig som fyllt 66 år vid inkomstårets ingång.

Avdrag för måltider den första månaden, 78 kronor per dag.Utgifter för logi, faktisk kostnad för boendet.

Hur mycket höjs pensionerna 2024?

Din pension består av flera delar och under december varje år räknas alla delar om. Det är viktigt att känna till att det inte är samma regler för olika pensionsförmåner.

Inkomstpensionen och tilläggspensionen följer inkomstutvecklingen i samhället. För 2023 betyder det att din inkomstpension och tilläggspension ökar med 3 procent.

Garantipensionen följer prisutvecklingen i samhället och räknas om med förändringen av prisbasbeloppet. För 2023 betyder det att din garantipension ökar med upp till 8,7 procent.

Hur mycket blir pensionen 2023?

Garantipension och förmånsbestämda pensioner räknas upp med 8,7 procent. I och med riksdagens beslut i somras att höja garantipensionen kommer ytterligare 127 000 personer att omfattas av den, totalt 912 000 personer.

Samtidigt minskar antalet personer som enbart har inkomstpension från 1 011 000 till 889 000.

Pensionsmyndighetens analyschef Ole Settergren kritiserar i en tidigare TN-artikel grundskyddets träffsäkerhet och kallar det för ett lapptäcke av förmåner som inte träffar målet. Han varnar för att kopplingen mellan arbete och pension är på väg att försvinna.