:

Måste man förnya körkort om man byter efternamn?

Innehållsförteckning:

 1. Måste man förnya körkort om man byter efternamn?
 2. Måste man byta körkort?
 3. Hur kan jag byta mitt körkort?
 4. Vad kostar det att få ett nytt körkort?
 5. Vad behöver jag tänka på när jag byter efternamn?
 6. Vad ska man göra när man har bytt namn?
 7. Kan man ha två körkort?
 8. När gäller inte körkort som ID-handling?
 9. Hur lång tid tar det att få sitt nya körkort?
 10. Hur kan man byta körkort från automat till manuell?
 11. Hur lång tid tar det att få hem ett nytt körkort?
 12. Hur lång tid tar det innan jag får mitt körkort?
 13. Hur byter man namn på BankID?
 14. Kan man byta sitt namn på Swish?
 15. Vad får man inte byta namn till?

Måste man förnya körkort om man byter efternamn?

På körkortsportalen står:

Tänk på att du behöver kunna legitimera dig med ditt nya namn när du hämtar ditt körkort hos postens ombud. Det kan du göra genom att ha med dig Skatteverkets personbevis för namnbyte tillsammans med giltig legitimation.

Måste man byta körkort?

Utländska körkort kan vara godkända i Sverige. Det beror på vilket land körkortet kommer från. Du kan kontakta Transportstyrelsen för att få svar på om ditt körkort är godkänt i Sverige.

Du får köra bil i Sverige under tiden som du är asylsökande om du har ett giltigt körkort från ett annat land. För att få fortsätta köra bil efter att du har folkbokfört dig i Sverige måste du ta ett svenskt körkort eller byta ut ditt körkort mot ett svenskt körkort inom ett år. Om du har ett körkort från ett EES-land, Storbritannien eller Färöarna behöver du inte byta ut ditt körkort mot ett svenskt körkort.

Hur kan jag byta mitt körkort?

Du kan byta ditt EES-körkort till ett svenskt om körkortet är giltigt och du är permanent bosatt i Sverige.

Om du vill byta ut ett körkort med behörighet för lastbil eller buss, kan du i vissa fall behöva skicka in ett läkarintyg eller en hälsodeklaration med synintyg till oss. Vi kommer att kontakta dig efter att du skickat in din ansökan ifall det är aktuellt för dig.

Vad kostar det att få ett nytt körkort?

Ett körkort gäller under en begränsad tid och måste förnyas innan giltighetstiden har gått ut. När ditt körkort ska förnyas skickar vi automatiskt ut en ansökningsblankett för nytt körkort (grundhandling) till din folkbokföringsadress.

Du kan följa förnyelsen av ditt körkort på Mina sidor. Där kan du bland annat se betalningsuppgifter för tillverkningsavgiften och om vi har tagit emot din ansökan.

Vad behöver jag tänka på när jag byter efternamn?

Du kan ansöka om att byta till ett nybildat efternamn, alltså ett efternamn som inte redan används.

Fem kriterier för att byta till ett nybildat efternamn:

Vad ska man göra när man har bytt namn?

Det är vanligt att byta namn i samband med att man gifter sig. Ni har följande alternativ för vilket efternamn ni kan välja:

 • Behålla era ogifta namn
 • Ta den ena partnerns namn
 • Dubbla efternamn
 • Byta till ett helt annat namn

Kan man ha två körkort?

Måste jag ha ett internationellt körkort? Eller är det bara en rekommendation? Det här gäller för innehavare av svenskt körkort som kör personbil eller motorcykel under ett tillfälligt besök (högst 90 dagar) i ett annat land. Uppgifterna lämnas med reservation för ändringar.

Saknas något land? Kontakta oss för besked.

När gäller inte körkort som ID-handling?

Körkort är en vanligt använd ID-handling i Sverige. Det fungerar som en bekräftelse på din identitet och ålder. Genom att visa upp ditt körkort kan du bevisa vilka du är och att du är över 18 år gammal.

För att ett körkort ska vara giltigt som ID-handling måste det vara utfärdat av Transportstyrelsen och vara inom sin giltighetstid. Körkortet måste också vara läsbart och inte vara förskadat eller manipulerat på något sätt.

Körkort är vanligtvis en accepterad form av ID-handling i Sverige, men det finns vissa situationer då körkortet inte kan användas som legitimation.

Hur lång tid tar det att få sitt nya körkort?

Hej, jag klarade uppkörningen den föra veckan och nu väntar jag på körkortet. Jag ser här i sidan korkortonline.se/fakta/ som man måste betala - 80kr, fotografering hos Trafikverket (jag har betalat) - 300kr, teoriprov (jag har betalat) - 800kr, uppkörning med Trafikverketsbil (jag har betalat) och - tillverkning av körkort, 280kr; men jag vet inte var ska jag betala för detta.

Någon som kan hjälpa?

Hur kan man byta körkort från automat till manuell?

Om du har villkor automat på grund av medicinska skäl ska du kontakta Transportstyrelsen. I andra fall krävs ett nytt manuellt körprov hos Trafikverket, och du behöver inte söka körkortstillstånd om provet görs på samma körkortsbehörighet som du redan har. Vill du övningsköra privat måste du dock ha en godkänd handledare.  

Ett annat alternativ om villkoret inte är satt på grund av medicinska skäl, är att du tar körkort på en högre körkortsbehörighet med manuell växellåda (då krävs dock körkortstillstånd och fullständigt förarprov (kunskapsprov och körprov). Om du t.ex. tar körkort för behörighet C eller D med manuellt växlat fordon så upphör villkoret att gälla för samtliga bilar utan släpfordon. Detsamma gäller om du gör ett godkänt körprov för utökad B-behörighet med manuellt växlat dragfordon.

Hur lång tid tar det att få hem ett nytt körkort?

Du måste fixa ett nytt körkort även om uppgifterna ändrats (t.ex. om du bytt namn eller fått någon behörighet tillagd/borttagen), samt självklart om du tappat ditt körkort eller om det har blivit stulet. Om en uppgift har ändrats brukar Transportstyrelsen automatiskt skicka en ansökningsblankett om nytt körkort till din folkbokföringsadress, men om ditt körkort blivit stulet eller borttappat bör du förlustanmäla det genom att ringa Transportstyrelsens telefonnummer för körkort: 0771 – 81 81 81. Samma nummer ska du även ringa om ditt körkort blivit skadat eller förstört, samt om du har några frågor kring hela förfarandet kring nytt körkort.

Kom ihåg att om ditt körkort går ut om en månad men du fortfarande inte fått en ansökningsblankett om nytt körkort så bör du själv kontakta Transportstyrelsen, för då kan försändelsen ha kommit bort i posten eller liknande. Samma sak gäller om du fått en blankett men sedan tappat bort den – ring numret ovan och beställ en ny blankett.

Hur lång tid tar det innan jag får mitt körkort?

Någon som vet hur många dagar det ungefär tar innan man får körkortet på posten efter godkänd uppkörning+prov?

Normalt är inom några dagar... För mig tog det 3 dagar, körde upp på en tisdag mitt i sommaren när det är högtryckt hos Transportstyrelsen, kunde hämta ut mitt körkort på postens utlämningsställe på fredagen samma vecka

Hur byter man namn på BankID?

Mobilt BankID är ett BankID som du kan ha i din mobiltelefon eller surfplatta och därför alltid har med dig. Du behöver inte installera någon programvara på datorn.

 • Ladda ner BankID säkerhetsapp från App Store eller Google Play till din mobiltelefon.
 • Mobilt BankID är kostnadsfritt i banken, men eventuell kostnad för internetåtkomst kan tillkomma.

  Mobilt BankID stöder mobiltelefoner och surfplattor baserade på Android, Apples iOS (iPod Touch, iPhone och iPad) och Windows 10 mobile.

  Det gäller i tre år. Du beställer ett nytt Mobilt BankID i appen för privatpersoner eller på ett bankkontor innan giltighetstiden gått ut.

  Kan man byta sitt namn på Swish?

  Vi använder kakor (cookies) som på olika sätt gör det lättare att använda våra sidor och för att vi ska förstå hur webbplatsen används.

  Vad får man inte byta namn till?

  Övrigt/annat

  Jag har ansökt om att få ändra namn till min mormors morfars mors efternamn men fått avslag med motiveringen att det är ett namn 5 generationer tillbaka och inte 4 generationer som lagen föreskriver. Men så som det formuleras på Skatteverkets hemsida ska generationerna vara "räknat från dina föräldrar". Gör man det så blir avståndet från min mor och bakåt 4 generationer, då är lagkravet uppfyllt i mitt fall... Hade varit mycket tacksam för er hjälp att klarlägga vilken räknevariant som gäller i detta fall.