:

Vad är Bruttoavdrag?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är Bruttoavdrag?
  2. Vad är ett bruttolöneavdrag?
  3. Vad blir Bruttolöneavdraget?
  4. Hur räknar man ut ett bruttolöneavdrag?
  5. Är Bruttolöneavdrag bra?
  6. Vad är det för skillnad på brutto och nettolön?
  7. När lönar sig Bruttolöneavdrag?
  8. Får arbetsgivaren göra avdrag på lönen?
  9. När får man inte göra Bruttolöneavdrag?
  10. Är brutto med skatt?
  11. Är brutto före eller efter skatt?
  12. Är det värt att ha förmånsbil 2023?
  13. Hur påverkar pensionen av Bruttolöneavdrag?
  14. Vad ingår i en bruttolön?
  15. Vilka avdrag har jag rätt till?

Vad är Bruttoavdrag?

Ett bruttolöneavdrag innebär att en del av lönen dras av före skatt. Det är vanligt att löneväxling sker i samband vid bruttolöneavdrag. Detta innebär att arbetsgivaren gör en pensionsavsättning på till exempel 2000 kr mot att bruttolönen minskar med samma belopp. Därmed minskar skattegrundande inkomst och skattesatsen, vilket leder till att den anställde får mer i plånboken efter skatt än om pensionsavsättningen gjordes på den redan beskattade lönen.

Vad är ett bruttolöneavdrag?

För arbetsgivaren är förmånsbil ett sätt att ge personal som åker mycket bil i jobbet, till exempel säljare eller konsulter, en möjlighet att slippa slita på den privata bilen. För andra personalgrupper är förmånsbil inte lika vanligt.

Förmånsbil är en löneförmån som den anställde ska betala skatt på.

Förmånsbilen gör att den anställde får möjlighet att använda en ofta helt ny bil både i jobbet och privat till en fast månadskostnad. Ofta står arbetsgivaren för saker som service och besiktning vilket innebär att den anställde slipper oförutsedda extrakostnader.

Nu är det enkelt att rapportera milersättning för resor i tjänsten! Koppla MyBusiness till din elektroniska körjournal!

Vad blir Bruttolöneavdraget?

Avdrag på lönen kan göras på bruttolönen och på nettolönen. De låter förvillande lika, men är faktiskt väldigt olika i vilket effekt de får och när man använder dem.

Vi måste ha ett exempel att arbeta med – vi tar en person med månadslön 24000 kr och ett skatteavdrag på 25%. Personens normala lön skulle alltså vara:

Hur räknar man ut ett bruttolöneavdrag?

För arbetsgivaren är förmånsbil ett sätt att ge personal som åker mycket bil i jobbet, till exempel säljare eller konsulter, en möjlighet att slippa slita på den privata bilen. För andra personalgrupper är förmånsbil inte lika vanligt.

Förmånsbil är en löneförmån som den anställde ska betala skatt på.

Förmånsbilen gör att den anställde får möjlighet att använda en ofta helt ny bil både i jobbet och privat till en fast månadskostnad. Ofta står arbetsgivaren för saker som service och besiktning vilket innebär att den anställde slipper oförutsedda extrakostnader.

Nu är det enkelt att rapportera milersättning för resor i tjänsten! Koppla MyBusiness till din elektroniska körjournal!

Är Bruttolöneavdrag bra?

Ett bruttolöneavdrag innebär att anställd accepterar lägre bruttolön, alltså lön innan skatt i utbyte mot en förmån. Bruttolöneavdraget innebär att arbetsgivaravgiften för arbetsgivaren och den skattepliktiga lönen för den anställde minskar.

Bruttolöneavdrag kan exempelvis användas på så sätt att en arbetsgivare betalar ut mindre lön till en anställd i utbyte mot att den anställda i fråga får privatsjukvård betald under en viss tid.

 Intresserad av att lära dig mer om löneområdet? Kika på Löneskolan – en gratis kurs i löneadministration

Vad är det för skillnad på brutto och nettolön?

Nettolön betyder lön efter skatt, alltså den lön en anställd får utbetald efter att preliminärskatt, sociala avgifter och arbetsgivaravgifter har dragits av.

Den summa som du får in på ditt konto kallas för nettolön (nettolön = lön efter skatt). När man pratar om sin månadslön är det bruttolönen, alltså lön innan skatt man brukar använda. Man kan alltså säga att månadslön = bruttolön.

  • Kommunalskatt är en skatt som dras från lönen och betalas in till hemmahörande kommunen.
  • Skatten består av två delar idag – kommunskatt samt landstingsskatt.
  • Kyrkoskatten är numera borta och ersätts av kyrkoavgift för medlemmar i Svenska Kyrkan.

När lönar sig Bruttolöneavdrag?

Vill du rådgöra med ett proffs innan du bestämmer dig? Ledarnas chefsrådgivare pratar gärna om löneväxling och andra utmaningar som du har i din roll som chef, egenföretagare eller anställd. Alla våra rådgivare har egen chefserfarenhet och vet hur du har det på jobbet. Kontakta oss via kontaktformuläret.

Inte medlem ännu? Läs om allt som ingår i medlemskapet. Välkommen med din medlemsansökan.

Får arbetsgivaren göra avdrag på lönen?

Är det rätt av den tidigare arbetsgivaren att göra avdrag för slitage på en dator när jag slutar? Ledarnas chefsrådgivare vet vad som gäller.

Fråga: Jag har nyligen avslutat en anställning hos min förra arbetsgivare, och har precis fått mitt lönebesked för slutlönen. På beskedet har man angivit ett avdrag på 4 000 kronor för ”skadad laptop”. Datorn hade lite märken och små bucklor men dessa hade ingen påverkan på funktionaliteten. Får de verkligen göra så?

När får man inte göra Bruttolöneavdrag?

En inte helt ovanlig fråga, bland annat i frågeservicen till Simployer olika servicepaket, är om löneväxling – alltså när en anställd avstår lön för att få en förmån istället – måste ske mot bruttolöneavdrag. Eller skulle ett nettolöneavdrag kunna accepteras i detta fall?

Egentligen är dessa båda frågor enkla att besvara, nämligen att det är fritt fram att välja brutto- eller nettolöneavdrag. Det finns inga regler om löneväxling; det handlar helt enkelt om att komma överens om på vilket sätt den anställde ska ”finansiera” den förmån han eller hon får.

Är brutto med skatt?

Här kan du räkna ut din eller den anställdes bruttolön; Ange önskad nettolön för att beräkna nödvändig bruttolön som krävs för att nå angiven nettolön, kalkylen tar kommunal och landstingsskatt samt eventuell kyrkskatt i beaktning.

Om du vill räkna ut din nettolön så har vi ett verktyg här.

Är brutto före eller efter skatt?

  • Räkna ut din anställdas bruttolön och eventuella skattepliktiga förmåners värde.
  • Beräkna vilket skatteavdrag du ska göra på summan av bruttolönen och skattepliktiga förmåner.
  • Räkna ut din anställdas bruttolön och eventuella skattepliktiga förmåners värde.
  • Beräkna vilket skatteavdrag du ska göra på summan av bruttolönen och skattepliktiga förmåner.
  • Beräkna arbetsgivaravgifter på summan av bruttolön samt skattepliktiga förmåner.
  • Är det värt att ha förmånsbil 2023?

    I och med dagens besked från Riksgälden att den ränta som sätts sista fredagen i november kommer vara 1,94% kan vi med hjälp av det Prisbasbelopp som regeringen fastställde redan i somras till 52 500 kr för 2023 räkna ut bilförmånen för nästa år.

    Förmånsvärdet blir högre då både ränta och basbeloppet höjts, ränta har höjts från 0,5% (golvnivån) till 1,94% och basbeloppet höjts med 4 200 kr.

    Hur påverkar pensionen av Bruttolöneavdrag?

    Genom att avstå en del av bruttolönen idag kan de anställda få mer pengar i kassan när de går i pension. Det är tanken med löneväxling – en personalförmån som allt fler arbetsplatser väljer att erbjuda. Aspias HR-konsulter Mikaela Walter och Eva Holmgren reder ut vad som är bra att tänka på för de arbetsgivare som väljer att erbjuda löneväxling.

    Att löneväxla handlar om att byta en del av sin kontanta bruttolön mot andra förmåner. I praktiken innebär det att arbetsgivaren drar av exempelvis 1 500 kronor på arbetstagarens bruttolön och istället sätter in det beloppet i vald förmån – där tjänstepension och bilförmån är de vanligaste.

    Vad ingår i en bruttolön?

    This website protects your privacy by adhering to the European Union General Data Protection Regulation (GDPR). You can grant your consent(s) to use your data for specific purposes below or by clicking "Agree to all".

    Analytics

    Vilka avdrag har jag rätt till?

    Deklarationstips 14 avdrag inför deklarationsdagen. Det är det många som stressar upp sig inför 2 maj. Accountors skatteexperter har tagit fram några tips på avdrag att uppmärksamma, avdrag som kan påverka den slutliga skatten.

    Om din arbetsgivare inte betalar för ett arbetsredskap som du anser att du behöver för att kunna utföra ditt jobb, till exempel en mobiltelefon, kan du få avdrag i deklarationen om du själv köper in det.

    En av förutsättningarna för avdrag är dock att arbetsredskapet är nödvändigt för jobbet. Det ställs i detta fall högre krav än om arbetsgivaren istället hade köpt redskapet. Då krävs bland annat att redskapet är av väsentlig betydelse för att du ska kunna göra ditt jobb. I skattesammanhang är detta en gradskillnad till individens nackdel vid eget inköp.

    Är förutsättningarna för avdrag uppfyllda kan du få direktavdrag för anskaffningsutgiften, under förutsättning att denna inte överstiger ett halvt prisbasbelopp (24 150 kr för inkomståret 2022).

    Om du har betalat trängselskatt för egen bil som avser inkomståret 2022 och dessutom uppfyller reglerna för avdrag för resor till och från arbetsplatsen kan du få avdrag för trängselskatten. Du får avdrag för den del av dina sammanlagda utgifter för resor och trängselskatt som överstiger 11 000 kr. För hjälp att räkna ut se här. 

    Du får dock inget avdrag om du har förmånsbil och fått betala trängselskatt kontant eller via nettolöneavdrag. Arbetsgivaren ska här istället ha reducerat bilförmånsvärdet med det belopp som du har betalat.

    Om du kör minst 3 000 mil i tjänsten under ett år kan byte av arbetsgivare medföra att du inte kör fullt antal mil hos respektive arbetsgivare, men att du sammanlagt gör det under kalenderåret. Vardera arbetsgivaren har då redovisat fullt förmånsvärde på kontrolluppgifterna.

    I ett sådant fall kan du i inkomstdeklarationen yrka justering av det sammanlagda förmånsvärdet till 75 %. Denna begäran gör du under övriga upplysningar på deklarationen.