:

Kan man resa med samordningsnummer?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man resa med samordningsnummer?
  2. Vad är skillnad mellan samordningsnummer och personnummer?
  3. Kan man ha bankid om man har samordningsnummer?
  4. Måste man ha samordningsnummer för att arbeta i Sverige?
  5. Kan man börja jobba utan samordningsnummer?
  6. Kan man betala ut lön utan samordningsnummer?
  7. Får man jobba i Sverige utan samordningsnummer?

Kan man resa med samordningsnummer?

Nyfödda barn och personer som aldrig haft svenskt pass, ID-kort eller varit folkbokförda i Sverige ska söka samordningsnummer innan det är möjligt att ansöka om ett svenskt pass eller nationellt ID-kort.

> Senaste informationen om samordningsnummer finner man på Skatteverkets hemsida.

Vad är skillnad mellan samordningsnummer och personnummer?

Samordningsnummer är en identitetsbeteckning för personer som inte är eller har varit folkbokförda i Sverige, men som ändå har behov av att ha kontakt med svenska myndigheter eller andra delar av samhället, exempelvis vid passansökan hos ambassaden.

Ett samordningsnummer behåller du livet ut, men om du folkbokförs i Sverige byts samordningsnummer ut och du får istället ett personnummer.

Kan man ha bankid om man har samordningsnummer?

För att göra en ansökan om samordningsnummer måste du personligen besöka ett av våra servicekontor och identifiera dig. Du ska också fylla i blanketten Ansökan om samordningsnummer (SKV 7540) som finns här på webbplatsen. Det kan du göra innan eller när du besöker servicekontoret.

Det är viktigt att

Måste man ha samordningsnummer för att arbeta i Sverige?

I första hand ska du försörja dig själv under den tid du väntar på att din asylansökan behandlas. Det kan du göra antingen med hjälp av egna sparpengar eller genom att arbeta.

För att ha rätt att arbeta under tiden du är asylsökande måste du ha fått ett bevis om att du är undantagen från skyldigheten att ha arbetstillstånd (AT-UND).

Du är undantagen från kravet på arbetstillstånd om du uppfyller följande:

  • Om du lämnar in godtagbara identitetshandlingar, eller på annat sätt medverkar till att klarlägga din identitet.
  • Om ditt ärende ska prövas i Sverige.
  • Om din ansökan är välgrundad. Du har inte AT-UND om du har fått ett beslut om avvisning som ska genomföras omedelbart.

Dublinförordningen bestämmer vilket land som ska pröva din ansökan

Om du har en utbildning från ett annat land än Sverige och du behöver få utbildningen bedömd för att kunna studera vidare i Sverige eller börja arbeta med det du har utbildat dig till kan du i vissa fall ansöka om att få din utbildning bedömd redan under tiden du söker asyl. Du kan få mer information på Universitets- och högskolerådet.

Läs mer på www.uhr.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kan man börja jobba utan samordningsnummer?

Ja, du kan jobba under tiden du är asylsökande, men då behöver du ha ett intyg från Migrationsverket som visar att du inte behöver ha ett arbetstillstånd. Du kan läsa mer om vad som gäller på både Migrationsverkets och Skatteverkets webbplatser.

Kan man betala ut lön utan samordningsnummer?

För att arbetsgivare ska kunna betala ut lön krävs att det finns ett personnummer alternativt samordningsnummer. Handläggningstiden hos Skatteverket kan vara lång. För att säkerställa att nyanställda får sin lön i rätt tid är det viktigt att ansöka om samordningsnummer i god tid, gärna två månader innan ankomst till Sverige.

Anställda 0-6 månader hanteras enligt befintliga rutiner med SINK-ansökan. Läs mer i Lön och ersättning > Skatteregler för personer som bor utomlands ”SINK-skatt”.

Får man jobba i Sverige utan samordningsnummer?

EU-medborgare har rätt att arbeta, studera eller bo i Sverige utan uppehålls- och arbetstillstånd.

De allra flesta som är medborgare i ett land utanför EU behöver ett uppehållstillstånd och/eller arbetstillstånd för att ha rätt att vistas och arbeta här. Personen ska ansöka om och ha fått sitt tillstånd samt uppehållstillståndskortet (UT-kortet) innan han eller hon reser till Sverige. Personer som inte behöver visum för att resa till Sverige kan skaffa UT-kortet (lämna fingeravtryck och bli fotograferad) i Sverige. Se Om uppehållstillstånd och visum