:

Vad krävs för att få reseersättning?

Innehållsförteckning:

  1. Vad krävs för att få reseersättning?
  2. När har man rätt till milersättning?
  3. Måste arbetsgivaren betala reseersättning?
  4. Kan man få ersättning för resor till jobbet?
  5. Måste man äga en bil för att få reseersättning?
  6. Hur räknar man ut sin reseersättning?
  7. Hur ansöker man om reseersättning?
  8. Är reseersättning skattefri?
  9. Vilka har rätt till ersättning?
  10. Vad är rimligt att ta ut i milersättning?
  11. Vem har rätt till reseavdrag?
  12. Vad ingår i reseersättning?
  13. När höjs reseersättningen 2023?
  14. Varför får jag inte ersättning?
  15. Kan man få ersättning för ADHD som vuxen?

Vad krävs för att få reseersättning?

Du får i vissa fall dra av kostnader för resor med egen (privat) bil mellan bostaden och arbetsplatsen med ett schablonbelopp som inkomståret 2022 är 18,50 kr/mil. För inkomståret 2023 får man dra av 25 kr/mil. Utöver schablonbeloppet får du även dra av de faktiska kostnaderna för väg-, bro- och färjeavgifter.

Du som beskattas för bilförmån får inkomståret 2022 dra av 9,50 kr per mil (gäller även el-bilar) och 6,50 kr för dieselbilar för resor till och från arbetet. För inkomståret 2023 får man dra av 9,50 kr/mil för elbilar och 12 kr/mil för övriga bilar.

När har man rätt till milersättning?

Milersättning är en ekonomisk ersättning som man har rätt till för att täcka bilkostnader i samband med tjänsteresor. Den baseras vanligtvis på antalet körda mil och ett fast pris per mil. Vanligast är att arbetsgivaren betalar ut milersättningen löpande, men man kan alltid också göra avdrag på 25 kr per körd mil i sin inkomstdeklaration för att få tillbaka pengarna för resekostnaderna i efterhand. När man är på tjänsteresa har man dessutom ofta rätt till skattefria traktamenten.

Måste arbetsgivaren betala reseersättning?

Regeringens förslag till nya regler för reseersättning har debatterats friskt. En fråga som många undrat över är hur det ändrar ersättningen i kollektivavtalet. I korta ordalag: de flesta byggjobbare påverkas inte alls.

Byggnads förbundsjurist Anneli Ohlsson Anderbjörk. Foto: Mostphotos/Byggnads

Kan man få ersättning för resor till jobbet?

För att du ska kunna göra avdrag för resor i kollektivtrafiken krävs att du har minst två kilometer till jobbet.

Du kan bara göra avdrag för det billigaste färdsättet. Om det finns två sätt för dig att färdas till jobbet – till exempel tåg eller buss – kan du alltså bara få avdrag för det billigare alternativet.

Det går bara att göra avdrag för resekostnader som överstiger 11 000 kronor per år. Det är också bara summan som överstiger 11 000 kronor som är avdragsgill. Det gäller även för andra färdsätt, som bil.

Måste man äga en bil för att få reseersättning?

Milersättning är en form av ersättning för dig som kör privat bil i tjänsten. Oavsett om det gäller dig som anställd eller dig som egenföretagare så finns det möjligheter att få ersättning för sin tjänstebilskörning i den privata bilen. Däremot kan det vara svårt att veta hur man som bilförare ska gå tillväga för att få denna milersättning. Vad säger egentligen Skatteverket om milersättning? Och vad är det som gäller vid utbetalning?

Enligt skatteverket har du som kör bil till och från jobbet rätt att få den så kallade milersättningen. Detta kan exempelvis vara vanligt för de som jobbar som försäljare, eller även i andra yrkesroller där man vanligtvis är i behov av att ta sig till olika platser och kunder. 

Har du som anställd, eller egenföretagare, då inte en specifik företagsbil kan det i många fall vara nödvändigt att man tar sig fram med sin egen privata bil. Det är just i sådana situationer som det kan bli tal om milersättning, även kallat bilersättning. Gäller det en företagsbil kan det även där finnas rättigheter för milersättning. 

Med en elektronisk körjournal från MiniFinder registreras din milersättning automatiskt. Luta dig tillbaka och fokusera på det du är bra på – MiniFinder löser resten. Begär en offert från MiniFinder eller skaffa elektronisk körjournal direkt.

Hur räknar man ut sin reseersättning?

Eftersom kostnaden per körd mil anses vara högre än 25 kronor kan det vara värt att fakturera kunden för bilkostnaderna i ett specifikt uppdrag. Att köra en ny bil kan kosta uppemot 80 kronor per mil när man även räknar in kostnader för skatt, försäkring, reparationer och värdeminskning. Av dessa 80 kronor kan du fortfarande ta ut 25 kronor från ditt företag som en skattefri milersättning om du kör med egen privat bil. Nettot, det vill säga övriga 55 kronor, räknas som en intäkt i företaget. 

Hur ansöker man om reseersättning?

Du kan få ersättning för din sjukresa som motsvarar det billigaste färdsättet som ditt hälsotillstånd kräver.

Ladda ner blanketten "Begäran om ersättning för sjukresa". Du kan också hämta den hos din vårdgivare, eller på våra kundcenter.

Är reseersättning skattefri?

För dig som driver firman finns det ingen som helst anledning att ta ut större milersättning än den som är skattefri. Detta eftersom resten ändå räknas som vilket uttag som helst och du får betala full skatt på den ersättning som inte är skattefri, vad du än kallar den.

I regel är det dock alltid bäst att låta företaget betala drivmedel för tjänsteresorna med en tjänstebil.

Programmet ger en viss liten beräkningshjälp för beräkning av skattefri milersättning. När du skriver in antalet mil för tjänsteresor och väljer den typ av bil som använts för tjänsteresan, beräknar programmet vilket belopp som du kan ta ut i skattefri ersättning från Bankkonto/Girokonto eller Kassa.

Vilka har rätt till ersättning?

  • Skriv in dig på Arbetsförmedlingen första dagen du är arbetslös och ange att du vill söka ersättning från a-kassan.
  • Logga in på din a-kassas webbplats och ansök om ersättning. Där ser du vilka uppgifter du ska lämna för att få besked om du har rätt till ersättning.
  • Om du inte är medlem i en a-kassa kan du ansöka om medlemskap i samband med att du blir arbetslös. Det gör du på a-kassans webbplats. Om du inte vill bli medlem i en a-kassa kan du ansöka om ersättning hos Alfa-kassan.

    För att få ersättning från en a-kassa ska du vara inskriven som arbetslös på Arbetsförmedlingen. Du ska kunna och vilja ta ett jobb direkt. Det får inte finnas något som hindrar dig från att söka och ta ett jobb. Om du har barn ska du ha barnomsorg ordnad. I normalfallet ska du också befinna dig i Sverige och ha avslutat eventuella studier. Kontakta din a-kassa för mer information om vad som gäller i just din situation.

    För att ha rätt till ersättning måste du också ha jobbat tidigare. Du behöver uppfylla ett av följande villkor:

    • Du har det senaste året jobbat minst 6 månader med minst 60 timmar i varje kalendermånad.
    • Du har det senaste året jobbat minst 420 timmar under 6 sammanhängande månader, med minst 40 timmar i varje kalendermånad.

    Vad är rimligt att ta ut i milersättning?

    Behöver du en bil för att utföra dina arbetsuppgifter, ska din arbetsgivare i första hand tillhandahålla en tjänstebil eller en hyrbil. Det finns ingen skyldighet för dig att ställa din bil till arbetsgivarens förfogande om ni inte specifikt har kommit överens om detta när du blev anställd.

    Om du har gått med på att använda egen bil i tjänsten, så är det viktigt att det är tydligt vilken ersättning du ska ha för de kostnader som uppkommer på grund av detta. Det är vanligt att sådana kostnadsersättningar är reglerade i ett resereglemente på företaget. Om det inte finns något sådant är det viktigt att du själv kommer överens med arbetsgivaren om ersättningen.

    Ersättningar när du använder bil i tjänsten finns vanligtvis inte reglerade i .

    Arbetsgivaren kan ersätta dig med 25 kronor per körd tjänstemil skattefritt. Detta är ett schablonbelopp som skatteverket har fastställt och som är tänkt att täcka utgifter för bensin och andra kostnader som tillkommer, till exempel slitage.

    Bilen kostar dock mer än så, och de som kör mycket i tjänsten med egen bil bör förhandla om en högre milersättning. På större företag finns det ofta resebestämmelser om ersättningar.

    Unionen rekommenderar att arbetsgivaren betalar minst 19:50 kronor per körd tjänstemil utöver den skattefria delen.

    Vem har rätt till reseavdrag?

    Reseavdraget är ett skatteavdrag du kan göra för resor till och från arbetet och för resor i tjänsten. För att ha rätt till reseavdraget 2023 krävs att dina resekostnader överstiger 11 000 kronor per år och att sträckan du reser till och från jobbet är minst fem kilometer.

    Reseavdraget är en skattereduktion för resor till, från och i jobbet och finns i ett flertal länder. Hur reseavdraget är utformat skiljer sig mellan olika länder. Det svenska reseavdraget gäller resor till och från arbetet och för tjänsteresor och kan göras om den totala kostnaden för resorna överstiger 11 000 kronor per år. Du ansöker om avdrag för resor i samband med din årliga inkomstdeklaration till Skatteverket.

    Vad ingår i reseersättning?

    En anställd som måste resa på grund av arbetet har vanligtvis rätt till ersättning för sina resekostnader. Det finns bestämmelser i kollektivavtalen för ersättning av resekostnader.

    Om arbetstagaren måste resa på grund av arbetet är arbetsgivaren vanligtvis skyldig att ersätta kostnaderna som uppstått av resan. Ersättningar för resekostnader kan inkludera till exempel

    När höjs reseersättningen 2023?

    Milersättningen har legat på 18,50 kronor sedan 2009 och många har ifrågasatt varför avdraget inte justerats då kostnaderna för tjänstebil har ökat rejält de senaste åren. Men nu har det alltså kommit en höjning av skattefri reseersättning - till slut.

    För dig som kör din privata bil när du jobbar i företaget kan ta ut en skattefri reseersättning från ditt bolag. Denna milersättning är för att täcka en del av kostnaderna för drivmedel, värdeminskning, däck, slitage och service.

    Varför får jag inte ersättning?

    Om du har lagt ut pengar eller förlorat inkomst för att kunna vara med vid förhör kan det finnas möjlighet till ersättning. Anspråket lämnas till den som har hand om förundersökningen. Det är förundersökningsledaren som beslutar om ersättning ska betalas ut. Fyll i blanketten "Ersättningsbesked med anledning av förhör i brottmål ".

    Ersättningsbesked med anledning av förhör i brottmål

    Tänk på att spara kvitton på kostnader du haft till följd av brottet. Kvittona kan behövas om du vill begära skadestånd, eller om du ska begära ersättning från ditt försäkringsbolag, polisen och Brottsoffermyndigheten.

    Kan man få ersättning för ADHD som vuxen?

    • har en funktionsnedsättning som kan antas vara i minst ett år
    • har merkostnader på minst 13 125 kronor per år på grund av din funktionsnedsättning
    • har fyllt 18 år och inte har någon underhållsskyldig förälder
    • är försäkrad i Sverige.

    Du är i regel försäkrad i Sverige om du bor och arbetar här. Om du bor eller arbetar i olika länder kan det finnas undantag, liksom om du nyligen flyttat hit.