:

Hur fungerar premieobligationer?

Innehållsförteckning:

  1. Hur fungerar premieobligationer?
  2. Vad betyder premieobligationer?
  3. Hur handlas premieobligationer?
  4. Vad kostar en Premieobligation?
  5. Är premieobligationer bra?
  6. Kan man förlora pengar på obligationer?
  7. Kan man köpa premieobligationer?
  8. Vad är risken med obligationer?
  9. Är det bra att köpa premieobligationer?
  10. Är det bra att investera i obligationer?
  11. Hur tjänar man pengar på obligationer?
  12. Är det bra att spara i obligationer?
  13. Vad händer med obligationer när räntan går upp?

Hur fungerar premieobligationer?

En obligation kan enkelt förklaras som ett lån. Du som investerare lånar ut pengar till antingen staten eller till ett enskilt bolag. Om det är staten som lånar pengar kallas det för en statsobligation, och om det är ett företag som gör det kallas det företagsobligation.

Det finns korta obligationer, som har en löptid på upp till ett år, och långa obligationer som har en löptid längre än så. Du som äger obligationen får ofta ränta under perioden. När löptiden är slut får du hela lånet återbetalt.

En obligation fungerar som ett löpande skuldebrev, som intygar att du som äger obligationen har lånat ut pengar till staten eller till ett företag.

Obligationer är värdepapper som handlas på börsen, precis som aktier och fonder. Ofta handlas obligationerna i jämna poster om till exempel 10 000 kronor, och i procent av sitt lånevärde. Det kallas för det nominella beloppet.

Det innebär att om en obligation handlas i poster om 10 000 kronor, och kursen är 105 procent, kommer det kosta 10 500 kronor att köpa en post, exklusive eventuella avgifter.

Vill du handla med obligationer hos oss kan du ringa Värdepappersdesken, så hjälper vi dig. Vi har även ett utbud av fonder som investerar i obligationer. Du hittar dem i vår fondlista genom att kategorisera på företagsobligationer.

Vad betyder premieobligationer?

Den totala räntan som ges på obligationerna samlas i en pott som sedan lottas ut till de som köpt en premieobligation.

Vad detta betyder rent konkret är att man har chans att vinna en viss summa som obligationsägare. Några få kommer vinna på sina premieobligationer, och de får då en högre avkastning än om de hade sparat pengarna på ett vanligt konto.

De personer som inte vinner på sin premieobligation får tillbaka sina pengar. Det finns alltså ingen risk att man förlorar sina pengar genom att köpa premieobligationer (om inte Sverige som land skulle gå i konkurs, vilket känns relativt osannolikt).

Hur handlas premieobligationer?

Premieobligationer är sparformen som av Riksgälden utmålas som ett säkert och tryggt sparande. Varje år köper svenskarna premieobligationer för ett par miljarder kronor. Men nu får sparformen hård kritik av Dagens Industri som konstaterar att den som köper premieobligationer gör en riktig förlustaffär.

Under oktober försöker Riksgälden att locka nya sparare att köpa premieobligationer, med namnet 13:2, genom att utlova skattefria garantivinster på 0,7 procent om året för den som köper tio obligationer för 5 000 kronor. Detta motsvarar en beskattningsbar ränta på 1 procent.

Vad kostar en Premieobligation?

En obligation är kort förklarat ett lån. Staten eller ett företag kan utfärda och sälja obligationer istället för att låna pengar av en bank. Staten/företaget betalar sedan ränta till den som äger obligationen. När en stat lånar pengar kallas det statsobligationer, och när ett företag gör det kallas det företagsobligationer.

Obligationer handlas i procent av sitt ursprungliga lånevärde, som kallas för nominellt belopp. Obligationer har en viss löptid och när de förfaller får långivaren i normalfallet tillbaka 100 % av sin investering. Lånet blir med andra ord återbetalt.

Är premieobligationer bra?

Det är alltså ett lån som vi beskrev tidigare. Obligationer handlas i procent av sitt ursprungsvärde. Så säg att vi har en obligation som handlas i poster om 1 miljon kronor. Om kursen är 108% innebär det att en post kostar 1.080.000 kronor. Avkastning, risk, och löptid skiljer mellan olika obligationer.

Kursen för en obligation sätts av och på marknaden, alltså inte av den som ställer ut den. En stat eller ett företag kan utfärda och sälja dessa så kallade skuldebrev istället för att låna pengar av en bank. Skuldebrev bekräftar att innehavaren har lånat ut kapital till exempelvis staten, en bank eller en kommun. När en stat utfärdar dessa så kallas det för statsobligationer. På motsvarande sätt heter det företagsobligationer när företag utfärdar och säljer.

Obligationen har en förutbestämd löptid och när tiden löpt ut betalar utfärdaren tillbaka ursprungsbeloppet. Man kan alltså säga att lånet blir återbetalt. Som vi ska se nedan så finns det två olika huvudtyper av obligationer. Lite längre ner i artikeln så kan du även läsa om gröna obligationer.

Obligationsmarknaden är en marknad där investerare över hela världen handlar finansiella instrument som kallas obligationer. Obligationer är lån som långivare (som ofta är staten eller stora företag) ger ut till investerare för att tjäna in pengar. När investerare köper obligationer, ska långivaren betala tillbaka investerarens pengar plus ränta vid ett specifikt datum. Obligationsmarknaden är en av de största finansmarknaderna och den mest använda formen för att få lån. Obligationsmarknaden kan delas in i tre kategorier: den primära marknaden, den sekundära marknaden och den tertiära marknaden. Den primära marknaden är där långivare ger ut nya obligationer.

Här nedan kommer förslag på några olika obligationsfonder.

Obligationer köps vanligtvis via en onlinemäklare eller en bank. Om du köper obligationer via en onlinemäklare, måste du först öppna ett konto med mäklaren. När du har öppnat ett konto, kan du söka efter de obligationer som du är intresserad av och beställa dem. Om du beställer dem via en bank, kan du kontakta din bank och be dem att hjälpa dig att köpa obligationer. De kommer att hjälpa dig att välja lämpliga obligationer och göra köpet.

Om du är intresserad av att investera i obligationer, rekommenderar vi att du först får rådgivning från en finansiell rådgivare. En finansiell rådgivare kan hjälpa dig att välja obligationer som är lämpliga för din personliga ekonomiska situation och hjälpa dig att identifiera potentiella investeringsmöjligheter. Det är också viktigt att du följer marknaden och håller dig uppdaterad om förändringar som kan påverka värdet av din investering. För att skydda din investering kan det också vara särskilt värdefullt att investera i försäkringar som skyddar din investering mot risker såsom prisvolatilitet, räntefluktuationer och förluster.

Obligationslån är ett slags lån som upplånas till en organisation eller företag av investerare. I utbyte mot att låna ut pengar till organisationen eller företaget får investeraren ett lån som innebär att de har rätt att kräva att organisationen eller företaget betalar tillbaka lånet med ränta. Räntan som betalas är vanligtvis fastställd vid lånets början och betalas ut regelbundet till investeraren. När lånet löper ut, betalar organisationen eller företaget tillbaka den totala summan av lånet inklusive ränta.

Kan man förlora pengar på obligationer?

Premieobligationerna är en speciell variant. Det är statens eget sätt att låna pengar av allmänheten. På en premieobligation får du inte en garanterad ränta utan en chans att vinna pengar på ett lotteri. Ju fler obligationer du har, desto större blir sannolikheten att du vinner. Men till skillnad från ett lotteri så förlorar du inte insatsen om du inte vinner. Du får fortfarande dina pengar tillbaka, om du satsat 10 000 får du 10 000 vid löptidens slut. Det du går miste om är den ränta du skulle ha fått om du i stället satsat på en vanlig obligation eller en annan sparform. Det är vad du betalar för att få chansen att vinna på lotteriet.

Realränteobligationer är obligationer som garanterar dig en viss avkastning, oavsett inflationen. Om realränteobligationens ränta är 2 procent och inflationen ligger på 2,5 procent kommer din ränta att bli 2 2,5, det vill säga 4,5 procent.

Kan man köpa premieobligationer?

En premieobligation är ett slags skuldebrev som ges ut av riksgälden. Den största fördelen med att spara i premieobligationer är att det ger dig ett riktigt tryggt sparande, du kan aldrig gå back på premieobligationer. Den stora nackdelen är att avkastningen inte är något vidare om du inte har turen att vinna i premieobligationslotteriet.

Vad är risken med obligationer?

En obligation är kort förklarat ett lån. Staten eller ett företag kan utfärda och sälja obligationer istället för att låna pengar av en bank. Staten/företaget betalar sedan ränta till den som äger obligationen. När en stat lånar pengar kallas det statsobligationer, och när ett företag gör det kallas det företagsobligationer.

Obligationer handlas i procent av sitt ursprungliga lånevärde, som kallas för nominellt belopp. Obligationer har en viss löptid och när de förfaller får långivaren i normalfallet tillbaka 100 % av sin investering. Lånet blir med andra ord återbetalt.

Är det bra att köpa premieobligationer?

Omsättningen för handel med premier är nu rätt liten och kursen kan därför ibland ligga lägre eller högre än vad den borde. När marknadsräntan sjunker blir premierna mer attraktiva. Men det kan dröja något innan premiemarknaden reagerar på en räntesänkning, och den som då agerar snabbt kan göra bra affärer. Ofta är säljtrycket störst omedelbart efter en dragning och kursen pressas då ned. Det kan därför då ges bra tillfällen för den som ska köpa.

Är det bra att investera i obligationer?

Med våra låga avgifter och breda handelsmöjligheter gör vi investeringar i obligationer tillgängliga för alla.

Kostnader för valuta, koppling eller externa produkt-avgifter samt spread kan tillkomma. Läs mer på vår prissida.

En obligation är en finansiell produkt med fast avkastning som gör det möjligt för en investerare att låna ut pengar till en emitterande enhet, vanligtvis staten eller företag. I gengäld får köparen av en obligation (långivaren) vanligtvis regelbundna betalningar, så kallade kuponger, tills emittenten betalar tillbaka kapitalet, även kallat nominellt värde eller parivärde, på förfallodagen. Vill du veta mer? Läs vår artikel om obligationer för allt du behöver veta.

Hur tjänar man pengar på obligationer?

Mer fondinformation hittar du hos Avanza om du klickar på länkarna. Kom ihåg att fonder kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. All investering sker på egen risk.

Obligationer, vad är det egentligen? Kort förklarat är det ett lån. Företag och regeringar behöver ofta låna mer pengar än vad man kan göra via banken. Det ett företag eller stat gör i ett sådant läge är att utfärda obligationer på marknaden så att investerare kan köpa deras obligationer. Investerarna lånar då ut sina pengar till företagen eller regeringarna mot en kupongränta. Pengarna kan sedan användas till att expandera företag eller att satsa på nya infrastrukturprojekt. Vanliga obligationer som man oftast talar om är:

Mer fondinformation hittar du hos Avanza om du klickar på länkarna. Kom ihåg att fonder kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. All investering sker på egen risk.

Obligationer, vad är det egentligen? Kort förklarat är det ett lån. Företag och regeringar behöver ofta låna mer pengar än vad man kan göra via banken. Det ett företag eller stat gör i ett sådant läge är att utfärda obligationer på marknaden så att investerare kan köpa deras obligationer. Investerarna lånar då ut sina pengar till företagen eller regeringarna mot en kupongränta. Pengarna kan sedan användas till att expandera företag eller att satsa på nya infrastrukturprojekt. Vanliga obligationer som man oftast talar om är:

  • Statsobligationer –  är ett löpande skuldebrev utgivet av till exempel svenska staten. Statliga obligationer anses ha lägst kreditrisk eftersom staten får in pengar via skatt.
  • Företagsobligationer – är obligationer som företag ger ut när banken inte räcker till. Högre risk än statsobligationer eftersom företagen måste gå med vinst över tid.
  • Premieobligation – är en typ av statsobligation som Riksgälden ger ut där räntan samlas i en pott och lottas ut bland innehavarna.

En obligation är en skuld i företagens balansräkning, medan aktier är eget kapital på tillgångssidan. Köper du aktier så blir du delägare i företaget och köper du obligationer så agerar du bank och lånar ut dina pengar under en tidsperiod. Äger du aktier så får du ta del av ökande vinster, utdelningar och kursuppgång (förhoppningsvis) över tid, dessutom har du rösträtt. Obligationer ökar inte i värde och du får inte ta del av företagets vinster, utan det du får är en förutbestämt ränta varje år. En fördel med obligationer är att eftersom det är en skuld för ett företag så får du betalt före aktieägarna vid en konkurs. Därför brukar man säga att obligationer har lägre risk än aktier.

Obligationer kan du äga om du tror att börsen ska gå ner under många år. Eller om du tror styrräntan ska gå ner i många år. Då blir ju din fasta kupongränta mer attraktiv. Många investerare och förvaltare väljer också att ha 30% av sina tillgångar i obligationer eftersom det ger en bättre riskspridning.

Är du ung och har långt kvar till pensionen så ska du främst äga aktier eftersom över tid så avkastar alltid aktier bättre än obligationer, dessutom minskar risken eftersom du har så många år kvar innan du behöver pengarna. Är du under 40 år så kan du med fördel investera i småbolag som växer snabbt. Återinvesterar bolagen vinsten så kommer ränta på ränta effekten arbeta snabbare för dig.

Om du är en pensionär så är obligationer en bra idé eftersom du inte har råd att förlora dina pengar på äldre dagar. Kupongräntor från obligationer räcker då bra för att betala räkningar och du kan räkna på en fast inkomst varje år.

Är det bra att spara i obligationer?

När du köper en statsobligation lånar du ut en specifik summa pengar till staten under en bestämd tidsperiod. I gengäld betalar staten dig regelbundet en fast ränta som kallas för kupong. Man kan alltså säga att obligationer är värdepapper med fast avkastning.

När obligationen löper ut kommer din ursprungliga investering – kallat kapitalet – betalas tillbaka till dig. Dagen då du får tillbaka din investering kallas förfallodatum. Olika obligationer har olika lång löptid – du kan köpa en obligation som löper ut inom ett år, eller en som löper ut om 30 år eller mer.

Vad händer med obligationer när räntan går upp?

Charlotta Sjölander är fondförvaltare i det svenska ränteteamet och ansvarar bland annat för fonden Nordea Swedsish Bond Stars. Teamet som hon jobbar i fokuserar på svenska räntebärande värdepapper utgivna av svenska staten, kommuner och svenska företag, men de investerar också i övriga Europa. 

Under en lång period av låga räntor, vilket är utmanande för en ränteförvaltare, började räntorna att stiga under 2022 och har fortsatt att stiga under 2023. Men till mångas förvåning backade räntefonderna i ett första skede då röntorna steg. Vad var det som hände? Och hur ser läget ut för räntefonder just nu? Vi bad Charlotta Sjölander att berätta.