:

Hur får man tillbaka skatten på bilen?

Innehållsförteckning:

  1. Hur får man tillbaka skatten på bilen?
  2. När får man tillbaka skatten på avställd bil?
  3. Hur återbetalas fordonsskatt?
  4. Vad händer med fordonsskatten vid ägarbyte?
  5. Får man tillbaka pengar på försäkringen när man ställer av bilen?
  6. Är det lönt att ställa av bilen?
  7. Hur många dagar tar det att få tillbaka fordonsskatt?
  8. Vem får tillbaka på bilskatten vid ägarbyte?
  9. Vem betalar skatt på bilen vid ägarbyte?
  10. När lönar det sig att ställa av bilen?
  11. Vad är det för böter om man kör avställd bil?
  12. Får man ha en avställd bil parkerad på gatan?
  13. Måste jag betala skatt när jag säljer bilen?
  14. Har inte fått min skatteåterbäring 2023?
  15. Vad blir skatten på bilen efter 3 år?

Hur får man tillbaka skatten på bilen?

"Hade vid försäljningen betalt in skatten på 2 100 kronor på gamla bilen, som jag vid trodde skulle tillfalla mig, men den tog bilfirman. Kan jag kräva tillbaka skatten i efterhand?"

#1 • 2014-04-01 10:43

När får man tillbaka skatten på avställd bil?

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Hur återbetalas fordonsskatt?

Exempel, för en bil med slutsiffra 3, fordonsskatten betalas i Juni.

  • Om ägarbyte görs sista Maj (eller tidigare) är nya ägaren skyldig att betala skatten
  • Om ägarbyte görs första Juni (eller senare) är tidigare ägaren skyldig att betala skatten, tidigare ägaren kommer att få en räkning på skatten även om han/hon inte längre står som ägare

Bilskatten ska vara betald (transportstyrelsen tillhanda) senast sista dagen i betalningsmånaden.

Vad händer med fordonsskatten vid ägarbyte?

Skattskyldig är ägaren av fordonet. Som ägare av ett fordon anses den som är eller bör vara antecknad som ägare i vägtrafikregistret (2 kap. 4 § VSL).

Med den som bör vara antecknad som ägare avses både en ägare till ett fordon som inte är registrerat men borde vara det och en ny ägare som ännu inte hunnit bli antecknad i vägtrafikregistret (prop. 1987/88:159 s. 48).

Får man tillbaka pengar på försäkringen när man ställer av bilen?

Påställning av bil innebär att bilen är registrerad för trafik och kräver betalning av fordonsskatt och trafikförsäkring. Du kan ställa på bilen via e-tjänsten "Ställ av/ställ på fordon", appen "Mina fordon" eller skriftligen på ditt registreringsbevis. En påställd bil får köras i trafik, till skillnad från en avställd bil.  

En avställd bil innebär att den inte är registrerad för trafik, och du slipper betala fordonsskatt och trafikförsäkring. Avställning kan göras via e-tjänsten "Ställ av/ställ på fordon", appen "Mina fordon" eller skriftligen på registreringsbeviset. Körning eller bogsering av en avställd bil är förbjudet, förutom vid besiktning under vissa villkor. 

Du kan ställa av eller på din bil på tre olika sätt:  

  • via e-tjänsten “Ställ av/ställ på fordon”  

  • i appen“Mina fordon”  

  • skriftligen på ditt registreringsbevis.  

Är det lönt att ställa av bilen?

När sommarens ljumma vindar slutat blåsa och ersatts av kyliga höstvindar, är det nog dags att ställa av sommarbilen. Hur tråkigt det än kan kännas, är det dags att ordna med vinterförvaringen till din sommarpärla. Vi har sammanställt en artikel med våra bästa tips när du ska ställa av bil, häng med!

Att ställa av bil innebär kort och gott att man kan slippa betala fordonsskatt och trafikförsäkring för en bil under en period då man inte använder den. Smart om man har bilar eller andra fordon som endast lämpar sig för vissa årstider.

Det finns tre olika sätt att genomföra sin avställning. Alla tre gör du via Transportstyrelsen. Man kan välja att göra det via deras e-tjänst, via deras app eller skriftligen via sitt registreringsbevis. Väljer man det sistnämnda måste man beställa hem sitt registreringsbevis, kryssa i rutan för avställning och signera innan man skickar in detta till Transportstyrelsen. En viktig sak att tänka på innan du skickar in din ansökan om avställning, är att du inte kan begära avställning från ett datum bakåt i tiden. Avställningen gäller helt enkelt från den dag som den fullständiga ansökan inkommit till Transportstyrelsen.

Hur många dagar tar det att få tillbaka fordonsskatt?

Vi betalar tillbaka fordonsskatt till den som var ägare när skatteplikten upphörde (den upphör vanligtvis när fordonet ställs av eller avregistreras). Den som var registrerad som ägare vid det tillfället får i normalfallet utbetalningen. Men om det i efterhand kommer in en anmälan om ägarbyte, som gäller från samma dag (eller tidigare), så kan den nya ägaren vända sig till Skatteverket för att begära omprövning av återbetalningen av fordonsskatt. Det innebär att Skatteverket kan besluta att det i stället är den nya ägaren som ska få tillbaka fordonsskatten.

Om ägarbyte och avställning eller avregistrering anmäls samtidigt på registreringsbeviset (eller via vår app Mina fordon), betalar vi tillbaka skatten till den nya ägaren. Det gäller också när en bilhandlare gör en sådan anmälan direkt till oss, till exempel vid ett inbyte. Fordonsskatt betalas då tillbaka till bilhandlaren (som är den nya ägaren).

Vem får tillbaka på bilskatten vid ägarbyte?

Exempel, för en bil med slutsiffra 3, fordonsskatten betalas i Juni.

  • Om ägarbyte görs sista Maj (eller tidigare) är nya ägaren skyldig att betala skatten
  • Om ägarbyte görs första Juni (eller senare) är tidigare ägaren skyldig att betala skatten, tidigare ägaren kommer att få en räkning på skatten även om han/hon inte längre står som ägare

Bilskatten ska vara betald (transportstyrelsen tillhanda) senast sista dagen i betalningsmånaden.

Vem betalar skatt på bilen vid ägarbyte?

Tjena. Har hittat en bil på blocket som jag är sugen på att köpa. Bilen ska skattas i mars månad och den vill jag gärna slippa betala. Om jag köper den t.e.x idag (03-02-16), kommer då jag bli den som ska betala fordonsskatten eller är det nuvarande ägare som gör det?

Ping

När lönar det sig att ställa av bilen?

Om du inte ska använda din bil under en längre tid kan du ställa av den, så att du slipper betala fordonsskatt. Du ställer av bilen hos Transportstyrelsen. De meddelar oss, och vi anpassar automatiskt din försäkring till en avställningsförsäkring. Smidigt eller hur?​

Vad är det för böter om man kör avställd bil?

Vad händer med detta? Straff för vem? Vad händer med bilen?

25 årig man utan körkort, kör lånad avställd bil, blir stoppad av polis.

Får man ha en avställd bil parkerad på gatan?

  • via e-tjänsten Ställ av / ställ på fordon.

    Ställ av / ställ på ditt fordon

  • via vår app Mina fordon
  • skriftligen på ditt registreringsbevis.

Observera att du inte kan anmäla avställning genom att ringa vår kundtjänst.

Måste jag betala skatt när jag säljer bilen?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

De skatter som skulle kunna blivit aktuella är ju dels inkomstskatt när du får bilen, och moms (mervärdesskatt) när du säljer den. Som tur är för dig behöver du inte betala varken inkomstskatt eller moms, och varför ska jag förklara här.

Har inte fått min skatteåterbäring 2023?

Funderar du på när skatteåterbäringen kommer att trilla in på kontot? I den här artikeln går Zensum igenom de vanligaste frågorna och svaren om skatteåterbäring 2023, vilka viktiga datum du behöver ha koll på och när du behöver ha deklarerat för att få tillbaka pengarna vid en viss tidpunkt.‍

Skatteåterbäring är den del av skatten som du får tillbaka om du har skattat för mycket på dina inkomster under föregående år. Det är inte bara privatpersoner som kan få skatteåterbäring, utan även företag.‍

Det som avgör när du får pengarna insatta på kontot är den tidpunkt och på vilket sätt du deklarerar. En annan aspekt som påverkar är om du behöver ändra några uppgifter i deklarationen, så som göra ränteavdrag på bolån, eller om du bara kan godkänna deklarationen och skicka in direkt.‍‍

Vad blir skatten på bilen efter 3 år?

Malus är en förhöjd fordonsskatt som tas ut för bilar som släpper ut över 90 gram koldioxid per kilometer. Enligt regeringens nya förslag ska gränsen sänkas till 75 gram. Skatten blir extra hög för dieselbilar. Här kan du se hur hög fordonsskatten blir för några av de vanligaste modellerna.