:

Får man byta efternamn till vad som helst?

Innehållsförteckning:

 1. Får man byta efternamn till vad som helst?
 2. Kan man byta efternamn till von?
 3. Får man välja eget efternamn?
 4. Kan man ta ett adligt efternamn?
 5. Måste man skaffa nytt pass om man byter efternamn?
 6. Hur kan jag bevisa att jag bytt efternamn?
 7. Kan man byta efternamn gratis?
 8. Hur mycket kostar det att byta efternamn?
 9. Är jag adlig?
 10. Måste man byta bankkort vid namnbyte?
 11. Måste man byta körkort vid namnbyte?
 12. Kan kungen adla?
 13. Hur klär sig en adel?
 14. Hur byter man namn på BankID?
 15. Kan man byta sitt namn på Swish?
 16. Hur kan du byta efternamn?
 17. Hur kan du ändra ditt efternamn på Skatteverket?
 18. Hur mycket kostar en ansökan om att byta efternamn?
 19. Kan man byta efternamn när man gifter sig?
 20. Hur kan du byta efternamn?
 21. Hur kan du ändra ditt efternamn på Skatteverket?
 22. Hur mycket kostar en ansökan om att byta efternamn?
 23. Kan man byta efternamn när man gifter sig?

Får man byta efternamn till vad som helst?

Ett personnamn fungerar i teorin som en etikett på en person, för att man ska kunna urskilja personen och identifiera hen i relation till andra personer. Men namnet blir också en del av ens person och är ofta viktigt för vår identitet. De allra flesta är nöjda med det namn som de som barn tilldelas av sina föräldrar, och skulle aldrig kunna tänka sig att byta bort vare sig förnamn eller efternamn, medan andra tycker att det namn de bär inte passar dem. En del får smeknamn som de tar i mer eller mindre officiellt bruk, medan andra väljer att byta namn helt och hållet.

Som nybliven förälder står man inför en svår men rolig uppgift, nämligen att hitta ett namn som ens barn gillar och identifierar sig med. Det namn som barnet sedan får är ett namn som avspeglar föräldrarnas smak, ibland kanske något påverkat av omgivande närståendes goda råd. Vissa föräldrar vill att deras barn ska få ett traditionellt namn, som kanske finns i släkten, andra att det ska vara modernt. En del föräldrar vill också att namnet ska vara gångbart internationellt. Andra vill kanske att barnet ska få ett unikt namn som det är ensamt om i förskolegruppen. Namn följer trender och mode. Vissa namn har varit vanliga under olika perioder, och 2000-talet präglas till viss del av en strävan att namnen ska vara unika (något du kan läsa mer om i artikeln Inte bara Alice och William i Namnbloggen).

Kan man byta efternamn till von?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Den lag som blir tillämplig vid frågor gällande namnbyte är lag (2016:1013) om personnamn. Enligt 3 § ska den som vill förvärva eller ändra ett personnamn ansöka om detta hos Skatteverket, och den ska framställas i skriftlig form enligt 37 §. Det finns det en lättnadsregel i 18 § med två krav som talar för att det som utgångspunkt ska vara möjligt och tillåtet att byta till ett familjenamnsom som har funnits inom släkten i rakt uppstigande led i minst två generationer (kravet är här uppfyllt genom att din mormors mormor samt hennes förälder bar namne). Det får dock inte vara längre sedan någon i släkten bar namnet än fyra generationer tillbaka, räknat från och med personens föräldrar (vilket för din del stämmer då din mormors mormor blir just fyra generation i uppståigande led räknat från din mor).

Får man välja eget efternamn?

Med den nya namnlagen ska det överlag bli enklare och billigare att byta namn. Fram tills idag har den som har velat byta efternamn varit tvungen att fråga alla som redan bär på namnet om det är okej att ta det.

Det vanligaste efternamnet i dag är Andersson (238 843 personer), tätt följt av Johansson (238 259 personer).

Att vara en ”Svensson” är inte alls lika vanligt. Namnet hamnar först på 9:e plats på 100 i topp-listan och placerar sig därmed efter såväl Karlsson, Nilsson och Eriksson som Larsson, Olsson och Persson.

LÄS MER: SCB:s lista över de 100 populäraste efternamnen

Kan man ta ett adligt efternamn?

Nu har det tagit två till tre månader för Justitieministeriets namnnämnd att behandla ett ärende. Efter att de nya reglerna trätt i kraft väntas behandlingstiden förkortas med en tredjedel.

Nästa år kommer det att vara fritt fram att ta i bruk ett släktnamn som går fyra generationer bakåt. Bruket av äldre släktnamn än det kommer ändå fortfarande att behandlas av nämnden.

Det kommer också att bli lättare och snabbare att återgå till sitt ursprungliga efternamn, till exempel efter en skilsmässa.

Måste man skaffa nytt pass om man byter efternamn?

Hej och välkommen till Lawline med din fråga!

Att åka in med det passet som fortfarande är giltigt är inte att rekommendera då det rent juridiskt står fel förnamn och därmed inte giltig som ID-handling.

Hur kan jag bevisa att jag bytt efternamn?

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga.

Jag tolkar frågan som om att du vill byta efternamn till fyra generationer bakåt och vad som krävs för att bevisa detta. Vid besvarande av frågan kommer jag utgå från lagen om personnamn (personnamnslagen).

Kan man byta efternamn gratis?

Föräldrar som har gemensam vårdnad om ett barn måste vara överens för att barnets efternamn ska kunna bytas. Om föräldrarna har gemensam vårdnad men inte är överens om namnbyte kan varken Skatteverket eller domstolen besluta att namnet ska ändras.

Hur mycket kostar det att byta efternamn?

En person kan enligt Skatteverket begära byte av namn och efternamn genom ett formulär. Vissa förfrågningar har en avgift, medan andra är gratis.

Här hittar du relevant information om hur du byter namn på skattekontoret och vad du ska tänka på när du gör det.

Det finns olika formulär du behöver ladda ner beroende på vilken ändring du vill göra. Du kan till exempel lägga till eller ta bort namn, ändra stavningen av ditt förnamn eller ordningen mellan dina namn, ändra ditt efternamn till gift eller ändra till ett dubbelt efternamn.

Om du är över 18 år kan du ändra ditt namn eller förnamn utan formulär genom att logga in.

Är jag adlig?

(Waza) ey, ey ey Che Gonzalez och det är Einár, ey Ey, ey, ey, ey, ey Yei Gonzalez

Ey kompis, vill du köra? Eller vill du banga, eller vill du banga? Kom, vill du döda? Eller vill du anga, eller vill du langa? Jag har inte tid för sånt, så kom om du nu vill slänga weed och sånt Jag visste innan det skulle bli vi mot dem All in, varsin kanin på dem, ey, ey, ey, ey

Måste man byta bankkort vid namnbyte?

Uppdatera följande ärenden enligt din nya livssituation:

Beställ nya betal- och kreditkort, om du har bytt namn. Ett kort med ditt gamla namn godkänns nödvändigtvis inte.

Måste man byta körkort vid namnbyte?

Beställ ett nytt körkort för att ersätta ett försvunnet, förstört, skadat eller tillgripet körkort via Traficoms e-tjänster (Extern länk). Du kan också beställa ett nytt körkort om polisen har ändrat uppgifterna om din körrätt eller om du vill byta ett körkort av gammal modell till ett EU-körkort som har samma format som ett kreditkort.

Användningen av tjänsten förutsätter att myndighetsregistret innehåller ett aktuellt foto och ett namnteckningsprov i digitalt format. Vidare ska sökanden ha sin fasta hemvist i Fastlandsfinland (det går inte att beställa till Åland) och en giltig adress i befolkningsdatasystemet.

Om du till exempel bytt namn är det bäst att först ansöka om ett nytt pass eller identitetskort hos polisen. När passet har beviljats kan du ansöka om nytt körkort via Traficoms e-tjänst.

Kan kungen adla?

Adelns offentlig rättsligaställning

Adeln är en mycket gamal institutuion, den svenska grundad 1280 genom alsnöstadga. Ursprungligen krävdes en motprestation för att få tillhöra det världsliga frälset, som med tiden försvann, längst levde regementet "adelsfanan" kvar. Med tiden blev ju ett adelskap ett tecken på att man var välkommen in i de kungliga kretsarna så at säga. Det sista privilgierna försvann som sagt för ett par år sedan. Ett helt onödigt beslut i mina ögon, bara ett sätt för sossarna att fullborda proletäriatets diktatur efter det man skiljt kyrkan från staten.

Hur klär sig en adel?

oljerock och sedan låter trädgårdsmästaren använda den i några månader för att få den där rätta, inarbetade ytan, berättar af Kleen.

Han lyfter fram Aftonbladets kolumnist Johan Hakelius som den främsta stilförebilden i Sverige. Hakelius har gjort sig känd för sin vassa penna, men också för sina välskräddade kostymer. Inspirationen hämtar han, mycket riktigt, från England.

Hur byter man namn på BankID?

Vi använder kakor (cookies) som på olika sätt gör det lättare att använda våra sidor och för att vi ska förstå hur webbplatsen används.

Kan man byta sitt namn på Swish?

Du ansluter dig till Swish via internetbanken eller appen. Där kopplar du ihop ditt bankkonto med ditt mobilnummer. När du gjort detta kan du börja ta emot pengar via ditt mobilnummer. För att kunna skicka pengar behöver du även ladda ner Swish-appen "Swish Betalningar" och Mobilt BankID. Det går även bra att ansluta sig till tjänsten via bankkontor eller genom att ringa oss.

Ja, du kan ansluta dig till Swish utan att ha en smartphone. Men har då endast möjlighet att ta emot Swishbetalningar.

Är du under 18 år gör vårdnadshavare anslutningen i sin mobil eller internetbank. Du kan även besöka ett av våra bankkontor tillsammans med en vårdnadshavare för anslutning.

För att kunna använda Swish behöver du ha en telefon med ett operativsystem som stödjer Swish. För att uppdatera operativsystemet (Android eller iOS), gå till Inställningar i din mobila enhet.

Kan du inte använda Swish trots att du har uppdaterat? Då är din mobila enhet sannolikt för gammal för Swish.

Du behöver också ha din BankID-app på samma enhet som du har Swish-appen.

Hur kan du byta efternamn?

Du kan ändra efternamn på flera sätt, till exempel kan du byta till ett dubbelt efternamn eller till ett efternamn som redan bärs av minst 2 000 personer. Du kan byta efternamn flera gånger.

Hur kan du ändra ditt efternamn på Skatteverket?

Du kan ändra efternamn på flera sätt, till exempel byta till ett dubbelt efternamn eller till ett efternamn som redan bärs av minst 2 000 personer. På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) ... Du betalar in avgiften för ett namnbyte till bankgiro .

Hur mycket kostar en ansökan om att byta efternamn?

En ansökan om att byta till ett efternamn som du tidigare har haft kostar 1 800 kronor. Vanligtvis har Skatteverket dina tidigare namn registrerade. Om namnet däremot inte finns registrerat hos Skatteverket måste du visa att du har burit namnet tidigare.

Kan man byta efternamn när man gifter sig?

Vid giftermål är det många som väljer att byta efternamn för att använda samma som maken eller makan. Detta görs inte automatiskt när du gifter dig utan du behöver fylla i en blankett på Skatteverkets hemsida. Det är avgiftsfritt och går att göra antingen efter eller inför vigseln.

Hur kan du byta efternamn?

 • Du kan ändra efternamn på flera sätt, till exempel kan du byta till ett dubbelt efternamn eller till ett efternamn som redan bärs av minst 2 000 personer. Du kan byta efternamn flera gånger.

Hur kan du ändra ditt efternamn på Skatteverket?

 • Du kan ändra efternamn på flera sätt, till exempel byta till ett dubbelt efternamn eller till ett efternamn som redan bärs av minst 2 000 personer. På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) ... Du betalar in avgiften för ett namnbyte till bankgiro .

Hur mycket kostar en ansökan om att byta efternamn?

 • En ansökan om att byta till ett efternamn som du tidigare har haft kostar 1 800 kronor. Vanligtvis har Skatteverket dina tidigare namn registrerade. Om namnet däremot inte finns registrerat hos Skatteverket måste du visa att du har burit namnet tidigare.

Kan man byta efternamn när man gifter sig?

 • Vid giftermål är det många som väljer att byta efternamn för att använda samma som maken eller makan. Detta görs inte automatiskt när du gifter dig utan du behöver fylla i en blankett på Skatteverkets hemsida. Det är avgiftsfritt och går att göra antingen efter eller inför vigseln.