:

Får man dra av räntan på Leasingbil?

Innehållsförteckning:

 1. Får man dra av räntan på Leasingbil?
 2. Är det ränta på leasing?
 3. Vad är marginell låneränta?
 4. Hur räknar man ut leasingavgift?
 5. Vad är dåligt med Privatleasing?
 6. Hur mycket påverkar räntan Privatleasing?
 7. Varför är leasing så dyrt?
 8. Vad är nackdelen med leasing?
 9. Borde man binda bolånet?
 10. Borde jag binda bolånet?
 11. Varför blir leasingen dyrare?
 12. Är det värt att leasa en bil?
 13. När lönar sig privatleasing?
 14. Hur mycket påverkar räntan privatleasing?
 15. Vad är nackdelen med privatleasing?

Får man dra av räntan på Leasingbil?

I och med de generella ränteavdragsbegränsningsreglerna behöver även en del av leasingavgifter vid finansiell leasing omfattas av begränsningarna. Den ekonomiska innebörden i vissa leasingtransaktioner är att det snarare är fråga om ett köp på kredit än om uthyrning av en tillgång (prop. 2017/18:245 s. 228). I dessa leasingavtal innehåller leasingavgiften dels en avgift dels en räntekomponent. Både leasetagaren och leasegivaren ska beräkna en ränta för beskattningsändamål. Räntan ska beräknas antingen enligt en huvudregel eller enligt en alternativregel.

Man skiljer mellan finansiella leasingavtal och operationella leasingavtal. Förenklat kan man säga att finansiella leasingavtal är avbetalningsköp eller köp som är lånefinansierat. De ekonomiska riskerna och fördelarna som är förknippade med att äga tillgången uteslutande eller så gott som uteslutande övergår i allt väsentligt från leasegivaren till leasetagaren. De avtal som inte är finansiell leasing är operationell leasing. Det är bara de finansiella leasingavtalen som omfattas av reglerna om att en räntekomponent ska beräknas för beskattningsändamål.

Både leasetagaren och leasegivaren omfattas av reglerna om att man ska beräkna en räntekomponent i det finansiella leasingavtalet.

Reglerna gäller för juridiska personer och svenska handelsbolag som har ingått finansiella leasingavtal (24 a kap. 1 § IL). De gäller däremot inte för följande företag

 • svenska handelsbolag som under hela beskattningsåret direkt eller indirekt genom ett eller flera svenska handelsbolag eller i utlandet delägarbeskattade juridiska personer, bara har ägts av fysiska personer
 • i utlandet delägarbeskattade juridiska personer som under hela beskattningsåret, direkt eller indirekt genom ett eller flera svenska handelsbolag eller i utlandet delägarbeskattade juridiska personer bara har ägts av obegränsat skattskyldiga fysiska personer.

Är det ränta på leasing?

Kommande räntehöjningar i Sverige kan leda till oväntade konsekvenser för tiotusentals konsumenter som leasar sin bil, enligt uppgifter i Sveriges Radio.

“I den situation man är i när man ska hyra en sådan här bil så sitter man ofta och kanske inte känner att man har tid att läsa igenom det långa finstilta avtal som det många gånger handlar om”, säger Carl-Erik Stjernvall på konsumentorganisationen M Sverige.

Vad är marginell låneränta?

En leasetagare kan välja att börja tillämpa den nya leasingstandarden IFRS 16 Leasing antingen genom en full retroaktiv tillämpning eller genom en förenklad övergångsmetod. Den förenklade metoden har betydande praktiska fördelar. Är den därmed generellt en bättre metod att tillämpa? Här redogör vi för- och nackdelar. 

Ett företag ska tillämpa IFRS 16 för räkenskapsår som börjar den 1 januari 2019 eller senare. Tidigare tillämpning är tillåten.

Hur räknar man ut leasingavgift?

Tabellen här nedanför jämför tre olika sätt att köpa och äga en nyare bil. Vi räknar på en körsträcka på 1 500 mil/år och tre års perspektiv. Tabellen är schablonmässig och du måste naturligtvis undersöka vad som gäller för den bil du är intresserad av.

Tabellen här ovanför lyfter fram de viktigaste områdena vi måste titta på när vi ska ta ställning till om vi ska privatleasa bil eller köpa.

Ett leasingupplägg riktat mot privatpersoner (privatleasing) är ganska enkelt att förstå. Du binder dig på en form av hyreskontrakt på 36 månader. Exakt vad leasingavtalen innehåller kan variera men den vanligaste formen av upplägg är att du svarar för:

 • Bränsle, spolarvätska, tvätt och allmänna förbrukningsdelar.
 • Skatt och försäkring.
 • Parkeringsavgifter och trängselskatt.
 • Vinterdäck – inköpspris och skiften sommar/vinter.

Resten av kostnaderna täcks av leasingkostnaden. Du får bruka bilen ungefär som du tänkt dig. Du får åka utomlands, åtminstone inom EU under begränsade tidsperioder, och du får ha hund och djur i bilen.

Vad är dåligt med Privatleasing?

Att privatleasa bil blir mer och mer vanligt och nu erbjuder de flesta återförsäljare ett brett utbud av bilmodeller. För att sammanfatta privatleasing väldigt kort kan man säga att du hyr en bil, vanligtvis under en treårsperiod, betalar en fast månadsavgift och lämnar sedan tillbaka bilen till återförsäljaren när avtalsperioden löpt ut. Smidigt, men det finns vissa saker som kan vara bra att tänka på inför, under och efter.

Hur mycket påverkar räntan Privatleasing?

Riksbankens höjning av styrräntan leder till att många får betala mer i månaden för sin bil.

När Riksbanken höjde räntan till 0,75 procent i våras märktes det direkt på mångas månadsavier som ökade med flera hundralappar. 

Varför är leasing så dyrt?

 • Du har inget uttryckligt skydd av konsumentlagstiftningen när du privatleasar en bil.

 • Det är avtalet mellan dig och leasingföretaget som avgör vad som gäller. Läs det noga innan du ingår ett avtal.

 • När du leasar en bil är du bunden av avtalet under hela avtalstiden. Det kan vara svårt att komma ur avtalet.

Vad är nackdelen med leasing?

Det är i dag inte längre självklart att man måste köpa en bil för att ha tillgång till en. Om du behöver bil ofta i vardagen och vill ha en ny bil var tredje år så kan leasing vara en bra lösning.

Borde man binda bolånet?

Vid t ex. en räntehöjning kan rörlig ränta påverka räntekostnaden relativt snabbt, inom tre månader, och samma gäller om ränteläget sjunker: den rörliga delen påverkas snabbast.

Har du bunden ränta kommer till exempel en räntehöjning att påverka den dag då du har villkorsändring och binder om räntan. Det handlar alltså om hur nära i tiden ditt bundna lån ska villkorsändras dvs. få en ny ränta.

Borde jag binda bolånet?

Jämför bankerna & få den lägsta räntan på ditt bolån, lånelöfte eller privatlånPå Lånekoll.se kan du söka lånelöfte samt jämföra räntor på bolån och privatlån hos ett stort antal olika banker med en enda ansökan och kreditupplysning. Lånekoll presenterar bankernas erbjudanden för dig på en lista så att du kan välja själv om du vill acceptera något erbjudanden eller inte.

Lånekoll kan även hjälpa dig att få ner räntan på dina befintliga bo- och privatlån. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan och det är helt gratis.

När du binder bolåneräntan så bestämmer du tillsammans med banken en fast nivå på räntan som du förbinder dig att betala under en viss tid. De vanligaste bindningstiderna på bolån är 1, 2, 3, 5 eller 10 år

Det innebär att du skriver ett avtal med banken om att du skall betala till exempel 1,5% i ränta på lånet under kommande 5 år. Om räntan gå upp eller ner under de 5 åren spelar ingen roll, din ränta är densamma oavsett. Om du istället har rörlig ränta så blir ditt lån dyrare om räntan går upp och billigare om räntan går ner.

Vanligtvis är den bundna räntan högre än den rörliga räntan. Det beror på att du som låntagare betalar en liten premie för den tryggheten som bundna räntor innebär. Om räntan stiger kraftigt kan du ju faktiskt sova lugnt om natten eftersom din räntenivå är bunden/fast.

Bör man då binda räntan eller ej? Det är den stora frågan. Svaret på den frågan beror på vad du har för syn på räntans utveckling framöver. Om du tror på:

 • Stigande räntor under kommande år = bind räntan
 • Sjunkande räntor under kommande år = behåll rörlig ränta
 • Stillastående räntor under kommande år = behåll rörlig ränta

Varför blir leasingen dyrare?

Pressade erbjudanden för privatleasing har fått många att leasa en bil. Vissa i tron att det varit en fast månadskostnad, men i de allra flesta fall är det rörlig ränta. Och det kan bli en kännbar smäll nu när räntan sticker iväg.

Är det värt att leasa en bil?

Populariteten för att leasa en bil har de senaste åren skjutit i höjden, och allt fler svenskar väljer privatleasing framför ett traditionellt billån.

När lönar sig privatleasing?

Populariteten för att leasa en bil har de senaste åren skjutit i höjden, och allt fler svenskar väljer privatleasing framför ett traditionellt billån.

Hur mycket påverkar räntan privatleasing?

Det som avgör om räntan påverkar din leasingkostnad är vad som står i ditt avtal med bolaget som du privatleasar från. I avtalet ska det nämligen finnas (finstilt…) information om att din månadskostnad är baserad på antingen en fast eller rörlig ränta.

Om du har en fast ränta i ditt avtal kan du vara trygg med att priset på din privatleasing kommer att vara oförändrat oavsett hur räntan rör sig.

Skulle du däremot, som är vanligt, ha villkor med rörlig ränta så har privatleasingbolaget rätt att höja månadskostnaden för att täcka de ökade räntekostnaderna. Det kan innebära en förhöjd månadskostnad på flera hundralappar eller till och med tusenlappar.

Vad är nackdelen med privatleasing?

Populariteten för att leasa en bil har de senaste åren skjutit i höjden, och allt fler svenskar väljer privatleasing framför ett traditionellt billån.