:

Vad är särskild inkomstskatt?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är särskild inkomstskatt?
  2. Hur mycket är sink?
  3. Hur mycket måste man tjäna för att betala statlig inkomstskatt?
  4. Hur mycket är sink-skatten?
  5. Hur deklareras särskild löneskatt?
  6. Hur länge måste man bo utomlands för att slippa skatt?
  7. Vem betalar SINK?
  8. Vad är 183 dagars regeln?
  9. Hur många tjänar över 40000 i månaden?
  10. När får man betala 50 procent skatt?
  11. Vilka betalar 50% skatt?
  12. Vilka får sänkt skatt 2023?
  13. Vad beräknar man särskild löneskatt på?
  14. Vem ska betala särskild löneskatt?
  15. Hur man undviker skatt i Sverige?

Vad är särskild inkomstskatt?

En sänkning av SINK-skatten ligger högt upp på många utlandssvenskars önskelista. Vi har lyft frågan med andre vice ordförande i Skatteutskottet, Niklas Wykman.  

Reglerna säger att du som vistas i Sverige i sex månader eller mer räknas som stadigvarande och då ska du betala skatt enligt vanliga beskattningsregler. Räknas du inte som stadigvarande eller har väsentlig anknytning till Sverige ses du som begränsat skattskyldig och har därmed rätt att bli beskattad enligt SINK. 

Den särskilda inkomstskatten, SINK-skatten, för utomlands bosatta ligger idag på 25 procent. Under 2014 sänktes skatten från 25 till 20 procent men sedan 2018 är SINK-skatten tillbaka på 25 procent.  

Hur mycket är sink?

Reglerna skiljer sig mot en helt vanlig anställning. Om den utlandsbosatta ska vistas här kortare tid än 6 månader blir det specifika regler. Men om den utlandsbosatta stannar längre tid än 6 månader beskattas denne som vilken anställd som helst.

Hur mycket måste man tjäna för att betala statlig inkomstskatt?

Skiktgränsen för uttag av statlig inkomstskatt (20 procent) hamnar på 598 500 kronor jämfört med 540 700 kronor 2022. Det är 57 800 kronor högre än förra året och är en effekt av omräkningen med förändringen av konsumentprisindex + 2 procent­enheter.

  • Det innebär att du 2023 kan ha en månadslön på knappt 51 200 kronor innan du börjar betala statlig inkomstskatt, jämfört med år 2022 då motsvarande nivå låg på drygt 46 200 kronor.
  • Pensionärer (66+) kan tjäna mer, drygt 56 900 kronor i månaden, innan statlig skatt tas ut, jämfört med år 2022 då motsvarande nivå låg på knappt 51 600 kronor.

Hur mycket är sink-skatten?

För att ansöka om SINK men också om den anställda väljer att bli beskattad enligt inkomstskattelagen, gör så här:

När Skatteverket har beviljat ansökan får den anställda ett SINK-beslut där det står att skatten är 25 procent. Den anställda har då också fått ett samordningsnummer som du ska använda när du lämnar din arbetsgivardeklaration.

Hur deklareras särskild löneskatt?

Särskild löneskatt betalas på lön och ersättningar och ersätter arbetsgivaravgifter och egenavgifter.

Särskild löneskatt är inte samma sak som skatt på lön. Skatt på lön betalas av alla med A-skatt som har en beskattningsbar inkomst. Arbetsgivaren betalar in sociala avgifter i form av arbetsgivaravgifter till Skatteverket för varje anställd. I en enskild firma, ett handelsbolag eller ett kommanditbolag med F-skattsedel eller FA-skattsedel ska istället egenavgifter betalas in till Skatteverket. Särskild löneskatt ersätter egenavgifter eller arbetsgivaravgifter. Tanken bakom särskild löneskatt är att inkomst och annan ersättning för arbete och företagande ska beskattas.

Hur länge måste man bo utomlands för att slippa skatt?

Om du inte längre vistas stadigvarande i Sverige, men tidigare varit bosatt i landet, kan du fortfarande - skatterättsligt - komma att behandlas på samma sätt som om du varit bosatt i Sverige.

Konsekvensen är att du, liksom tidigare, betraktas som obegränsat skattskyldig. Detta innebär att alla inkomster, såväl från Sverige som från annat land, ska redovisas i inkomstdeklarationen efter utflyttningen.

Vem betalar SINK?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Jag kommer nedan att redogöra för vad som gäller rättsligt och därefter kort sammanfatta vad jag kommer fram till.

SINK - särskild inkomstskatt för utomlands bosatta

Vad är 183 dagars regeln?

Processen om en ny skattelagstiftning för tillfälligt arbete i Sverige började redan 2017. Detta efter att Skatteverket uttryckt en önskan till Regeringen om att även arbetstagare som arbetar tillfälligt i Sverige via uthyrning från ett utländskt företag ska beskattas i Sverige för sina inkomster. Bakgrunden till de önskade förändringarna i skattelagstiftningen var att skapa konkurrensneutrala regler.

Man har ansett att 183-dagarsregeln har missbrukats och skapat en orättvis konkurrenssituation i Sverige mellan verksamhet som anställer egen arbetskraft i Sverige och verksamheter som hyr arbetskraft från utländska bemanningsbolag. Sverige har tidigare inte kunnat beskatta en tillfällig arbetstagare som haft en utländsk arbetsgivare.

Ett ekonomiskt arbetsgivarsynsätt tillämpas redan av en majoritet av Europas länder, så det var ett naturligt steg för Sverige att ta. Efter Sveriges implementation är det bara Finland av de nordiska länderna som fortsatt tillämpar ett formellt arbetsgivarsynsätt.

Hur många tjänar över 40000 i månaden?

För inkomståret 2022 är skiktgränsen 540 700 kronor. Skiktgränsen gäller den beskattningsbara förvärvsinkomsten, det vill säga den inkomst du har efter att grundavdraget har dragits bort.

När får man betala 50 procent skatt?

Ur ett juridiskt perspektiv är arbetsgivaravgifterna helt klart en skatt. De omfattas av principen om ”svenska folkets urgamla rätt att sig själv beskatta” och kan därför bara beslutas av riksdagen. Som en statlig utredning har konstaterat: ”Socialavgifterna t.ex. är skatter fastän de betecknas som avgifter.” (SOU 2007:96, sid. 28) Arbetsgivaravgifterna samlas in av Skatteverket och den som fifflar med dem kan dömas för skattebrott.

Även ur ett statistiskt perspektiv ingår arbetsgivaravgifterna i skatteintäkterna (med ett undantag). De redovisas i statsbudgeten under rubriken ”indirekta skatter på arbete”. Det är i enlighet med internationella regelverk i EU och OECD. Statistiken över skatteintäkter och offentliga finanser är reglerad på detaljnivå för att länder inte ska kunna manipulera statistiken och dölja delar av den offentliga sektorns ekonomi.

Vilka betalar 50% skatt?

Om du tjänar olika mycket olika månader, till exempel för att du bara arbetar ibland, ska arbetsgivaren oftast dra mindre i skatt än vad som framgår av skattetabellen. Då kan du begära att Skatteverket ändrar den skatt som din arbetsgivare drar från din lön varje månad. Det kallas för jämkning. Om du inte jämkar får du tillbaka det du har betalat för mycket först nästa år.

  • Om jämkning och hur du gör för att begära jämkning

Vilka får sänkt skatt 2023?

13 mars 2023 | nyheter

Den 31 maj 2022 beslutade riksdagen att åldersgränserna i pensionssystemet och trygghetssystemen ska höjas. Det innebar även att vissa skatteregler ändrades.

Vad beräknar man särskild löneskatt på?

Särskild löneskatt på pensionskostnader (SLP) ska betalas av arbetsgivare som har utfäst tjänstepension och av enskilda näringsidkare som gör avdrag för pensionssparande i näringsverksamheten.

Vem ska betala särskild löneskatt?

Om förra årets löneskatteunderlag var negativt ska årets underlag minskas med motsvarande belopp. Blir löneskatteunderlaget för detta år negativt ska beloppet avräknas mot nästa års löneskatteunderlag.

Om ni har tryggat era ålderspensionsutfästelser i Konsumentkooperationens pensionsstiftelse, och har tjänstepensionspremier som inte betalats med en faktura från oss, får ni ett separat utskick i början av året med det definitiva underlaget för särskild löneskatt från föregående år.

Hur man undviker skatt i Sverige?

Skatteplanering är inte olagligt i sig och det är tillåtet för både privatpersoner och företag att skatteplanera. Skatteplanering innebär att man aktivt planerar för att betala lägre skatt. Det är inte olagligt, eftersom det har sin grund i gällande lagar. Även om man försöker planera för att betala så lite som möjligt i skatt.

Det finns inget krav på att betala mer skatt än nödvändigt, och därför väljer många att skatteplanera. Olaglig skatteplanering är dagligt tal kallat för skattefusk eller skattebrott. Det sker genom olagliga metoder.