:

Är VAT-nummer och momsregistreringsnummer samma sak?

Innehållsförteckning:

  1. Är VAT-nummer och momsregistreringsnummer samma sak?
  2. Hur får jag reda på mitt VAT-nummer?
  3. Måste man ha VAT-nummer?
  4. Är moms och VAT samma sak?
  5. Har enskild firma organisationsnummer?
  6. Hur ser Vatnummer ut?
  7. Vad är företagets VAT nummer?
  8. Hur ser ett organisationsnummer ut för enskild firma?
  9. Vilket nummer används för att identifiera en enskild firma?
  10. Hur många siffror i VAT nummer?

Är VAT-nummer och momsregistreringsnummer samma sak?

Momsregistreringsnummer (momsnummer) är ett nummer som tilldelas alla verksamheter som registrerar sig för moms av Skatteverket. Momsregistreringsnummer benämns som VAT-nummer internationellt och står för Value Added Tax. Det kan dock förekomma att benämningen är VAT-nummer även i Sverige.

Momsregistreringsnummer är ett krav och något som tillämpas inom EU. Det är möjligt att kontrollera VAT-nummer över landsgränser. Det innebär i praktiken att en person i Sverige kan kontrollera VAT-nummer för en verksamhet i Danmark.

Momsregistreringsnummer bevisar att du eller ditt företag är registrerade för moms. Vilket innebär att du tillåts handla och göra avdrag enligt de regler som momsen innefattar. Enligt mervärdesskattelagen ska momsregistreringsnumret skrivas med på kvitton och fakturor som utfärdas vid en affär.

Ett momsregistreringsnummer i Sverige består först av landskoden SE, sedan av organisationsnumret eller personnummer beroende på bolagsform och slutligen 01. Inom EU är VAT-/momsregistreringsnummer uppbyggt på samma vis, antal tecken kan dock variera beroende på land men det är alltid en inledande landskod som består av två bokstäver. Därefter är det ytterligare tecken som kan vara siffror eller bokstäver. I Sverige läggs det alltid till 01 på slutet. Ett momsregistreringsnummer får inte innehålla bindestreck, punkter eller mellanslag.

Hur får jag reda på mitt VAT-nummer?

Kontrollera alltid giltigheten av en ny handelspartners momsnummer (VAT number) innan du använder det i faktureringen inom EU-handeln. Du får numret av din handelspartner. 

Kom också ihåg att regelbundet kontrollera giltigheten av dina gamla handelspartners momsnummer. Giltigheten ska kontrolleras med numret och inte med exempelvis handelspartnerns namn.

Måste man ha VAT-nummer?

Ett momsregistreringsnummer är ett unikt nummer som används för företag som handlar med andra företag i EU-länder. Vi kan se på momsregistreringsnumret som en typ av id-kort för företag som är momspliktiga. Personer som avser att driva eget företag som säljer varor eller tjänster som är momspliktiga ska registrera sig för moms innan verksamheten drar igång eller innan man tar över ett sådant företag. När man har registrerat sig för moms får man ett momsregistreringsnummer från Skatteverket. Det omfattas av mervärdesskattelagen och enligt den ska momsregistreringsnumret anges på fakturor och kvitton.

En del personer har flera olika företag som är momspliktiga och då ska alla företagen registreras. När registreringen är genomförd kommer ett utdrag hemskickat där momsregistreringsnumret och hur ofta momsen ska betalas uppges. För att registrera dig för moms eller läsa mer kan du besöka Skatteverkets hemsida.

Är moms och VAT samma sak?

Nej, det är ingen skillnad mellan VAT-nummer och momsregistreringsnummer. VAT-nummer är den internationella benämningen, men syftar på precis samma sak som momsregistreringsnummer. Exempelvis om du gör affärer med företag utomlands kan du stöta på benämningen VAT-nummer.

VAT-nummer används för att underlätta handel mellan företag från olika länder. Det gör det möjligt att korrekt identifiera att företag är momsregistrerade och säkerställer att moms betalas och redovisas korrekt. Detta är viktigt eftersom momsen är en viktig inkomstkälla för många länder.

Har enskild firma organisationsnummer?

Exempel på vanliga personuppgifter som företag behandlar är: namn, personnummer, e-post, telefonnummer och adress. Personuppgifterna kan exempelvis tillhöra företagets kunder, kontaktpersoner hos leverantörer eller samarbetspartners, anställda m.fl.

Företag som behandlar personuppgifter i digitala register eller lagringsplatser, är skyldiga att följa GDPR. Företaget ska bland annat upprätta en integritetspolicy (även kallad dataskyddspolicy, sekretesspolicy eller personuppgiftspolicy).

I Sverige är det Integritetsskyddsmyndigheten som är tillsynsmyndigheten och som granskar ifall företag. organisationer och myndigheter följer GDPR vid sin behandling av personuppgifter.

Hur ser Vatnummer ut?

Du kan kontrollera köparens momsregistreringsnummer på följande sätt.

Kontrollera formatet. Köparens momsregistreringsnummer ska innehålla rätt antal tecken med mera enligt vad som gäller för respektive land.

Vad är företagets VAT nummer?

VAT står för Value Added Tax och är den internationella beteckningen av momsregistreringsnummer (momsnummer). Det är unikt för varje företag och visar att företaget är registrerat för moms i sitt land.

Varje gång du skickar en faktura är det viktigt att VAT-numret är synligt och korrekt angivet. Här får du lära dig mer om VAT-nummer och varför det är nödvändigt att ha.

För varje vara eller tjänst du köper betalar du moms som är inräknad i priset. Det märker du inte som privatperson, men är du däremot företagare finns det andra regler att följa. När du säljer en produkt ska du ta moms från kunden som du sedan ska redovisa och betala till staten.

Om din firma ska bedriva försäljning av momspliktiga varor eller tjänster ska du momsregistrera den senast 2 veckor innan du börjar din verksamhet. Det kan du göra på två sätt:

Hur ser ett organisationsnummer ut för enskild firma?

Organisationsnummer fungerar som identitetsbeteckning för juridiska personer (företag, bolag, föreningar och vissa andra organisationer), på motsvarande sätt om personnumret fungerar som identitetsbeteckning för fysiska personer.

Med enskilda firma använder sig av innehavarens (den fysiska personens) personnummer som organisationsnummer i och med att innehavaren är personligt ansvarig för företagets åtaganden och skulder. Företagets organisationsnummer måste alltid framgå på fakturor eftersom det används för att identifiera en juridisk person av svenska myndigheter och andra organisationer.

Organisationsnumret är unikt för vare bolag och består av 10 siffror och ett skiljetecken enligt formatet ÅÅMMDD-XXXX. Den sista siffran är en kontrollsiffra som används för att kontrollera person- eller organisationsnumrets giltighet.

Vilket nummer används för att identifiera en enskild firma?

Även foton på personer klassas som personuppgifter. Ja, till och med ljudinspelningar som lagras digitalt kan vara personuppgifter även om det inte nämns några namn i inspelningen.

Om du som privatperson äger en bil så är bilens registreringsnummer en personuppgift. Det är möjligt att utläsa att du är bilägaren eftersom registreringsnumret kan kopplas till dig som fysisk person. Om bilen istället ägs av ett företag är registreringsnumret inte en personuppgift, eftersom bilen inte kan kopplas till en fysisk person.

Hur många siffror i VAT nummer?

Även foton på personer klassas som personuppgifter. Ja, till och med ljudinspelningar som lagras digitalt kan vara personuppgifter även om det inte nämns några namn i inspelningen.

Om du som privatperson äger en bil så är bilens registreringsnummer en personuppgift. Det är möjligt att utläsa att du är bilägaren eftersom registreringsnumret kan kopplas till dig som fysisk person. Om bilen istället ägs av ett företag är registreringsnumret inte en personuppgift, eftersom bilen inte kan kopplas till en fysisk person.