:

Kan man få stöd om man bor i hyresrätt?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man få stöd om man bor i hyresrätt?
  2. Vad gäller när man flyttar från hyresrätt?
  3. Är jag skyldig att visa min lägenhet?
  4. Vad händer om man inte flyttar ut i tid?
  5. Får man Elprisstöd om man bor i lägenhet?
  6. Vem betalar hyran vid flytt?
  7. Måste man spackla igen hål när man flyttar hyresrätt?
  8. Får en privat hyresvärd gå in i min lägenhet?
  9. Vad får en hyresvärd inte göra?
  10. Vad får man inte göra i en hyresrätt?
  11. Vem har rätt till Elstödet vid flytt?
  12. Är det värt att bo i hyresrätt?
  13. Vad betalar man i en hyresrätt?
  14. Hur ofta byter man golv i hyresrätt?

Kan man få stöd om man bor i hyresrätt?

När det gäller efterskänkning av hyra ska du tänka på att en avvägning enligt aktiebolagslagens värdeöverföringsregler måste göras för att säkerställa att eftergiften är affärsmässigt försvarbar. När det gäller kommunala fastighetsbolag måste även bland annat kommunallagens förbud mot individuellt inriktat stöd och EU:s statsstödsregler tas i beaktande. Förutom aktiebolagsrättsliga konsekvenser kan bristande affärsmässighet leda till inkomst- och mervärdesskatterättsliga konsekvenser i form av att det efterskänkta beloppet blir föremål för uttagsbeskattning. 

Vad gäller när man flyttar från hyresrätt?

När du flyttar till din första hyresrätt är det absolut viktigaste att du får ett skriftligt hyreskontrakt. Du behöver även få en kopia på besiktningsprotokollet från den besiktning som gjordes när den tidigare hyresgästen flyttade ut. 

  • Anmäl ny adress och eftersänd posten. 
  • Teckna avtal om elabonnemang. 
  • Teckna hemförsäkring (kontakta ett försäkringsbolag eller utnyttja Hyresgästföreningens medlemsförmån). 

Är jag skyldig att visa min lägenhet?

Nej, värden får inte gå in i lägenhet utan tillstånd. Om värden behöver komma in i din bostad för att ”utöva nödvändig tillsyn” eller annat så måste hen ha ditt tillstånd. Utan ditt tillstånd räknas det som en brottslig handling. 

 Värden måste ha ett klart tillstånd för att gå in i din lägenhet med huvudnyckel. Det finns de som säger att det räcker med att värden lägger till exempel en lapp i brevlådan och berättar att deras personal tänker gå in i lägenheten, och om du inte protesterar mot det har du gett ditt samtycke. Men det räcker inte. 

Vad händer om man inte flyttar ut i tid?

Avvisad av hyresvärden: de 5 viktigaste anledningarna till att hyresgäster inte får lägenheten Har du blivit avvisad av en hyresvärd igen? Har du sökt erbjudanden om hyreslägenheter i månader men får aldrig en chans? Hyresvärden eller

Mäklaren hör inte av sig (längre), eller berättar att en annan hyresgäst fått lägenheten? Vad kan problemet vara? I det följande ska jag nämna och förklara de fem viktigaste anledningarna till att hyresgäster får avslag när lägenheten hyrs ut. Dessutom kommer jag att ge dig hjälp och förslag för varje punkt så att du kan lösa problemet själv.1.

Kontraktsstart/inflyttningsdatum Hyresvärdar försöker begränsa ledighetens varaktighet så mycket som möjligt. Lägenheter kan i regel hyras så snart de blir lediga. Om du inte kan ta över lägenheten direkt efter att det sista kontraktet löper ut är det mer sannolikt att hyresvärden väljer en blivande hyresgäst som representerar en smidig övergång – och minimerar hans inkomstbortfall.

Varför ensamstående föräldrar har svårare att leta lägenhet – bra bostadsyta har sitt pris. Och pengar är inte lätt för många ensamstående föräldrar: att uppfostra barn tar tid. Många ensamstående föräldrar arbetar därför bara deltid.

Får man Elprisstöd om man bor i lägenhet?

Regeringen avsätter drygt sex miljarder kronor till en elpriskompensation för de hushåll som drabbats av höga elpriser i vinter. Det här behöver du göra för att få din utbetalning.

Elprisstödet är till för privatpersoner och de hushåll som man bedömt drabbats hårdast av de höga elpriserna. Stödet är riktat till villa- och radhusägare men även personer som bor i lägenhet kan få pengar om de haft hög elförbrukning under denna period. 

Vem betalar hyran vid flytt?

Köpa, hyra ut & sälja

Om man blivit tvingad att byta adress men har saker kvar i fastigheten för att uppsägnings iden ej va ute. Måste man då betala hyra?

Måste man spackla igen hål när man flyttar hyresrätt?

Du ska alltid utgå ifrån att lämna din bostad så ren som möjligt efter dig, men vad skiljer då egentligen en flyttstädning från din vanliga veckostädning? Här är några tips på vad som är viktigt att komma ihåg när du flyttstädar:

Det finns inga lagstadgade regler om vad som gäller för flyttstädning, men du som säljare kan ändå bli tvungen att komplettera städningen om den inte håller måttet enligt köparen. Att bostaden ska flyttstädas skrivs i de flesta fall in i köpekontraktet som upprättas vid försäljningen. 

Får en privat hyresvärd gå in i min lägenhet?

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresgäster

Vad får en hyresvärd inte göra?

Nej, värden får inte gå in i lägenhet utan tillstånd. Om värden behöver komma in i din bostad för att ”utöva nödvändig tillsyn” eller annat så måste hen ha ditt tillstånd. Utan ditt tillstånd räknas det som en brottslig handling. 

 Värden måste ha ett klart tillstånd för att gå in i din lägenhet med huvudnyckel. Det finns de som säger att det räcker med att värden lägger till exempel en lapp i brevlådan och berättar att deras personal tänker gå in i lägenheten, och om du inte protesterar mot det har du gett ditt samtycke. Men det räcker inte. 

Vad får man inte göra i en hyresrätt?

Boendeformen kan anses fördelaktig på många sätt. Man kan sammanfatta de med att det är bekymmersfritt att bo i en hyresrätt.

  • Inget krav på kontantinsats. Du behöver inte spara ihop till någon stor kontantinsats. Det mesta som kan begäras är en deposition. Vanligtvis ligger denna på 1-2 månadshyror.
  • Ingen ekonomisk risk. Du kommer aldrig behöva investera pengar i en hyresrätt och därmed kan du inte heller förlora några pengar.
  • Relativt stabil hyra. Hyrorna brukar vanligtvis vara ganska stabila och stora höjningar är ovanliga. Större höjningar av hyran kan ibland ske vid större renoveringar.
  • Hjälp med reparation. Om något som tillhör hyresrätten går sönder kan du få hjälp av hyresvärden.
  • Hyresvärden bekostar renoveringar. Om något är slitet och behöver bytas eller renoveras är det hyresvärden som bekostar det.
  • Enkelt. Du behöver inte ta hänsyn till bostadsbubblor och marknaden när du ska flytta ut. Utflyttningsprocessen är vanligtvis snabbare och smidigare än exempelvis i bostadsrätter.
  • Möjlighet till byte. Du har rätt att byta bostad om den nya bostaden ägs av samma hyresvärd.
  • Bekymmersfritt. Eftersom hyresvärden står för all risk behöver du inte oroa dig för oväntade överraskningar så som fuktskador i badrummet eller liknande.

Trots att bo i en hyresrätt är bekymmersfritt, finns ändå vissa begränsningar och nackdelar med bostadstypen.

  • Begränsade renoveringsmöjligheter. Du får ofta byta tapeter eller måla om, men får sällan göra större ingrepp i bostaden.
  • Värdeökning av fastigheten. Den värdeökning av fastigheten som sker under tiden du bor där går till hyresvärden och inte till dig.
  • Hyresvärden tjänar pengar på dig. När du hyr en hyresrätt så tjänar hyresvärden pengar på dig. Din och andras hyror bidrar till att betala underhåll och drift för fastigheten men även till den vinst som hyresvärden gör. Äger du ditt eget hus eller bostadsrätt finns det ingen part som skall tjäna pengar på ditt boende. Du slipper betala vinstmarginalen helt enkelt.
  • Mindre inflytande. Du har som hyresgäst knappt något inflytande på förändringar i fastigheten.
  • Ansvar mot hyresvärden. Trots att hyresvärden hjälper till med mycket, har du ett ansvar för hyresrätten. Om du orsakar skador på hyresrätten med flit, blir du skyldig att ersätta detta. Du måste alltid anmäla fel i god tid för att inte felen ska sprida sig till andra delar av fastigheten.

Vem har rätt till Elstödet vid flytt?

Det förekommer misstänkta bedrägeriförsök via brev, mejl, sms och telefon i syfte att komma åt privatpersoners inloggningsuppgifter, till exempel genom att be personen logga in med sitt bank-id eller klicka på en länk.

Varken Försäkringskassan, banken, Svenska kraftnät eller någon annan kommer att kontakta dig för att be dig logga in någonstans eller lämna ut personliga koder, i samband med utbetalningen av elstöd. Om någon kontaktar dig på det sättet är det ett bedrägeriförsök. Avsluta därför sådana kontakter direkt.

Är det värt att bo i hyresrätt?

Om ni inte köper en alltför dyr sommarstuga är ni inte skuldsatta alls. Så länge ni inte vill flytta kan ni leva livet lugnt och tryggt och kan strunta i allt vad bostadsmarknad heter.

Om bostadspriserna störtdyker någon gång i framtiden kan ni passa på att köpa en bostad då och skratta gott åt era utblottade grannar.

Vad betalar man i en hyresrätt?

  • Hyran måste vara skälig och inte avvika för mycket mot liknande lägenheter i samma område som också hyrs ut i första hand.  

  • Det är okej att hyran avviker med cirka 4–5 procent jämfört med en likvärdig lägenhet. 

  • Om du anser att din hyra är för hög är det bra att i första hand informera hyresvärden om det. Skulle ni inte vara överens om hyran kan du vända dig till Hyresnämnden för att få en prövning av frågan.

Hur ofta byter man golv i hyresrätt?

Vid uppenbara brister eller akuta skador har fastighetsägaren fulla ansvaret att utföra renovering. Det handlar då inte om en komplett köksrenovering utan om att åtgärda bristerna. Det kan exempelvis vara en trasig frys eller spricka i köksskivan. 

Oavsett om det finns uppenbara renoveringsbehov eller inte så kan hyresgästen kräva ommålning och tapetsering 10 – 15 år efter senaste tillfället. Man beräknar nämligen att lägenheten under denna period fått så mycket normalt slitage att det är dags att renovera.