:

Hur mycket kan man ta ut i aktieutdelning 2023?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mycket kan man ta ut i aktieutdelning 2023?
  2. Vad menas med 3:12-reglerna?
  3. När gäller 3:12-reglerna?
  4. Hur mycket måste man äga för 3 12?
  5. Hur mycket utdelning kan jag ta ut 2024?
  6. Kan man ta ut aktieutdelning utan att ta ut lön?
  7. Måste man ta ut lön för att få utdelning?
  8. Hur stor utdelning får man ta ut?
  9. Kan man ta ut utdelning utan lön?
  10. Hur mycket lön ska jag ta ut 2023?
  11. Kan man ta ut utdelning utan att ta ut lön?
  12. Är utdelning skattefritt?
  13. Är det bättre att ta utdelning än lön?
  14. Vad är bäst lön eller utdelning?
  15. Är utdelning skattepliktig?

Hur mycket kan man ta ut i aktieutdelning 2023?

Reglerna för utdelning i fåmansbolag kan vara lite komplicerade och det skiljer lite vad som gäller beroende på bolagets struktur. I den här artikeln förutsätter vi att

  • Du äger minst 4% av aktiebolaget vid ingången av året du betalar ut utdelningen. Om du alltså utbetalar utdelning 2023 så ska du ha ägt aktierna vid ingången av 2023.
  • Du uppfyller kraven på kvalificerade andelar i fåmansföretag. Lite förenklat ska ni då vara maximalt fyra ägare som kontrollerar mer än hälften av rösterna.

Så om du äger aktiebolaget själv, eller t.ex. till hälften vardera tillsammans en annan person så uppfyller du förutsättningarna.

Vad menas med 3:12-reglerna?

Reglerna återfanns tidigare i 3 § 12 momentet i den gamla lagen om statlig inkomstskatt, SIL. I dag återfinns reglerna i inkomstskattelagens 56:e och 57:e kapitel.

Med fåmansföretag menas aktiebolag och ekonomiska föreningar där fyra eller färre personer, direkt eller indirekt, äger mer än hälften av rösterna i bolaget. Då ska även närstående personer (make, barn, föräldrar med flera) räknas in. Delägaren och närstående till delägaren räknas som en enda person. Samtliga delägare som är aktiva i bolaget räknas också som en person enligt den så kallade buntningsregeln.

Det finns en kompletterande specialregel som är oberoende av antalet delägare och det är när personen genom sitt aktieinnehav, avtal etc. har den faktiska bestämmanderätten över bolaget eller verksamhetsgren.

Bolag vars aktier är noterade på en reglerad marknad räknas inte som fåmansföretag.

Inkomstskattelagen skiljer mellan kvalificerade aktier i fåmansföretag och aktier som inte är kvalificerade (s.k. okvalificerade aktier). Avgörande för om ett aktieinnehav är kvalificerat är huruvida delägaren eller närstående till delägaren varit "verksam i betydande omfattning" i företaget under inkomståret eller något av de fem föregående inkomståren. Med detta menas att personens arbetsinsatser har varit av stor betydelse för bolagets vinstgenerering/resultat. En aktie anses även vara kvalificerad om delägaren eller närstående, under femårsperioden, varit verksam i betydande omfattning i annat fåmansföretag som bedriver "samma eller likartad verksamhet" som företaget.

För kvalificerade aktier i fåmansföretag gäller att utdelningar och kapitalvinster beskattas enligt 3:12-reglerna, det vill säga med upp till (som mest) cirka 58 % medan motsvarande beskattning för aktier som inte är kvalificerade är 25 %.

När gäller 3:12-reglerna?

3:12-reglerna är skatteregler som gäller för dig som är delägare i ett fåmansbolag. Alltså dig som driver ett företag som maximalt ägs av fyra personer. Du som har kvalificerade aktier i detta fåmansbolag omfattas av dessa 3:12-reglerna.

Dags att deklarera? Utdelning och kapitalvinst på kvalificerade aktier i fåmansföretag ska deklareras på din K10-blankett: Hur fungerar K10-blanketten – skaffa överblicken du behöver

Hur mycket måste man äga för 3 12?

Skatten på utdelning och kapitalvinst på sådana aktier, kvalificerade aktier, kan variera från som lägst 20 % – om inkomsten ska påföras samma skattesats som för lön – till som mest cirka 58 %. Om aktierna inte är kvalificerade är skatteuttaget 25 %. Schablonmetoden, som innebär att alltid minst 20 % av försäljningspriset får räknas som anskaffningsutgift, kan inte användas. Det kan därför finnas både för- och nackdelar med att få aktierna bedömda som kvalificerade. Gränsbeloppet för den lägsta skattesatsen, 20 %, beräknas antingen schablonmässigt (förenklingsregeln) eller som ett belopp baserat på ett kapital- och löneunderlag.

Om flera familjemedlemmar tillsammans säljer aktier på detta sätt beskattas alla med marginalskatten för familjemedlemmen med högst marginalskatt när det gäller tjänstedelen.

Det finns takbelopp för hur stort belopp som kan beskattas med den höga skattesatsen (tjänst). Takbeloppet för kapitalvinst är 100 inkomstbasbelopp, som gäller per företag och delägare, inklusive närstående, och under en femårsperiod. Vid utdelning är takbeloppet 90 inkomstbasbelopp, och gäller per år och delägare, inklusive närstående.

Aktier är kvalificerade om ägare, eller närstående, under de senaste fem åren varit verksam i betydande omfattning i fåmansföretaget. Även om det upphör att vara fåmansföretag räknas aktierna som kvalificerade under fem år därefter. Aktierna är inte kvalificerade om fåmansföretaget ägs till minst 30 % av personer som varken är närstående eller verksamma i företaget. Se även kvalificerade aktier.

Aktierna är även kvalificerade om ägare, eller närstående, varit verksam i ett annat fåmansföretag som bedriver samma eller likartad verksamhet. Så också om du, eller närstående, varit verksam i ett annat fåmansföretag i vilket bolaget äger aktier. Om ägaren av ett aktiebolag är verksam i ett kommanditbolag i vilket aktiebolaget är delägare, blir aktierna också kvalificerade, även om aktiebolaget inte har någon annan verksamhet.

Hur mycket utdelning kan jag ta ut 2024?

Den del av utdelningen eller försäljningen av aktierna som beskattas till 20 % styrs av ditt gränsbelopp. Endast utdelning under ditt gränsbelopp blir beskattat till 20 %. Det finns två sätt att beräkna ditt gränsbelopp, förenklingsregeln eller huvudregeln. Du får använda den av reglerna som ger dig det högsta gränsbeloppet.

Kan man ta ut aktieutdelning utan att ta ut lön?

Om du som företagare ska ta ut lön eller utdelning beror på en mängd olika faktorer. Det kan låta lockande att ta utdelning med 20 procent och betala 20 procent i skatt, men det är inte alltid fördelaktigast.

Som företagare kan du påverka hur hög lönen från ditt AB ska vara för ditt arbete och därmed årets resultat i ditt AB. Lönen (arbetsinkomsten) är grunden för rätt till och beräkning av sjukpenning, föräldrapenning, a-kassa m.m. och du tjänar in till din allmänna pension på arbetsinkomsten. Dessutom krävs det att du tagit ut lön för att t.ex. premier till tjänstepension ska vara avdragsgilla för ditt AB och du ska få använda lönebaserat utrymme vid beräkning av årets gränsbelopp enligt huvudregeln. 

Eftersom grundavdraget (som gör att du inte betalar skatt på första delen av din arbetsinkomst) blir högre med inkomst upp till viss nivå och den statliga inkomstskatten börjar tas ut vid viss högre inkomst är beskattningen av arbetsinkomster progressiv [1]. Detta gör att för låginkomsttagare (särskilt pensionärer som har ett högre grundavdrag) eller den som inte har arbetsinkomster från annat håll kan ha fördel av att ta ut lön både för att det ger mer kvar i handen och för att förmåner tjänas in socialförsäkringssystemet. 

Måste man ta ut lön för att få utdelning?

Det är den totala summan av kontanta löner till anställda i bolaget, och eventuella dotterbolag, under året som är relevant för huvudregeln. 50 procent av de totala löneutbetalningarna kan sedan tillgodoräknas som gränsbeloppet. Ju högre lönekostnader under året, desto större utdelningsutrymme.

Ett krav för att delägaren ska kunna tillämpa huvudregeln är att delägaren själv, eller någon närstående, har tagit ut lön över en viss gräns. För löneutbetalningar 2022 uppgår gränsen till:

• 426 000 kronor (6 inkomstbasbelopp) + 5 procent av de totala kontanta lönerna i företaget (inklusive dotterbolag)

Hur stor utdelning får man ta ut?

Aktieutdelning, vinstutdelning, eller helt enkelt utdelning handlar om att dela ut medel från ett aktiebolag till dess ägare fördelat på antal aktier per ägare. Det som delas ut är vanligen pengar, men kan även vara exempelvis saker eller fordringar. Aktieutdelning är ett sätt för aktiebolag att ersätta ägarna för satsat kapital och/eller arbetsinsats. Men hur mycket som får delas ut till ägarna när årsredovisningen är fastställd beror på bolagets utdelningsbara medel och om kraven kring utdelning i aktiebolagslagen (ABL) kan uppfyllas, vilket vi ska fokusera på nu.

Vill du istället veta hur du blir beskattad på utdelningen enligt 3:12-reglerna, läs den här 3:12-artikeln.

Kan man ta ut utdelning utan lön?

  • Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se.
  • Jämför och välj bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.
  • Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs.

”Vad som är mest fördelaktigt ur ett ekonomiskt perspektiv beror på din situation; hur hög lön du har och hur du tänker kring pension och andra sociala förmåner”.

Den allmänna tumregeln är att du bör ta ut lön om du hamnar under gränsen för statlig inkomstskatt. Då är det fördelaktigt att ta ut lön från bolaget. När i månaden eller på året du tar ut lön spelar ingen roll, det står dig fritt att välja själv. Som vi tidigare nämnt ligger lönen till grund för viktiga sociala förmåner och ersättningar och därför är det viktigt att lönenivån är rimlig. Det ger en trygghet som utdelning inte ger.

Även denna tumregel har förstås undantag; har du till exempel kort tid kvar till pensionen kan situationen se annorlunda ut. På Skatteverkets webbplats kan du alltid läsa mer och där hittar du också de senaste siffrorna.

När man pratar om lön och brytpunkt syftar man på gränsen för statlig inkomstskatt. När du tar ut lön från ditt aktiebolag ligger brytpunkten år 2021 på 537 200 kronor. Därefter betalar du ytterligare 20 procent i statlig inkomstskatt.

Hur mycket lön ska jag ta ut 2023?

Ett fåmansbolag är ett onoterat aktiebolag där max fyra personer äger aktier som motsvarar mer än hälften av rösterna. Läs Skatteverkets utförligare förklaring här »

Kan man ta ut utdelning utan att ta ut lön?

  • Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se.
  • Jämför och välj bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.
  • Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs.

”Vad som är mest fördelaktigt ur ett ekonomiskt perspektiv beror på din situation; hur hög lön du har och hur du tänker kring pension och andra sociala förmåner”.

Den allmänna tumregeln är att du bör ta ut lön om du hamnar under gränsen för statlig inkomstskatt. Då är det fördelaktigt att ta ut lön från bolaget. När i månaden eller på året du tar ut lön spelar ingen roll, det står dig fritt att välja själv. Som vi tidigare nämnt ligger lönen till grund för viktiga sociala förmåner och ersättningar och därför är det viktigt att lönenivån är rimlig. Det ger en trygghet som utdelning inte ger.

Även denna tumregel har förstås undantag; har du till exempel kort tid kvar till pensionen kan situationen se annorlunda ut. På Skatteverkets webbplats kan du alltid läsa mer och där hittar du också de senaste siffrorna.

När man pratar om lön och brytpunkt syftar man på gränsen för statlig inkomstskatt. När du tar ut lön från ditt aktiebolag ligger brytpunkten år 2021 på 537 200 kronor. Därefter betalar du ytterligare 20 procent i statlig inkomstskatt.

Är utdelning skattefritt?

Du måste fatta beslutet att ge bort rätten till utdelningen före bolagsstämman där utdelningen kommer att beslutas. Om du däremot redan har tagit emot din utdelning och först därefter bestämmer dig för att skänka pengarna till välgörenhet, blir du som är aktiv delägare i företaget beskattad för utdelningen enligt de så kallade 3:12-reglerna, det vill säga med som lägst 20 procent skatt i inkomstslaget kapital. Om bolaget lämnar 1 000 kronor i utdelning, kan du skänka hela summan, 1 000 kronor, till välgörenhet om du tar beslutet före bolagsstämman, men däremot som högst 800 kronor om du bestämmer dig för en gåva först efter bolagsstämman. Genom att ge bort rätten till utdelningen före bolagsstämman kan du med andra ord skänka ett större belopp till välgörenhet.

Om du redovisar ditt aktieinnehav i bolaget på blankett K10, det vill säga som så kallade kvalificerade andelar, gäller dessutom att ditt lågbeskattade gränsbelopp inte reduceras med utdelning som du skänker bort.

Är det bättre att ta utdelning än lön?

För att kunna ta utdelning krävs vinst i bolaget som bolaget betalar bolagsskatt på och väldigt många får nog vara nöjda om de har inkomster i bolaget som ger en hygglig lön. Och lön ska alltid vara förstahandsvalet. Först när du har lön från bolaget (eller inkomster från annat håll, t ex pension eller annan anställning) upp till brytpunkten för statlig skatt (613 900 inkomstår 2023) så blir det intressant att avstå från lön från bolaget. Då blir det nämligen bättre att låta bolaget skatta fram en vinst (med 20,6% bolagsskatt) och sedan dela ut pengarna till dig med bara 20% kapitalskatt.

Tack vare jobbskatteavdrag, grundavdrag, nivån på arbetsgivaravgifterna och för att en lön ger pensionsgrundande och sjukpenninggrundande inkomst vinner lönealternativet före utdelningsalternativet så länge du inte kommer över brytpunkten för statlig skatt.

Vad är bäst lön eller utdelning?

En fråga många ställer sig. Nu efter årsskiftet kan det vara intressant att planera inför nya året. Vad är bäst och vilken effekt i pengar ger de två olika alternativen. Vi går enkelt igenom vilka skatteeffekter som kan aktualiseras vid valet och hur det kan påverka ditt bolag och din plånbok.

Som företagare har man möjlighet att ta ut pengar från sitt bolag via utdelning eller lön, en förutsättning är givetvis att ens bolag går med vinst. Vinsten räknas fram efter att alla kostnader dragits av mot intäkterna, och lön är en kostnad på det arbete som du utför åt ditt bolag, så för att göra jämförelsen rättvis mellan de båda alternativen bör man titta på vinsten före löner och före bolagsskatt. En utdelning är inte en kostnad för bolaget, utan en utskiftning av kapital, dvs att bolaget delar ut en del av vinsten, en rättighet som följer med ägandet av aktierna för sitt egna bolag.

Är utdelning skattepliktig?

Själva aktiebolaget betalar skatt på vinsten från verksamheten. Från 2021 är bolagsskatten 20,6%. På den lön eller utdelning som du som delägare tar ut från bolaget blir det lönebeskattning/utdelningsbeskattning.

Aktiebolaget är ett självständigt skattesubjekt. Det betyder bland annat att bolaget självt skattar för sin vinst och lämnar en egen deklaration (inkomstdeklaration 2).