:

Hur mycket kommer bensin kosta 2023?

Innehållsförteckning:

 1. Hur mycket kommer bensin kosta 2023?
 2. Hur stor del av bensinpriset är skatt?
 3. När sänks bensinpriset 2024?
 4. När Försvinner skattereduktionen på bränsle?
 5. När sänks bensinpriset 2023?
 6. Vilket land har högst bensinskatt?
 7. Vem tjänar på höga bensinpriser?
 8. När steg bensinpriset över 10 kr?
 9. Är det bara Sverige som har reduktionsplikt?
 10. När kommer bensinpriset att gå ner?
 11. Vilket land har den billigaste bensinen?
 12. Vilket land har billigast bensin i Europa?
 13. Har Sverige världens högsta bensinpriser?
 14. Vad kostade 1 liter bensin 1987?
 15. Vad kostade bensinen 1965?

Hur mycket kommer bensin kosta 2023?

På regeringen.se använder vi kakor för att löpande förbättra webbplatsen. Du väljer själv om du accepterar kakor. Läs om kakor

Publicerad 24 mars 2022

Hur stor del av bensinpriset är skatt?

Att bränslepriserna ökat hänger främst ihop med marknadspriset på olja i världen, pandemin och kriget i Ukraina. Under 2022 har priset på bensin och diesel varit högre än vanligt under stora delar av året, vilket har gjort det tuffare för en del företag och hushåll. Som en lösning har regeringen sänkt skatten på bensin. Är det rätt väg att gå?  

När sänks bensinpriset 2024?

Nu sänker regeringen reduktionsplikten till EU:s miniminivå. Regeringen har i dag remitterat en promemoria om sänkta reduktionsnivåer för bensin och diesel. Promemorian är ett resultat av Tidöpartiernas överenskommelse att sänka den svenska reduktionsplikten till sex procent för bensin och diesel 2024–2026. 

– I det svåra ekonomiska läget som Sverige nu befinner sig i måste vi värna Sveriges familjers ekonomi. Pengar som skulle ha lagts på att betala höga diesel- och bensinpriser kan nu istället användas för att säkerställa att familjer har råd med mat på bordet, att vuxna har råd att åka till jobbet och att familjer har råd med barnens fritidsaktiviteter, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.

När Försvinner skattereduktionen på bränsle?

 • Skattereduktionen på förvärvsinkomster förstärks med 1 320 kronor från 1 januari 2022. Skattereduktionen blir därmed som huvudregel ett fast belopp på 2 820 kronor per år 2022.
 • Den nuvarande skattereduktionen för sjuk- och aktivitetsersättning förstärks så att skatteklyftan mellan dessa ersättningar och arbetsinkomster försvinner. Förslaget ska träda ikraft 1 januari 2022.
 • Regeringen föreslår en skattelättnad för avgiften till a-kassan. Skattereduktionen bör uppgå till 25 procent av avgiften under ett år. Det innebär en skattesänkning på omkring 400 kronor per år för medlemmar i de flesta a-kassor. Förslaget föreslås träda ikraft 1 juli 2022.
 • Regeringen inför en skattelättnad för cykelförmån vilket innebär att en förmån upp till 3 000 kr per år inte ska beskattas. Föreslås träda ikraft 1 januari 2022.
 • Nedsättningen av förmånsvärdet för miljöanpassade bilar förändras så att dagens nedsättning ersätts med en fast schablon baserad på bilens miljöteknik. Föreslås träda ikraft 1 juli 2022.
 • Regeringen föreslår att skattereglerna vid tillfälliga anställningar och uppdrag på annan ort ska förenklas för att undvika att anställda i vissa situationer förmånsbeskattas för exempelvis mat och boende. Föreslås träda ikraft 1 januari 2022.
 • Reglerna för kvalificerade personaloptioner föreslås utvidgas för att inkludera större bolag men även styrelsemedlemmar. Föreslås träda ikraft 1 januari 2022.
 • Den pågående tillfälliga nedsättningen av arbetsgivaravgifter till 10,21 % för personer som vid årets ingång har fyllt 18 men inte 23 år bör förstärkas under juni, juli och augusti 2022. Det kommande förslaget bör träda i kraft den 1 juni 2022.

När sänks bensinpriset 2023?

Bensinpriset påverkas av många faktorer, inklusive internationella politiska händelser, oljepriset, efterfrågan och utbudet på marknaden, transportkostnader och skatter. Alla dessa faktorer tillsammans bestämmer bensinpriset, vilket kan variera beroende på var i världen du befinner dig.

Det är svårt att förutsäga exakt när eller hur mycket bensinpriset kommer att sjunka under 2023. Men det finns faktorer som kan påverka priset i en positiv riktning. Oljepriset har historiskt sett varit en stor faktor när det gäller prissättningen av bensin. Om oljepriset sjunker, är det troligt att bensinpriset också sjunker. Men det är viktigt att komma ihåg att oljepriset inte är den enda faktorn som påverkar bensinpriset.

Vilket land har högst bensinskatt?

Prisvariationerna på drivmedel, bensin och diesel, är större utomlands jämfört med i Sverige. Somliga tankställen är betydligt dyrare än andra.

De priser som anges i nedan dokuments tabell är genomsnittspriset i respektive land. Se tabellen i första hand som en jämförelse av bensin och dieselpriser mellan olika länder - snarare än som ett besked om det exakta priset i ett visst land. Saknar du ett lands genomsnittspriser beror det på att vi saknar tillförlitlig källa för detta land. 

Europeisk standarddiesel fungerar utan problem i svenska bilar. Den är något kraftfullare jämfört med svensk diesel, men miljömässigt likvärdig. Renaste varianten kallas Citydiesel. 

I Italien och Frankrike heter diesel gazole eller gasoil, i Spanien gasóleo.

Det som kallas Biodiesel 100 är ren rapsolja. Se upp så du inte tankar fel!  

Vem tjänar på höga bensinpriser?

Diesel

Enligt SCB säljs i snitt 555 miljoner liter diesel i månaden.Priset på diesel i mars 2021 hos OKQ8 var drygt 16 kr. Uppskattat försäljningsvärde 8,9 miljarder varav moms (25 %) 1,8 miljarder.I mitten av mars 2022 har priset legat på drygt 25 kr. Försäljningsvärdet 13,9 miljarder varav moms 2,8 miljarder.

När steg bensinpriset över 10 kr?

Senaste gången Statoils bensinpris var över tiokronorsstrecket var den 14 juni 2001.

– Priset var över tio kronor mellan den 18 april 2001 och den 14 juni samma år. Toppnoteringen var 10,68 i maj, säger Ulf Svahn.

En annan anledning till Statoils prishöjning är de små oljelagren i USA.

Är det bara Sverige som har reduktionsplikt?

 • Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att inte bara pausa utan att skyndsamt sänka den svenska reduktionsplikten till 6 procent för diesel och 2 procent för bensin och tillkännager detta för regeringen.
 • Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utveckla arbetet med kontrollstation 2022 för att få fram ett bättre underlag om realistiska reduktionsnivåer och tillkännager detta för regeringen.
 • När kommer bensinpriset att gå ner?

  Planerar du att byta bil inom den närmaste tiden? Här är drivmedelsprognosen du bör läsa först. En ny uträkning visar att höjd skatt och mer biodrivmedel i bensinen höjer priset till nästan 20 kr/liter om några år. – Det är en farlig och rent populistisk politik, säger miljöminister Isabella Lövin om de som kräver sänkt skatt.

  Vid nyår höjs bensinpriset med 35 öre igen. Anledningen är reduktionsplikten som är en lag som gör att vi måste blanda in mer biodrivmedel i bensin och diesel. Egentligen skulle priset med höjd skatt och höjd reduktionsplikt ha blivit 51 öre dyrare, men till slut lindrade MP-S-regeringen och samarbetspartierna skattehöjningen så att den totala höjningen blev 35 öre. Men redan vid nästa nyår blir höjningen 60 öre per liter igen.

  Vilket land har den billigaste bensinen?

  Publicerad: 05 jan 2018, kl 14:40

  Hur står sig det svenska bensinpriset mot resten av världens länder? Vi har plockat fram en mäktig lista med literpriser som häpnar – på olika vis.

  Vilket land har billigast bensin i Europa?

  Prisvariationerna på drivmedel, bensin och diesel, är större utomlands jämfört med i Sverige. Somliga tankställen är betydligt dyrare än andra.

  De priser som anges i nedan dokuments tabell är genomsnittspriset i respektive land. Se tabellen i första hand som en jämförelse av bensin och dieselpriser mellan olika länder - snarare än som ett besked om det exakta priset i ett visst land. Saknar du ett lands genomsnittspriser beror det på att vi saknar tillförlitlig källa för detta land. 

  Europeisk standarddiesel fungerar utan problem i svenska bilar. Den är något kraftfullare jämfört med svensk diesel, men miljömässigt likvärdig. Renaste varianten kallas Citydiesel. 

  I Italien och Frankrike heter diesel gazole eller gasoil, i Spanien gasóleo.

  Det som kallas Biodiesel 100 är ren rapsolja. Se upp så du inte tankar fel!  

  Har Sverige världens högsta bensinpriser?

  Svensk diesel är näst dyrast i världen enligt nya siffror från Global Petrol Prices. Bara Hong Kong har dyrare diesel. Där kostar en liter 28,601 kronor jämfört med det svenska priset på 26,960 (listan publicerades 27 juni).

  Billigaste dieseln i världen har Iran, där en liter diesel kostar drygt tio öre.

  Vad kostade 1 liter bensin 1987?

  I förra veckan steg det svenska bensinpriset för första gången till över 16 kronor per liter. Även dieseln passerade den ”magiska” gränsen för första gången. Det är med andra ord dyrt att tanka bilen full i dessa dagar, och dyrare lär det bli ju närmare semestern vi kommer. En bensindriven bil med 70-literstank kostar just nu, enligt de stora drivmedelskedjornas riktpris på bemannade stationer, 1 131 kronor och 20 öre. Det baserat på literpriset 16,16 kronor där cirka tio kronor utgörs av olika skatter samt moms.

  Men hur står sig dagens bensinpris historiskt? Tittar man enbart på kronor och ören är priset så klart högre än någonsin, men om man räknar med inflationens påverkan på penningvärdet – blir då aktuellt pris fortfarande så magstarkt som det känns vid pumpen i dagsläget? Vissa menar att det var betydligt dyrare att tanka förr, exempelvis under 1980-talet, men är det verkligen så?

  Vad kostade bensinen 1965?

  Med gott om plats för skidor, cyklar och packning. Därtill en körupplevelse som passar dem som gillar fart och att köra långt. En av dem är längdskidsstjärnan Jonna Sundling.

  – Ford Mustang Mach-E passar mitt liv perfekt och den är jätteskön att köra, säger hon.

  Extern länk: Läs mer om Ford Mustang Mach-E här