:

Vad är en ETF aktie?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är en ETF aktie?
  2. Är ETF säkert?
  3. Vilka ETF ska man köpa?
  4. Hur kan man köpa ETF i Sverige?
  5. Varför investera i ETF?
  6. Vad är skillnad mellan ETF och fond?
  7. Kan man förlora mer än insatsen i ETF?
  8. Finns det svenska ETF?
  9. Vad är säkrast att investera i?
  10. Var köper jag ETF?
  11. Kan man bli skyldig Avanza pengar?
  12. Hur investerar man i ETF?
  13. Hur får jag 10 000 kr att växa snabbt?
  14. Vilka aktier ska man satsa på 2023?
  15. När ska man inte ha pengar på ISK?

Vad är en ETF aktie?

En ETF, även kallad en tracker, är en börshandlad fond. Det är en produkt som följer ett index, en råvara, en obligation eller en sammansättning av olika produkter. Du kan tänka dig det som en korg med olika värdepapper. Till skillnad från vissa andra fonder köps och säljs en ETF på en börs. Resultatet för en ETF följer kursrörelserna för de underliggande produkterna inom fonden. Till exempel kommer en ETF som följer S&P 500 att bestå av små andelar av aktier i de företag som upptas inom detta index. Eftersom det finns många underliggande tillgångar inom en enda produkt gör en ETF det enkelt att få en diversifierad portfölj till ett överkomligt pris.

De underliggande tillgångarna i en ETF kan variera. Det kan till exempel vara ett urval av aktier inom en viss sektor, ett urval av obligationer eller till och med värdet för en vara. Det innebär att även differentieringsnivån mellan olika ETF:er skiljer sig åt.

Är ETF säkert?

  • Lättillgänglig placering med god diversifieringsmöjlighet och riskspridning
  • Möjlighet till bättre utväxling i ETF:er med hävstång
  • Möjlighet till att spekulera både i upp- och nedgång

Vilka ETF ska man köpa?

  • Steg 1 – Välj en handelsplattform med en låg mäklaravgift. Vi rekommenderar eToro , som har 0% i mäklaravgift.
  • Steg 2 – Skapa ett konto och för över minimumbeloppet på $50. Detta kan göras med bankkort, PayPal eller banköverföring.
  • Steg 3 – Välj bland över 250 ETF: er, vilka alla innehar 0% i mäklaravgift på eToro.
  • Steg 4 – Välj belopp att handla för och klicka på köp.
  • Steg 5 – Nu äger du en ETF.

När du väljer mäklare för dina ETF:er behöver du beakta en del kriterier. I listan nedan finner du handelsmarknadens bästa aktörer avseende kostnader, instrument och säkerhet:

För att komma igång med din första ETF-investering har vi skapat en guide. Följ nedanstående tre enkla steg för att addera börshandlade fonder (ETF:er) i din portfölj.

ETF står för Exchange Traded Fund. Det är en börshandlad fond som syftar till att följa priset på ett visst index. Målet med en ETF är således att träffa ett indexgenomsnitt som till exempel OMX C25 eller priset för en viss vara.

De passiva börshandlade fonderna kan till exempel följa ett index för aktier eller obligationer, men det finns även aktiva ETF:er som investerar i råvaror och fastigheter. Börsfonder är något som har vuxit kraftigt i popularitet under de senaste 30 åren. Anledningen till dess popularitet är främst de låga kostnaderna. Detta gäller särskilt om vi jämför med svenska investerings- och indexfonder.

På många sätt är en ETF likt en aktiefond. Skillnaden är dock att aktier i en ETF handlas på börsen. Precis som med noterade företag kan en ETF utöka sitt kapital genom en nyemission där nya aktier emitteras (ofta till en större investerare).

Hur kan man köpa ETF i Sverige?

Börshandlade fonder (ETF:er) gör det lättare att investera eftersom de är den perfekta produkten för att snabbt bygga upp en diversifierad portfölj. Vi erbjuder ett brett utbud av ETF:er som handlas på 19 stora börser. Oavsett om du vill investera i lokala ETF:er eller globala ETF:er finns det gott om investeringsmöjligheter. Vi erbjuder till och med ett ETF Kärnutbud med ETF:er där Degiro står för courtaget. Du betalar endast en hanteringsavgift på 1 euro. Det kan förekomma valuta-, anslutnings- eller externa produkt- och spreadavgifter. ETF kärnutbudet kan komma att ändras och omfattas av en policy för rättvis användning. Kontrollera kärnutbudet innan du investerar. Se listan här.

Med våra låga avgifter och breda handelsmöjligheter gör vi investeringar i ETF:er tillgängliga för alla. Se en fullständig översikt över våra oöverträffade priser här.

*Det kan förekomma valuta-, anslutnings- eller externa produkt- och spreadavgifter. Läs mer på vår prissida. ETF kärnutbudet kan komma att ändras och omfattas av en policy för rättvis användning.

ETF:er, även kallade trackers, är fonder som följer utvecklingen för ett index, en råvara, en obligation eller en sammansättning av produkter. Till skillnad från vissa andra fonder köps och säljs ETF:er på en börs. Vill du lära dig mer om ETF:er? Läs vår artikel om ETF:er för allt du behöver veta.

Varför investera i ETF?

Eftersom ETF:er är noterade på börsen kan du handla med dem flera gånger per dag, till skillnad från vanliga fonder som handlas max en gång per dag, ibland mer sällan än så. En fördel med ETF:er är att de är billigare än till exempel aktivt förvaltade fonder eller aktiefonder. En annan är att du med börshandlade fonder inte tar någon kreditrisk mot emittenten, till skillnad från bull & bear-certifikat, warranter och mini futures.

Vad är skillnad mellan ETF och fond?

Eftersom ETF:er är noterade på börsen kan du handla med dem flera gånger per dag, till skillnad från vanliga fonder som handlas max en gång per dag, ibland mer sällan än så. En fördel med ETF:er är att de är billigare än till exempel aktivt förvaltade fonder eller aktiefonder. En annan är att du med börshandlade fonder inte tar någon kreditrisk mot emittenten, till skillnad från bull & bear-certifikat, warranter och mini futures.

Kan man förlora mer än insatsen i ETF?

När man pratar om risk i samband med värdepappershandel och investeringar så menar man risken att få tillbaka mindre än det man har investerat, eller risken att förlora hela sin investering. 

I grunden är det ganska enkelt. Värdepapper kan ge olika form av avkastning. Till exempel kan aktier kan ge utdelning, medan räntebärande instrument kan ge ränta. Dessutom kan priset (kursen) på värdepappret öka eller minska i förhållande till priset du köpte det till. Som sparare är förhoppningen när man köper ett värdepapper självklart att man ska få en positiv avkastning, det vill säga att ens pengar ska stiga i värde. Men det finns också en risk att avkastningen blir negativ och att dina pengar går ner i värde. Du kan helt enkelt förlora pengar på din investering. Hur stor risken är beror på vilket värdepapper man handlar med, men generellt kan sägas att chansen till vinst är kopplad till risken för förlust. Det finns en mängd olika faktorer som kan påverka varför ett värdepapper går upp eller ner i värde. Dessa olika typer av risker kommer vi till lite längre ned i denna artikel.

Risk består av två saker: sannolikhet* och konsekvens* . Hur stor är sannolikheten att de tillgångar du äger minskar i värde, och i förlängningen, att du förlorar pengar? Och vad skulle konsekvensen vara ifall det skulle hända?

Även om du har investerat i en tillgång som har en låg sannolikhet att sjunka i värde kan det ändå innebära att du tar en hög risk om det är den enda tillgången du äger, eftersom konsekvensen av en nedgång kan innebära att du förlorar hela ditt sparade kapital. Det är därför viktigt att försöka minska både sannolikheten och konsekvensen av en nedgång av värdet på dina tillgångar.

Finns det svenska ETF?

Förkortningen ETF står för Exchange Traded Fund, vilket på svenska kort och gott blir börshandlad fond. Det är en fond, men den skiljer sig från andra fonder genom att den handlas på börs, precis som en aktie under börsens normala öppettider.

Det är svårt att spekulera i exakt vilka ETF:er som kommer att gå bäst framåt. Det vi kan göra är att fundera över vilka branscher vi tror på och vilka börshandlade fonder som kan vara lämpliga kandidater att bli vinnare.

Vi kan även titta på historiken för börshandlade fonder och se vilka som har gått bäst under det senaste året. Här är några av de bästa börshandlade fonderna om vi tittar 1 år tillbaka i tiden (skrivet den 18 januari 2021):

Jämfört med traditionella fonder kan några fördelar med just ETF:er vara att:

  • Pris – börshandlade fonder ofta är billigare i förvaltningsavgift.
  • Tillgänglighet – ETF:er handlas snabbt där du kan köpa och sälja fonden under samma dag om du så önskar.
  • Utbud – Med börshandlade fonder kan du komma åt marknader som kan vara svåra att få exponering mot annars.

Vad är säkrast att investera i?

En säker fond kan definieras som en fond med låg risk att du förlorar hela eller delar av din investering. Den fondtyp som anses vara den mest stabila och minst riskfyllda är korta räntefonder, det vill säga fonder som placerar i räntepapper som ska återbetalas inom ett år. Dessa fonder genererar visserligen inte särskilt hög avkastning, men de påverkas inte heller särskilt mycket av svängningar på börsen vilket gör dem till ett tryggare alternativ än exempelvis aktiefonder.

Alla fonder har ett riskklass som baserar sig på hur mycket fonden historiskt har svängt upp och ned (volatilitet). Riskklassen är mellan 1-7 där 1 är lägst risk och 7 är högst risk. Korta räntefonder har ofta en riskklass kring 1-3 medan aktiefonder ofta har ett riskklass kring 5-7.

Ett par räntefonder hör hemma i varje sparportfölj – det är där du ska placera de pengar du inte vill (om än tillfälligt) ska minska i värde till följd av inflation eller svängningar på börsen. Även om det kan kännas tråkigt att gå miste om den avkastning du kan få från aktier när börsen går bra kommer du aldrig ångra en sådan placering när läget är det omvända. Då fungerar räntefonder som en fallskärm eftersom de hindrar ditt sparkapital från att åka i botten när börsen rasar.

Var köper jag ETF?

  • Billigt: Den billigaste ETF:en i Sverige kostar endast 0,01 % i förvaltningsavgift per år. De flesta börshandlade produkter kostar mindre än 0,30 % per år. Billigare än en vanlig fond och de flesta indexfonder.
  • Snabbt: Varje börshandlade fonder handlas på börsen. Det gör att alla köp- och säljtransaktioner syns direkt på kontot.
  • Stort utbud: Välj mellan över 1600 olika börshandlade fonder på Nordnet och runt 800 på Avanza.
  • Enkelt: Nästan varje börshandlade fond bygger på en enkel idé. Nästan alla följer någon form av index och är passivt förvaltade.
  • Smart beta: Många ETF er är smart beta. Det betyder att de har någon form av placeringsregler samtidigt som de är passivt förvaltade.

Det är svårt att göra en lista med de bästa ETFérna. Mycket beroende på att de har dålig likviditet och inte handlas så mycket. Dubbelkolla alltid detta innan du investerar. Man vill inte sitta fast i en ETF och inte kunna sälja den utan att förlora en stor del av sitt innehav i spreaden mellan köp och säljkurs. Här nedan kommer en lista på Börshandlade fonder som är från svenska XACT.

ETF står för Exchange Traded Fund, vilket på svenska betyder börshandlad fond. Det är en börshandlad produkt som påminner om vanliga fonder men som helt och hållet handlas på börsen.Vanliga fonder handlas inte på börsen utan köps och säljs via en fondmäklare, vanligtvis vid en viss tidpunkt en gång om dagen. En börshandlade fond kan du däremot köpa och sälja när du vill så länge börsen är öppen.

Bakom varje ETF finns en underliggande tillgång. Det kan vara ett aktieindex, råvaror eller valutor.ETF:er är vanligtvis billigare än de flesta aktiefonder eller andra aktivt förvaltade fonder.

Till skillnad från mini futures, certifikat och warranter har du ingen kreditrisk mot emittenten när du handlar med ETF:er, vilket kan vara skönt. Det gör att du med gott samvete kan äga en ETF under en längre tid utan att behöva bry dig om utgivarens finansiella status.

Kan man bli skyldig Avanza pengar?

Hos oss och hos många andra aktörer måste man även skicka in ett kreditavtal för att kunna blanka. Det beror på att man riskerar att hamna i en negativ position om blankningen går åt fel håll vilket innebär att man kan bli skyldig institutet/banken pengar.

Svaret är ja. Aktier är ett riskabelt investeringsalternativ som kan leda till både vinster och förluster. Det finns möjlighet att bli skyldig pengar på aktier om investeraren inte är försiktig och tar för stora risker.

Hur investerar man i ETF?

Läs följande påståenden och se om de stämmer på dig. Då kan du bättre avgöra om börshandlade fonder passar dig eller om du behöver fundera mer på hur du vill placera.

  • Du vill investera i en fond som följer utvecklingen i sitt underliggande index till en låg förvaltningskostnad.
  • Du vill få en bredare investering med större riskspridning och köpa ett enda värdepapper hellre än att till exempel investera i en enskild aktie.
  • Du vill kunna köpa och sälja fonden snabbt och enkelt i realtid på börsen, precis som med en aktie.
  • Du vill kunna investera även när marknaden faller.
  • Du som vill köpa börshandlade fonder med hävstång är införstådd med att de är mer komplexa och kräver mer kunskaper och tätare bevakning än traditionella fonder.

Börshandlade fonder passar dig som vill köpa och sälja i realtid, placerar på både kort eller och lång sikt och vill få möjligheten att utnyttja börsers svängningar. En börshandlad fond följer oftast ett underliggande index, exempelvis ett aktie-, råvaru- eller ränteindex, och handlas på börsen precis som en aktie.

Som kund hos SEB kan du köpa och sälja börshandlade fonder på internetbanken. För att kunna handla behöver du en depå. En depå kan du öppna helt kostnadsfritt på internetbanken.

Hur får jag 10 000 kr att växa snabbt?

Att ta första steget är förstås viktigt för att komma igång med sitt sparande, men ibland fastnar man redan där. Vart ska jag spara mina pengar – vilket konto, fonder eller aktier ska jag spara i? Innan du börjar placera dina pengar i fonder eller aktier rekommenderar jag att du först bygger upp en buffert på ett vanligt bankkonto. Vilket konto du sparar på är inte så viktigt då räntan generellt är så pass låg. Har du 10 000 kr på ett konto blir en halv procents ränta bara 35 kr efter skatt på ett år. Fokusera i stället på att få till en rutin där du regelbundet sparar. Autogiro eller banköverföring den 25:e varje månad brukar vara en bra lösning.

Vilka aktier ska man satsa på 2023?

Att ta första steget är förstås viktigt för att komma igång med sitt sparande, men ibland fastnar man redan där. Vart ska jag spara mina pengar – vilket konto, fonder eller aktier ska jag spara i? Innan du börjar placera dina pengar i fonder eller aktier rekommenderar jag att du först bygger upp en buffert på ett vanligt bankkonto. Vilket konto du sparar på är inte så viktigt då räntan generellt är så pass låg. Har du 10 000 kr på ett konto blir en halv procents ränta bara 35 kr efter skatt på ett år. Fokusera i stället på att få till en rutin där du regelbundet sparar. Autogiro eller banköverföring den 25:e varje månad brukar vara en bra lösning.

När ska man inte ha pengar på ISK?

Du kan när som helst välja att ta ut pengar från ditt ISK konto.  Du betalar ingen skatt när du tar ut pengar och det är vanligen gratis att ta ut pengar från din ISK.  Alla banker som vi har granskat erbjuder gratis uttag från ditt ISK konto.