:

Får man köra privat med firmabil?

Innehållsförteckning:

 1. Får man köra privat med firmabil?
 2. Vad kostar det att använda företagsbil privat?
 3. Är det värt att ha förmånsbil 2023?
 4. Vad händer om jag inte kör 3000 mil?
 5. Får man parkera företagsbil hemma?
 6. Måste man ha körjournal på firmabil?
 7. Får man tanka privat bil med företagskort?
 8. Måste man föra körjournal på företagsbil?
 9. Vad kostar en förmånsbil mig i månaden?
 10. Varför är förmånsbil så dyrt?
 11. Är 30 000 mil mycket för en bil?
 12. Är 10 000 mil mycket för en bil?
 13. Vad kostar en företagsbil i månaden?
 14. Får chefen kolla min körjournal?
 15. Vad händer om jag inte har körjournal?

Får man köra privat med firmabil?

För arbetsgivaren är förmånsbil ett sätt att ge personal som åker mycket bil i jobbet, till exempel säljare eller konsulter, en möjlighet att slippa slita på den privata bilen. För andra personalgrupper är förmånsbil inte lika vanligt.

Förmånsbil är en löneförmån som den anställde ska betala skatt på.

Förmånsbilen gör att den anställde får möjlighet att använda en ofta helt ny bil både i jobbet och privat till en fast månadskostnad. Ofta står arbetsgivaren för saker som service och besiktning vilket innebär att den anställde slipper oförutsedda extrakostnader.

Nu är det enkelt att rapportera milersättning för resor i tjänsten! Koppla MyBusiness till din elektroniska körjournal!

Vad kostar det att använda företagsbil privat?

Det är omöjligt att ge en generell rekommendation om vilket av systemen som är mest fördelaktigt – använder du bilen även privat så är systemen tänkta att vara neutrala, men det kan finnas skillnader i vissa fall. Du får helt enkelt göra en beräkning och jämföra utfallen.

Vid beräkning av förmånsvärdet används följande formel:

Är det värt att ha förmånsbil 2023?

Det råder ingen tvekan om att Johan Sjögren på Volkswagen Finans kan sina tjänstebilsfrågor och för att alla ska få ta del av hans kunskaper så kommer här hans tankar kring de fyra viktigaste tjänstebilsfrågorna inför 2023.

1. Hur påverkas mitt förmånsvärde för 2023

Vad händer om jag inte kör 3000 mil?

Miljöbilar har oftast ett högre nybilspris än en jämförbar bil utan miljöteknik. Förmånsvärdet kan då sättas ner till en nivå som motsvarar förmånsvärdet för den jämförbara bilen utan miljöteknik.

Har bilen registrerats 2022-07-01 eller senare gäller nya regler för hur nedsättningen hanteras. De nya reglerna innebär att nybilspriset för miljöanpassade bilar, vid beräkningen av förmånsvärdet, sätts ned med ett fast schabloniserat belopp som utgår från bilens miljöteknik. Nedsättningens storlek ska vara 350 000 kronor för elbilar och vätgasbilar, 140 000 kronor för laddhybrider och 100 000 kronor för gasbilar. Nedsättningsbeloppets storlek får dock inte överstiga 50 procent av bilens nybilspris.

Får man parkera företagsbil hemma?

Ja, du får köra firmabil till och från jobbet. Har du tillgång till en firmabil som du inte förmånsbeskattas för så får du använda bilen för privat bruk "i ringa omfattning". Kommer ditt arbete däremot kräva att det görs mer eller mindre regelbundet, så rekommenderar vi att du läser det längre svaret på denna frågan.

Läs mer: Privat användning av servicebil - regler för firmabil

Det finns många regler för firmabil som ska följas, och som man ska vara medveten om. Om du har tillgång till en firmabil som du inte beskattas för som förmånsbil bör du därför ha koll på vad som gäller. Det är nämligen som regel alltid ditt ansvar att kunna bevisa att du inte använt bilen för privat bruk "i mer än ringa omfattning". 

Måste man ha körjournal på firmabil?

Eftersom milersättning är skattefritt måste Skatteverket, din revisor eller arbetsgivare få en överblick över dina resor i form av en körjournal. Det finns vissa krav på hur journalen ska se ut och vad den ska innehålla som du måste vara uppmärksam på i denna process, beroende på om du använder en firmabil/förmånsbil eller din egen privata bil i jobbet. Om du har en förmånsbil kan det finnas fler uppgifter som du måste notera jämfört med om du använder din privata bil.

Skatteverket säger att de inte behöver se en körjournal såvida det inte är för att avgöra hur en firmabil har använts. Med det sagt uppmuntrar de dig ändå att ha en körjournal för att hålla koll på hur mycket du kört i företagets namn ifall arbetsgivaren granskas.

Härunder hittar du en lista på de saker du troligen kommer att bli ombedd att skriva ner och registrera för att visa användningen av en firmabil eller privat bil i jobbet

Får man tanka privat bil med företagskort?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Vilket brott gör man sig skyldig till?

Måste man föra körjournal på företagsbil?

Ofta är det personer som har förmånsbil som för körjournal. Anledningen är att de måste kunna visa upp för arbetsgivaren hur mycket de har kört i tjänsten och hur mycket de har kört privat. Kör du mer än 3 000 mil per år i tjänsten får du en sänkning av ditt förmånsvärde, vilket betyder att du inte behöver betala lika mycket skatt för din förmånsbil.

Ibland står arbetsgivaren för bilens drivmedel när anställda kör i jobbet. Då måste de anställda också föra körjournal, oavsett om de har förmånsbil eller inte, för att visa vilka resor de gjort i jobbet och som de borde få ersättning för.

Vad kostar en förmånsbil mig i månaden?

Fördelen med att köpa en företagsbil, istället för att köpa bilen privat, är att du kan hålla nere kostnaderna. Det är företaget som står för bilens kostnader och kan i sin tur göra momsavdrag för driftkostnader och i vissa fall själva köpet av tjänstebil. Du har även möjlighet att använda bilen utanför jobbet.

Varför är förmånsbil så dyrt?

- För bilar uttagna fram till den sista juni förändras inte förmånsvärdet. Däremot har fordonskatten för bensin- och dieseldrivna höjts ytterligare. Detta gäller alla personbilar och lätta lastbilar som registreras från den 1 april 2021 och gäller de tre första åren.

Är 30 000 mil mycket för en bil?

Nyare långmilat till vilket pris?

Blir lite fundersam över hur prisbilden ser ut på långmilat. Tycker man kan läsa spaltmeter med klagosång över hur dåliga nyare bilar är, barnsjukdomar, knappt färdigutvecklade, materialproblem och gud vet vad. Beg borde vara billigt men, kikar man på vissa nyare (läs 2009-2014) beg bil med 25-35tusen mil med sig, så begärs verkligen inga småpengar. Om folk känner rädsla för att behålla sin bil efter 10000mil (eller när nu maskinskadeförsäkringen går ut) så borde ju en långmilad bil, vara mycket lågt värderad och vara ett säljmässigt bojsänke?

Är 10 000 mil mycket för en bil?

Är dags för mig att köpa bil och har nog bestämt mig för antingen en Golf eller Corolla (samma model som golfen så inte sedan). Max pris har jag satt 40 000. Har med mig en person som är rätt så bra på bilar men vi både har fastnat lite på hur många mil som är för mycket för mig. Jag räknar med att jag för 40 000 inte kommer hitta en bil som håller i flera år om jag inte har rejält med tur. Ibland kommer det ju ut golfar som gått runt 9 000 mil bara men dom försvinner snabbare än vi hinner ringa Jag jobbar mycket så svårt att hinna med.

Jag kommer inte att köra jättemånga mil, kan tänka mig runt 60 mil i månaden. Vill ha en som är problemfri första vintern iallafall (bor i skåne så har inte så hård vinter)

Vad kostar en företagsbil i månaden?

En tjänstebil är en bil som ägs (alt. leasas) av ett företag och som är avsedd att användas i tjänst. Det finns tjänstebilar som enbart får användas i arbetet, men det finns också tjänstebilar som den anställde får använda privat.

Får chefen kolla min körjournal?

Vad säger lagen om att arbetsgivaren sätter in GPS:er i kommunens bilar, i avsikt att bevaka oss anställda och hålla koll på var vi befinner oss nånstans? /Inte okej

SVAR: Personuppgiftslagens regler gäller, när en arbetstagare kör ett fordon som arbetsgivaren utrustat med positioneringsteknik (GPS). Syftet med denna lag är att skydda människor mot att deras personliga integritet kränks när personuppgifter behandlas.

Vad händer om jag inte har körjournal?

Ofta är det personer som har förmånsbil som för körjournal. Anledningen är att de måste kunna visa upp för arbetsgivaren hur mycket de har kört i tjänsten och hur mycket de har kört privat. Kör du mer än 3 000 mil per år i tjänsten får du en sänkning av ditt förmånsvärde, vilket betyder att du inte behöver betala lika mycket skatt för din förmånsbil.

Ibland står arbetsgivaren för bilens drivmedel när anställda kör i jobbet. Då måste de anställda också föra körjournal, oavsett om de har förmånsbil eller inte, för att visa vilka resor de gjort i jobbet och som de borde få ersättning för.