:

Vad gör man med vinsten i ett aktiebolag?

Innehållsförteckning:

  1. Vad gör man med vinsten i ett aktiebolag?
  2. Hur mycket vinst kan man ta ut aktiebolag?
  3. Hur mycket bör ett företag gå med vinst?
  4. Vad kostar det att driva ett aktiebolag?
  5. Måste man ta ut vinst i aktiebolag?
  6. Hur beskattas vinsten i ett aktiebolag?
  7. Är det bättre att ta utdelning än lön?
  8. Hur många gånger vinsten är ett företag värt?
  9. När lönar det sig att ha aktiebolag?
  10. Måste man ta ut lön i ett aktiebolag?
  11. Vad händer med företag som inte går med vinst?
  12. Får ett aktiebolag fritt dela ut hela vinsten?
  13. Vad menas med 3 12 regeln?
  14. Är utdelning skattefritt?
  15. Vad är nackdelar med aktiebolag?

Vad gör man med vinsten i ett aktiebolag?

15 januari, 2015

Så, vad gäller? Först och främst så gäller det ju att ha i åtanke vad man betalar skatt på. Så klart är detta årets resultat. Det finns med andra ord inga magiska trick att ta till. Utan man skattar på skillnaden i årets intäkter och årets kostnader. Överlag är det alltså en smart utgångspunkt att försöka minska detta gap, dvs vinsten. Intuitivt kan det alltså innebär att öka årets kostnader, eller minska dess intäkter.

Hur mycket vinst kan man ta ut aktiebolag?

Fråga: Jag undrar hur mycket utdelning jag kan ta ut ur mitt företag enligt fåmansföretagsreglerna?

Svar från juristen: Du vill förmodligen bara ta ut så mycket utdelning att det beskattas som inkomst av kapital. Utdelning från fåmansföretag upp till en viss nivå beskattas som inkomst av kapital med 20 procent i skatt och utdelning därutöver som inkomst av tjänst med 30–58 procent i skatt.

Hur mycket bör ett företag gå med vinst?

Om du som företagare ska ta ut lön eller utdelning beror på en mängd olika faktorer. Det kan låta lockande att ta utdelning med 20 procent och betala 20 procent i skatt, men det är inte alltid fördelaktigast.

Som företagare kan du påverka hur hög lönen från ditt AB ska vara för ditt arbete och därmed årets resultat i ditt AB. Lönen (arbetsinkomsten) är grunden för rätt till och beräkning av sjukpenning, föräldrapenning, a-kassa m.m. och du tjänar in till din allmänna pension på arbetsinkomsten. Dessutom krävs det att du tagit ut lön för att t.ex. premier till tjänstepension ska vara avdragsgilla för ditt AB och du ska få använda lönebaserat utrymme vid beräkning av årets gränsbelopp enligt huvudregeln. 

Eftersom grundavdraget (som gör att du inte betalar skatt på första delen av din arbetsinkomst) blir högre med inkomst upp till viss nivå och den statliga inkomstskatten börjar tas ut vid viss högre inkomst är beskattningen av arbetsinkomster progressiv [1]. Detta gör att för låginkomsttagare (särskilt pensionärer som har ett högre grundavdrag) eller den som inte har arbetsinkomster från annat håll kan ha fördel av att ta ut lön både för att det ger mer kvar i handen och för att förmåner tjänas in socialförsäkringssystemet. 

Vad kostar det att driva ett aktiebolag?

Till att börja med – det kostar inte 25000 kronor att starta ett aktiebolag i den mån att du betalar dessa pengar till någon för att aldrig mer se dem. För att få starta ett aktiebolag behöver du investera 25000 kr i ditt egna bolag, och ha dessa pengar på ett företagskonto på banken. Denna summa ska finnas där när du ansöker om att starta ditt bolag, men är sedan dina att använda inom företaget.

Måste man ta ut vinst i aktiebolag?

Som ny egenföretagare kan det vara svårt att veta vad som är en rimlig lön att ta ut från ditt aktiebolag. Eftersom du är både din arbetsgivare och arbetstagare finns det inget större behov att skriva ett anställningsavtal som fastställer din lön. Därför är det du själv som bestämmer hur mycket du får i lön baserat företagets inkomster.

Överskottet som finns kvar när alla aktiebolagets utgifter är betalda ligger till grund för din lön. Baserat på hur stor företagets vinst blir varje månad finns det alltså möjlighet att ta ut olika stor lön från månad till månad.

Tänk på att din lön inte är samma sak som lönekostnad, vilket är den kostnad det innebär för aktiebolaget att betala din lön. I lönekostnaden ingår bland annat arbetsgivaravgifter och sociala avgifter, och innan lönen landar på ditt privata konto beskattas summan med ytterligare drygt 30 procent. Om du har en ett överskott på 50 000 kronor kan du räkna med att få ut ungefär 28 000 kronor i din plånbok.

Allt du behöver veta om skatter och avdrag som egenföretagare.

Hur beskattas vinsten i ett aktiebolag?

För att kunna besvara frågan kring hur mycket skatt som ska betalas vid försäljning av ett företag bör begreppet fåmansföretag först redas ut.

Fåmansbolag är ett aktiebolag där maximalt fyra personer eller färre äger mer än 50 % av rösterna inom företaget. Speciella skatteregler gäller för fåmansföretag enligt Skatteverket. Dessa regler gäller för delägarna beskattning, inte själva bolagets. Dessa speciella regler har tagits fram för att delägarna i ett fåmansföretag ska beskattas på liknande sätt som anställda när det kommer till deras inkomster från arbete.

När ett fåmansbolag ska säljas ska vinsten från försäljningen beskattas som en inkomst av tjänst. Denna skattesats för inkomst av tjänst kan uppgå till maximalt 52 %. När skatten ska fastställas vid försäljning av ett fåmansbolag har Skatteverkets blankett K10 en central roll och även gränsbeloppet som avgör hur stor lågbeskattad utdelning som kan tas ut. Om det finns ett gränsbelopp, inklusive ett sparat utdelningsutrymme, enligt blankett K10 ska den vinst som motsvaras av årets gränsbelopp, inklusive sparat utdelningsutrymme, beskattas som kapitalinkomst och inte som inkomst av tjänst. Då blir skattesatsen 20 % istället för de tidigare nämnda 52%. Den resterande vinsten som överstiger gränsbeloppet ska beskattas i inkomstslaget tjänst upp till ett visst takbelopp. Utdelning över takbeloppet beskattas återigen som inkomst av kapital med 30 % enligt Skatteverket.

De så kallade 3:12 reglerna reglerar hur investeringar i ett fåmansbolag ska beskattas. Dessa regler fastställer hur stor del av en avkastning från en utdelning, kapitalvinst eller investering som får benämnas som kapitalinkomst och hur stor del som måste tas upp som inkomst från arbete. Skattesatsintervallet sträcker sig från 36,5 till 62,3 %, med inkluderande bolagsskatt. 3:12 reglerna har en viktig betydelse för näringslivet då ungefär hälften inom privat sektor omfattas av detta regelverk. Små och växande företag är viktiga för ett lands ekonomiska tillväxt. Reglerna avgör hur lönsamma de investeringar som görs i dessa små och växande företag blir.

Initialt var 3:12 reglerna enbart begränsande. Syftet med dem var att ägare som också arbetade i sina bolag inte endast ska ha sin utdelning beskattad utifrån kapitalinkomst utan även tvingas dela upp den i tjänsteinkomst också, vilket har högre beskattningssatser. Sedan år 2006 har regelverket lättats upp lite för att främja sysselsättning och företagande, då det är ett risktagande att driva och äga mindre företag. Kapitalskattesatsen har bland annat sänkts från 30 % till 20 %.

Är det bättre att ta utdelning än lön?

  • Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se.
  • Jämför och välj bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.
  • Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs.

”Vad som är mest fördelaktigt ur ett ekonomiskt perspektiv beror på din situation; hur hög lön du har och hur du tänker kring pension och andra sociala förmåner”.

Den allmänna tumregeln är att du bör ta ut lön om du hamnar under gränsen för statlig inkomstskatt. Då är det fördelaktigt att ta ut lön från bolaget. När i månaden eller på året du tar ut lön spelar ingen roll, det står dig fritt att välja själv. Som vi tidigare nämnt ligger lönen till grund för viktiga sociala förmåner och ersättningar och därför är det viktigt att lönenivån är rimlig. Det ger en trygghet som utdelning inte ger.

Även denna tumregel har förstås undantag; har du till exempel kort tid kvar till pensionen kan situationen se annorlunda ut. På Skatteverkets webbplats kan du alltid läsa mer och där hittar du också de senaste siffrorna.

När man pratar om lön och brytpunkt syftar man på gränsen för statlig inkomstskatt. När du tar ut lön från ditt aktiebolag ligger brytpunkten år 2021 på 537 200 kronor. Därefter betalar du ytterligare 20 procent i statlig inkomstskatt.

Hur många gånger vinsten är ett företag värt?

Substansvärdering är förenklat uttryckt när värdet bestäms utifrån tillgångar minus skulder. Det handlar om att beräkna det aktuella marknadsvärdet på substansen i bolaget, det vill säga det egna kapitalets värde justerat för eventuella övervärden i tillgångar. Metoden väger inte in framtiden. En substansvärdering kan användas som en värdemätare för att ta beslut om man ska lägga ner eller sälja. Ibland kan det vara mer lönsamt att ta ut de pengar som finns i bolaget och sedan avveckla verksamheten. 

Har man ett större bolag är det vanligaste värderingssättet en så kallad kassaflödesvärdering. Det innebär att man försöker se in i framtiden och prognostisera de viktigaste faktorerna som påverkar kassaflödet. Utgångspunkt för prognoserna är bolagets historiska utfall, branschens utveckling, konjunkturläge, men kanske framförallt bolagets egen syn på företagets framtida potential. Det kräver att man intervjuar ägaren om hens syn på dåtid och framtid. Ofta används en kombination av olika modeller för att få fram en säker värdering. 

När lönar det sig att ha aktiebolag?

– Enskild firma är jättebra om du ska dra i gång en verksamhet och inte vet vad det blir av den.

Detsamma gäller om man driver verksamheten utan anställda och inte har så höga vinster.

Måste man ta ut lön i ett aktiebolag?

I ett aktiebolag skiljer man på företagets ekonomi och ägarnas privata ekonomi. Vinsten i ett aktiebolag är därmed resultatet av intäkter minus kostnader (inklusive löner). Ägare i ett aktiebolag som också fungerar som anställda måste därför ta ut lön precis som övriga anställda. Läs vidare för att få reda på hur man betalar ut lön till sig själv i ett aktiebolag.

Så fungerar löner i ett aktiebolag

Vad händer med företag som inte går med vinst?

Det finns några olika faktorer att ta hänsyn till vid värdering av en startup. Ett par faktorer som kommer att påverka värderingen är förväntningar om företagets framtida intäkter och resultat, om bolaget förändrar spelreglerna på en befintlig marknad, konkurrensfördelar samt grundarnas tidigare erfarenheter och framgångar som entreprenörer. Faktorer som kan sänka värderingen kan vara låga marginaler, hög konkurrens och en ledning med begränsad erfarenhet. Frågan om värdering i en startup kommer oftast in i bilden när grundare vill ta in externt kapital.

Det som är värt att tänka på är att företagare i allmänhet vill värdera sitt företag så högt som möjligt, medan investerare letar efter den lägsta värderingen möjlig för att maximera avkastningen på investeringen (ROI). Ett sätt att värdera startups är att kombinera flera olika modeller och hitta ett förnuftigt medelvärde. Eftersom uppstart normalt inte har historiska siffror att gå på, baseras modellerna på välgrundade prognoser. Den första användbara modellen är metoden för jämförbar transaktion. Ta reda på hur mycket liknande företag i din bransch och region är värderade.

Det finns några viktiga faktorer när man värderar en startup: 1) Antal användare – om det finns kunder i ett tidigt skede så har det ett värde.

Ur ett rent värderingsperspektiv är de viktigaste frågorna återkommande intäkter, lönsamhet och tillväxt. Det är ganska logiskt att en köpare är villig att betala mer om de ser vinsten ökar, eftersom det visar en stabilare och lönsammare framtid. Se till att justera dina åtgärder med dina värdeskapande mål, genomför förändringar genom att tilldela uppgifterna till de bäst lämpade personerna i företaget. Dessa faktorer vi har tagit upp hjälper dig att bygga ett starkare och mer värdefullt företag! De viktigaste elementen för att förbättra värdet är:

Får ett aktiebolag fritt dela ut hela vinsten?

Justitiekanslern har anmodats att avge yttrande över Aktibolagskommittens delbetänkande och får härmed anföra följande.

Förslagen i delbetänkandet har inga direkta beröringspunkter med Justitiekanslerns verksamhet. Utifrån de synpunkter Justitiekanslern främst har att beakta finns ingen erinran mot de förslag som läggs fram i delbetänkandet anger.

16 kap Vinstutdelning m.m. 4§ Första stycket i aktuellt lagrum återfinns i huvudsak i 9 kap 5 § ABL, vari aktuell minoritet definieras som "en minoritet bestående av ägare till en tiondel av samtliga aktier". Det saknas enligt kammarrättens mening skäl att frångå denna definition.

8§ I andra stycket hänvisas i fråga om avstämningsbolag till 3 kap 12 § och 4 kap 3 § tredje stycket ABL. Angivna hänvisningar avser ABL i dess nu gällande lydelse. Aktuella hänvisningar bör, i likhet med övriga hänvisningar i kommittens förslag, utgå från ABL så som den föreslås se ut efter reformen och alltså utgå från lagens lydelse i och med betänkandet "Aktiebolagets kapital" (SOU 1997:22).

Jag tillstyrker förslaget när det gäller kriterierna och formerna för värdeöverföring från aktiebolag till utomstående liksom när det gäller värdeöverföringar mellan bolag i ett koncernförhållande.

Formerna för värdeöverföringar till aktieägare eller annan (4.3) Vad gäller formkraven anser samfundet att dessa tillkommit inte enbart i aktieägarnas intressen. Även för bolagets borgenärer är det väsentligt att det finns klara formregler både som skydd men också som grund för att kunna vidta rättsliga åtgärder mot en bolagsledning som överträder reglerna.

Samfundet har inget att erinra mot utredningens förslag i denna del.

Vad menas med 3 12 regeln?

Reglerna återfanns tidigare i 3 § 12 momentet i den gamla lagen om statlig inkomstskatt, SIL. I dag återfinns reglerna i inkomstskattelagens 56:e och 57:e kapitel.

Med fåmansföretag menas aktiebolag och ekonomiska föreningar där fyra eller färre personer, direkt eller indirekt, äger mer än hälften av rösterna i bolaget. Då ska även närstående personer (make, barn, föräldrar med flera) räknas in. Delägaren och närstående till delägaren räknas som en enda person. Samtliga delägare som är aktiva i bolaget räknas också som en person enligt den så kallade buntningsregeln.

Det finns en kompletterande specialregel som är oberoende av antalet delägare och det är när personen genom sitt aktieinnehav, avtal etc. har den faktiska bestämmanderätten över bolaget eller verksamhetsgren.

Bolag vars aktier är noterade på en reglerad marknad räknas inte som fåmansföretag.

Inkomstskattelagen skiljer mellan kvalificerade aktier i fåmansföretag och aktier som inte är kvalificerade (s.k. okvalificerade aktier). Avgörande för om ett aktieinnehav är kvalificerat är huruvida delägaren eller närstående till delägaren varit "verksam i betydande omfattning" i företaget under inkomståret eller något av de fem föregående inkomståren. Med detta menas att personens arbetsinsatser har varit av stor betydelse för bolagets vinstgenerering/resultat. En aktie anses även vara kvalificerad om delägaren eller närstående, under femårsperioden, varit verksam i betydande omfattning i annat fåmansföretag som bedriver "samma eller likartad verksamhet" som företaget.

För kvalificerade aktier i fåmansföretag gäller att utdelningar och kapitalvinster beskattas enligt 3:12-reglerna, det vill säga med upp till (som mest) cirka 58 % medan motsvarande beskattning för aktier som inte är kvalificerade är 25 %.

Är utdelning skattefritt?

Svenska Röda Korset och våra samarbets­partners sparar information på din enhet för att kunna erbjuda anpassad funktionalitet, samla in besöks­statistik och möjliggöra personaliserad marknads­föring. Du väljer vilka typer av cookies som du accepterar utöver de nödvändiga som behövs för att webbplatsen ska fungera.

Dessa cookies behövs för att webbplatsen ska fungera tekniskt och funktionellt och måste därför accepteras för att kunna besöka sidan.

Vad är nackdelar med aktiebolag?

Ett aktiebolag kan startas av en eller flera personer. Ett aktiebolag är ett företag där delägarna, alltså aktieägarna, normalt sett inte har ett personligt ansvar för företagets skulder. Att starta ett aktiebolag kräver en kapitalinsats.

Du måste ha ett aktiekapital När du startar ett aktiebolag måste du ha minst 25 000 kronor i aktiekapital. Aktiekapitalet kan användas i verksamheten.