:

Hur avslutar jag min enskilda firma?

Innehållsförteckning:

 1. Hur avslutar jag min enskilda firma?
 2. När avsluta enskild firma?
 3. Kan man sälja sin enskilda firma?
 4. Hur länge kan man ha en enskild firma vilande?
 5. Vad kostar det att avregistrera enskild firma?
 6. Kan man ha två företag inom samma enskilda firma?
 7. När ska slutlig skatt betalas enskild firma?
 8. Hur mycket försvinner i skatt enskild firma?
 9. Kan man köpa en enskild firma?
 10. Hur värderar man en enskild firma?
 11. Kan man vara 2 i en enskild firma?
 12. Hur gör man en enskild firma vilande?
 13. Vad kostar ett bokslut enskild firma?
 14. När lönar det sig med enskild firma?
 15. Vad är risken med enskild firma?

Hur avslutar jag min enskilda firma?

Har du ett företag som du inte längre har någon verksamhet i kan det vara en bra idé att lägga ned verksamheten nu innan årsskiftet. Även om det inte är någon verksamhet i bolaget så finns ändå vissa skyldigheter att lämna in deklarationer och göra bokslut. För att undvika onödiga kostnader för ett bolag som inte längre används kan det då vara bättre att avsluta bolaget. Det är numer väldigt snabbt och enkelt att starta upp ett företag, så om det blir aktuellt igen på sikt så går det smidigt att dra igång en ny verksamhet då.

Hur ett företag avslutas och vilka alternativ som finns beror på vilken företagsform det rör sig om. Här nedan kan du läsa om de vanligaste alternativen för avslut av aktiebolag och enskilda firmor.

När avsluta enskild firma?

För att avsluta en enskild firma krävs att verksamheten har upphört, det vill säga inte längre säljer varor eller tjänster, och att ekonomin är nollställd, dvs alla tillgångar är sålda, skulder betalda och obeskattade reserver återförda. En enskild firma kan inte anmälas som vilande eller pausad, utan måste avvecklas om verksamheten är inaktiv.

Kan man sälja sin enskilda firma?

 • Hur vill du att ditt företag ska drivas vidare i framtiden? Hur ser du att företaget behöver utvecklas? 
 • Med den frågan besvarad - vilka är då dina möjliga köpare? 
 • Sannolikt hos en av dina kunder, leverantörer eller konkurrenter, bland personalen, inom familjen, bland delägare eller affärsbekanta. 

  Företagsmäklare som exempelvis Svensk företagsförmedling eller EU Commerce kan antingen söka upp köpare direkt eller lägga upp en bevakning. Då prenumererar du på information om de uppdrag som mäklarna får in.

  Köpare finns också på Bolagsplatsen, Länia och Blocket - sök på "affärsöverlåtelser köpes".

  Hur länge kan man ha en enskild firma vilande?

  En privat sajt med många skattetips och en guldgruva för dem som arbetar aktivt med skatter!

  Denna webbplats administreras av Skattepunkten ABSkattepunkten AB ger Dig professionell skatterådgivning

  Vad kostar det att avregistrera enskild firma?

  När du frivilligt vill lägga ned din företagsverksamhet, måste du upplösa ditt företag. Om du har ett aktiebolag upplöser du det genom likvidationsförfarande. Ett öppet bolag eller kommanditbolag kan upplösas genom ett avtal mellan bolagsmännen eller vid konflikt genom likvidationsförfarande. Du behöver inga officiella förfaranden för att lägga ned en enskild näringsidkare.

  Aktiebolag ska upplösas genom ett lagstadgat förfarande. Om du frivilligt vill avsluta ett aktiebolag ska du upplösa det genom likvidationsförfarande.

  Kan man ha två företag inom samma enskilda firma?

   är ingen juridisk person. Som organisationsnummer används företagarens personnummer. Det innebär att du som enskild näringsidkare personligen ansvarar för företagets alla förpliktelser, exempelvis skulder och ingångna avtal. Det är du som privatperson och inte företaget som till exempel hyr en lokal eller är part i en domstolsprocess. Det betyder också att du själv måste betala företagets skulder om inte pengarna i företaget räcker till. En del av den personliga risken kan du minska genom att teckna en företagsförsäkring. 

   kan ha anställda. När du anställer första gången ska du registrera dig som arbetsgivare hos Skatteverket. 

  När ska slutlig skatt betalas enskild firma?

  För aktiebolag finns det två olika datumguider, en för mindre företag med upp till 40 miljoner kr i beskattningsunderlag för moms och en för större företag med mer än 40 miljoner kr i beskattningsunderlag för moms.

  Mindre företag »

  Hur mycket försvinner i skatt enskild firma?

  Det första steget när man väljer att starta eget företag är att ansöka om F-skatt (Företagsskatt), eller FA-skatt där som man har en anställning vedsidan om.

  Överlag har Sverige väldigt höga skatter och även de som tjänar mycket pengar kan ibland uppleva att de har en låg inkomst på grund av det höga skattetrycket.

  Småföretag är en väldigt viktig del av landets ekonomi och det är också något som reflekteras i skattelagstiftningen.

  Kan man köpa en enskild firma?

  Du kan föra över periodiseringsfonder och expansionsfond till aktiebolaget. Du ska då skjuta till ett belopp i bolaget. Beloppet får du inte räkna med i omkostnadsbeloppet för aktierna i bolaget.

  Tänk på att om aktiebolaget övertar periodiseringsfonder eller om du vill slippa ta upp expansionsfond till beskattning så ska aktiebolaget redovisa detta genom att bifoga bilaga N7 till sin deklaration.

  Hur värderar man en enskild firma?

  Det är möjligt att byta från enskild firma till aktiebolag. Processen är relativt vanlig och inte allt för svår att genomföra. Har du växt ur din enskilda firma? Då kan det vara dags att ta nästa steg och ombilda din enskilda firma till aktiebolag! Men vad är fördelarna med att göra det? I den här artikeln går vi igenom vad du behöver tänka på för att ombilda din enskilda firma till aktiebolag. Processen kräver viss administration. Därför har vi satt ihop handlingsorienterad guide som tar ditt företag från enskilda firma till aktiebolag.

  Kan man vara 2 i en enskild firma?

   är ingen juridisk person. Som organisationsnummer används företagarens personnummer. Det innebär att du som enskild näringsidkare personligen ansvarar för företagets alla förpliktelser, exempelvis skulder och ingångna avtal. Det är du som privatperson och inte företaget som till exempel hyr en lokal eller är part i en domstolsprocess. Det betyder också att du själv måste betala företagets skulder om inte pengarna i företaget räcker till. En del av den personliga risken kan du minska genom att teckna en företagsförsäkring. 

   kan ha anställda. När du anställer första gången ska du registrera dig som arbetsgivare hos Skatteverket. 

  Hur gör man en enskild firma vilande?

  Detta är något annat och har med egenavgifter och särskild löneskatt att göra. Det kan även påverka vissa avdrag. Om en verksamhet är aktiv eller passiv beror på dess karaktär samt eventuellt hur många timmar du lägger ner i företaget.

  Vad kostar ett bokslut enskild firma?

  0

  Bokföringskostnaden beror rätt mycket på omfattningen, dvs hur mycket du har att bokföra och inte minst hur bra ordning det är. Är det mycket strul (saknade underlag, diffande dagskassor etc) kan det dra iväg en del.

  När lönar det sig med enskild firma?

  Att starta enskilda firman är perfekt för en trevande start. Men när det blir snurr på verksamheten kan det finnas många fördelar med aktiebolag.

  Det är lättare och billigare att dra i gång en firma. Men med ett aktiebolag blir riskerna mindre. Det betyder att det ofta är en fördel att starta med enskild firma.

  Vad är risken med enskild firma?

  Hur ser verksamheten ut och vilka inkomster har du i övrigt som privatperson? Det är faktorer som påverkar valet av företagsform när du vill starta eget.

  Som egen företagare har företagsformen en stor påverkan på hur ekonomin ska struktureras – både för bolaget och privat. Därför är det bra att känna till vad som gäller och hur verksamheten i bolaget ska bedrivas innan du gör ditt val.