:

Vad händer med Brighter aktier?

Innehållsförteckning:

 1. Vad händer med Brighter aktier?
 2. Hur går det för Brighter?
 3. Var kan jag se mina aktier?
 4. Vad kallas en situation där kurserna på börsen är fallande?
 5. Är det smart att investera i aktier?
 6. När ska man sälja aktier som går dåligt?
 7. Vad händer med mina aktier vid en rekonstruktion?
 8. Vad händer när en aktie går ner till noll?
 9. Vem får mina aktier om jag dör?
 10. Kan man gå i minus på aktier?
 11. När måste blankare köpa tillbaka?
 12. Kan Avanza låna ut mina aktier?
 13. Hur får jag 10 000 kr att växa snabbt?
 14. Vilka aktier ska man satsa på 2023?
 15. Vilka aktier går inte att blanka?

Vad händer med Brighter aktier?

För prenumerationsärenden, ring 08-573 651 00 · Tillhandahållare av innehåll: Dagens industri, 105 16 Stockholm, org.nr: 556221-8494 · Ansvarig utgivare: Peter Fellman · di.se

Innehållet på denna webbplats är upphovsrättsligt skyddat. Ange källa vid citering. Dagens industri är en del av Bonnier News.

Hur går det för Brighter?

För prenumerationsärenden, ring 08-573 651 00 · Tillhandahållare av innehåll: Dagens industri, 105 16 Stockholm, org.nr: 556221-8494 · Ansvarig utgivare: Peter Fellman · di.se

Innehållet på denna webbplats är upphovsrättsligt skyddat. Ange källa vid citering. Dagens industri är en del av Bonnier News.

Var kan jag se mina aktier?

I aktiehistoriken finns information om historiska händelser, till exempel när emissioner och splittar har skett. Dessa behöver du ta hänsyn till när du ska räkna ut ditt omkostnadsbelopp.

Informationen gäller för samtliga aktier på

Vad kallas en situation där kurserna på börsen är fallande?

Fallande trend indikerar att bolaget är inne i en negativ utveckling och att efterfrågan bland investerare är sjunkande.

Aktier i fallande trend indikerar vidare nedgång. Trender vara ofta längre än vad många investerare tror och därmed köper många för tidigt. Om du äger en aktie i fallande trend bör du normalt sälja den. Om du letar efter köpkandidater bör du undvika aktier i fallande trend.

Är det smart att investera i aktier?

Du har sparat ihop ditt första kapital och vill nu få avkastning på dina pengar genom att börja investera i aktier – men hur kommer man igång och vad bör man tänka på? Nedan guidar vi dig som är nybörjare till hur du kommer igång med att börja köpa aktier, användbara begrepp att känna till samt ger tips på aktier som kan utgöra en bra grund i din aktieportfölj! Häng med!

Läser du den här guiden är du förmodligen redan intresserad av att börja med aktier. Men kanske känner du dig fortfarande tveksam över om det är värt att lära dig mer? I så fall börjar vi med att lista några bra anledningar till varför du kan tjäna på att komma igång med aktier:

 • Du har kontroll över dina investeringar. Du väljer själv vilka olika branscher och företag som du vill köpa aktier i, till exempel hållbarhet, fastigheter eller gaming.
 • Låga kostnader jämfört med till exempel vissa fonder.
 • Du har möjlighet att lära dig mer om olika branscher och intressanta bolag.
 • Du får utdelningar, som du dessutom kan återinvestera för att uppnå ränta-på-ränta effekt.
 • Att spara i aktier är oftast ett av de mest lönsamma sätten att investera dina pengar på lång sikt. Sprider du ut dina innehav och har en längre tidshorisont har du god chans till att se pengarna växa!

Vilka är de bästa aktierna för nybörjare? Och hur gör man för att investera i aktier? När du ska köpa dina första aktier kan marknaden verka som en djungel. Men att köpa aktier i bolag är egentligen inte så krångligt!

Genom att investera dina pengar på börsen har du möjlighet till bättre avkastning än många andra sparformer. Lär dig mer om aktier genom att läsa vidare i guiden. Du får tips på olika bolag att investera i och i slutet hittar du svar på många vanliga frågor för nybörjare till aktier.

Vi startar denna guide med att kika på de senaste årets svenska "vinnaraktier". “Behåll vinnarna och sälj förlorarna” eller “Vattna blommorna och rensa ogräset” är deviser som man ofta stöter på inom börsens värld.

Det finns givetvis undantag till varje regel, men generellt sett kan det vara värt att fokusera på de aktier som belönas av aktiemarknaden då det oftast rör sig om bolag vars underliggande verksamhet presterar. Som nybörjare är det oftast en bättre idé att fortsätta addera till vinnarna, snarare än att “snitta ner sig” i förloraraktierna.

När ska man sälja aktier som går dåligt?

 • Pengarna behövs någon annanstans.
 • Någonting har ändrats och du tror inte längre på bolaget du äger aktier i. 

Det är egentligen de enda anledningarna som finns för att sälja sina aktier. 

Den första anledningen säger egentligen sig själv. Behöver du ha pengarna till något annat inom en snar framtid så bör de inte vara investerad i aktier. Många gånger när man köper aktier så har man något särskilt mål, exempelvis spara ihop till en bostad. När du då har sparat ihop tillräckligt så behöver du realisera det målet. Då behöver du sälja dina aktier. Har man ett mål framför sig på lite längre sikt så blir det ofta lättare att sälja sina aktier. Eftersom det då bara är att trycka på säljknappen när målet uppfyllts. 

Innan du köper aktier i ett bolag så brukar du göra en analys. Där är det bra att även komma fram till vid vilken kurs man ska sälja eller vilka kriterier som behöver bockas av för att man ska sälja. Det handlar helt enkelt om när du tycker att aktien inte längre är värd att äga till den aktiekurs som är just nu. Vill man inte kolla på aktiekursen kan man istället kolla på företaget i stort. När är det inte längre värt att äga aktier i detta bolaget, blir då frågan. 

Något som jag själv gillar att göra är att sätta upp en målkurs. När målkursen infrias så gör jag sedan en ny stor analys av bolaget. Märker jag då att jag inte kan motivera en högre kurs än den som är nu eller rent av tycker att den bör vara värd mindre, så säljer jag. Jag brukar kontinuerligt under året följa bolaget och analysera det men årsvis brukar jag göra en stor sådan. Då uppdaterar jag även målkursen. 

Det kan finnas lite olika varningslampor. Exempelvis om VD:n plötsligt avgår. Ett annat exempel är också om bolaget senarelägger sin rapport. 

Generellt kan man säga att saker som sker omotiverat och plötsligt är varningslampor. Alla varningslampor behöver inte betyda något, det skulle ju kunna finnas någon bra anledning bakom det som sker. 

Har du haft en god avkastning i det här bolaget och nu dyker det upp lite varningslampor. Då kan det vara ett tillfälle att sälja en del eller hela innehavet i bolaget. 

Vad händer med mina aktier vid en rekonstruktion?

Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller i din situation.

Vad händer när en aktie går ner till noll?

Tex om jag köper aktie för 2000 aktiern går ner nu är min 2000kr 0kr är då dom 2000 borta för alltid eller får jag tillbaka dom/alt lite mer om aktiern går upp till eller överstiger vad jag köpte dom för?

vet inte hur jag ska formulera de bättre

Vem får mina aktier om jag dör?

Du kan ärva aktier som finns i ett ISK, men inte i en KF. Detta då ISK möter samma lag och regler som ett vanligt bankkonto. Du ärver med andra ord med fri förfoganderätt.

Ärver du aktierna i ett ISK eller får aktier på annat sätt kan de stoppas in i ditt befintliga investeringssparkonto.

Kan man gå i minus på aktier?

För att tjäna pengar på en fallande aktiekurs lånar man helt enkelt aktier som man inte äger på marknaden genom att ta upp en blankningsposition. Sedan säljer man aktierna och hoppas kunna köpa tillbaka dem billigare i framtiden. Blankaren har, eftersom han eller hon har lånat aktierna av någon, ett krav på sig att någon gång i framtiden lämna tillbaka de lånade aktierna. Om priset som man köper tillbaka aktierna för (inklusive avgifter) är lägre än priset man från början sålde dem för, har man gjort en vinst när man lämnar tillbaka de lånade aktierna. Vinsten är alltså skillnaden mellan försäljningspriset och återköpspriset.

När måste blankare köpa tillbaka?

Här publicerar vi aktuella korta betydande positioner som passerat 0,5 procent. Däremot när vi visar summeringen i procent (%) för ett bolag så är denna baserad på alla positioner över 0,1 procent. Blankning som visas i procent kan innehålla avvikelser på grund av bolagshändelser, till exempel nyemissioner.

Längre ner på denna sida kan du också läsa mer om blankning, vad det innebär och hur det rapporteras.

Du har säkert läst eller hört talas om blankning. Men vad betyder att blanka aktier, hur fungerar det i praktiken och är det något som alla kan göra? Det och mycket annat kommer vi att ge svar på i den här artikeln där vi tar en närmare titt på just fenomenet blankning.

Kan Avanza låna ut mina aktier?

Lite förenklat kan man säga att svenska aktier som du har på ett försäkringskonto (dvs. kapitalförsäkring, tjänstepension, privat pensionsförsäkring eller en kapitalpension) kan lånas ut till Morgan Stanley i utbyte mot en ersättning. Morgan Stanley lånar i sin tur också ut aktierna, oftast till stora kapitalförvaltare. Om dina aktier lånas ut så tjänar du pengar på det - utan att behöva göra något själv.

Allting fungerar precis som vanligt och du kan när som helst sälja aktier som ingår i aktielånsprogrammet. Utdelningar, belåning och företagshändelser fungerar också som vanligt.

Hur får jag 10 000 kr att växa snabbt?

Som med allt sparande av den här typen finns det vissa risker som man vill minimera. Till exempel är det bra att fördela risken genom att inte lägga alla ägg i en korg. Nicklas Andersson är sparekonom på Avanza och han tipsar om att man på sikt bör placera sitt sparande i minst tolv olika aktier i fem till sex olika branscher.

– Sprider du dina pengar i olika aktier och branscher sänker du risken i ditt sparande eftersom det gör dig mindre beroende av ett enskilt bolag eller bransch. Dessutom ger det dig sannolikt bättre avkastning, säger han.

Vilka aktier ska man satsa på 2023?

Microsoft satsar på att utveckla, tillverka och designa olika programprodukter. Här finns både hård- och mjukvara och verksamheten drivs med flera affärssegment.

Specialiseringen ligger på operativsystem, men också på produktivitetsverktyg, samt videospel. Företaget har sitt huvudkontor i Washington.

Vilka aktier går inte att blanka?

Här publicerar vi aktuella korta betydande positioner som passerat 0,5 procent. Däremot när vi visar summeringen i procent (%) för ett bolag så är denna baserad på alla positioner över 0,1 procent. Blankning som visas i procent kan innehålla avvikelser på grund av bolagshändelser, till exempel nyemissioner.

Längre ner på denna sida kan du också läsa mer om blankning, vad det innebär och hur det rapporteras.

Du har säkert läst eller hört talas om blankning. Men vad betyder att blanka aktier, hur fungerar det i praktiken och är det något som alla kan göra? Det och mycket annat kommer vi att ge svar på i den här artikeln där vi tar en närmare titt på just fenomenet blankning.