:

Vem betalar skatt på bilen vid ägarbyte?

Innehållsförteckning:

  1. Vem betalar skatt på bilen vid ägarbyte?
  2. Får man tillbaka fordonsskatten vid ägarbyte?
  3. Måste man betala fordonsskatt när bilen är såld?
  4. Vad händer om den förra ägaren inte betalar skatten på bilen?
  5. Vad gäller vid ägarbyte av bil?
  6. Vem betalar skatten på en avställd bil?
  7. Får jag tillbaka skatten på bilen om jag säljer den?
  8. Hur många dagar tar det att få tillbaka fordonsskatt?
  9. Hur länge betalar man fordonsskatt?
  10. Vad händer om man köper en bil med skatteskuld?
  11. Får man köra innan ägarbytet gått igenom?
  12. Vad kostar ägarbyte av bil?
  13. När får man tillbaka skatten på avställd bil?
  14. När behöver man inte betala skatt på bilen?
  15. Vem betalar skatten på bil vid försäljning?

Vem betalar skatt på bilen vid ägarbyte?

Tjena. Har hittat en bil på blocket som jag är sugen på att köpa. Bilen ska skattas i mars månad och den vill jag gärna slippa betala. Om jag köper den t.e.x idag (03-02-16), kommer då jag bli den som ska betala fordonsskatten eller är det nuvarande ägare som gör det?

Ping

Får man tillbaka fordonsskatten vid ägarbyte?

Ett ägarbyte görs på transportstyrelsen och det är både säljarens och köparens ansvar att anmäla om ägarbyte av bil. Det finns tre olika sätt att genomföra ägarbytet på transportstyrelsen:

  • direkt på Transportstyrelsens hemsida
  • i appen Mina fordon
  • posta registreringsbeviset del 2

Innan du påbörjar processen måste du se till att ha:

Ägarbytet gäller samma dag som anmälan är gjord. Det vill säga, när du har fyllt i dokumenten och skickat in till transportstyrelsen är du ägare av bilen. Men när ägarbytet registreras på transportstyrelsen beror på myndighetens öppettider. Anmäls ägarbytet på helgen kan det ta fram tills tisdagen nästkommande vecka för att ägarbytet ska uppdateras.

Från den dagen du har fått tillgång till bilnycklarna har du 10 dagar på dig att skicka in anmälan om ägarbyte till transportstyrelsen. Om du av olika anledningar väljer att rapportera in ägarbytet efter dag 10 kommer datumet som rapporteras inte användas vid registreringen av ägarbytet. Istället kommer anmälans ankomstdag att registreras som datum för ägarbytet.

Måste man betala fordonsskatt när bilen är såld?

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik.

FRÅGA: Jag sålde den 9 november min bil till en vän utan tanke på vem som skulle skatta för bilen nästa år. Den 12 november får jag ett inbetalningskort på 2 145 kronor i ”koldioxidskatt” för december 2012–november 2013. Jag kommer inte att köra bilen en mil under den aktuella tidsperioden och ej heller äga densamma, men får enligt Transportstyrelsen ändå betala för tolv månader.

Vad händer om den förra ägaren inte betalar skatten på bilen?

Sista siffran i fordonets registreringsnummer bestämmer i vilken månad fordonsskatten ska betalas. Skatten ska vara bokförd som betald på Transportstyrelsens konto för fordonsskatt den sista dagen i den månaden. Om den sista infaller på en helgdag, ska betalningen vara bokförd som betald senast den nästföljande vardagen.

Om det sista tecknet på skylten är en bokstav är det näst sista tecknet som avgör, och det är alltid en siffra.

Vad gäller vid ägarbyte av bil?

Stegen i guiderna beskriver ett normalt förfarande, det finns undantag. Du hittar information om olika undantag längre ned på sidan.

Om du köper eller säljer ett fordon via en fordonshandlare kan de ofta anmäla ägarbytet åt dig.

  • Jag ska sälja ett fordon
  • Jag ska köpa ett fordon

Vem betalar skatten på en avställd bil?

Påställning av bil innebär att bilen är registrerad för trafik och kräver betalning av fordonsskatt och trafikförsäkring. Du kan ställa på bilen via e-tjänsten "Ställ av/ställ på fordon", appen "Mina fordon" eller skriftligen på ditt registreringsbevis. En påställd bil får köras i trafik, till skillnad från en avställd bil.  

En avställd bil innebär att den inte är registrerad för trafik, och du slipper betala fordonsskatt och trafikförsäkring. Avställning kan göras via e-tjänsten "Ställ av/ställ på fordon", appen "Mina fordon" eller skriftligen på registreringsbeviset. Körning eller bogsering av en avställd bil är förbjudet, förutom vid besiktning under vissa villkor. 

Du kan ställa av eller på din bil på tre olika sätt:  

  • via e-tjänsten “Ställ av/ställ på fordon”  

  • i appen“Mina fordon”  

  • skriftligen på ditt registreringsbevis.  

Får jag tillbaka skatten på bilen om jag säljer den?

Skatt vid försäljning av bil är den skatt du betalar när du säljer din bil. Detta beror på bilens försäljningspris, ålder och skick. Om du har ägt bilen i mindre än sex månader är du skyldig att betala fordonsskatt vid försäljningen. Om du har ägt bilen i mer än sex månader och den är registrerad i ditt namn, så behöver du inte betala någon fordonsskatt vid försäljningen.

Hur många dagar tar det att få tillbaka fordonsskatt?

Fordonsskatten kan i vissa fall betalas tillbaka till ägaren. Det gäller om fordonet ställs av, avregistreras eller om fordonet av någon annan anledning har rätt till en lägre fordonsskatt.

Återbetalningen sker bara för den del överskjutande delen du redan har betalat, dvs. om du har betalat i förskott för ett helt år och därefter under året ställer av fordonet. Det du ska tänka på då är att återbetalningen bara sker för hela månader om den årliga skatten inte överstiger 4 800 kr. Det innebär att om du ställer av ett fordon i början av månaden kommer du ändå vara tvugnen att betala för hela den månaden också. Vid årsskatt över 4 800 kr får du återbetalningen från avställningsdatumet istället. Om beloppet är under 50 kr kommer det inte återbetalas någon fordonsskatt.

Hur länge betalar man fordonsskatt?

Grundbeloppet är beloppet alla skattepliktiga fordon måste betala oavasett hur mycket eller lite de släpper ut. Beloppets storlek är 360 kronor om året. Det betyder att en bil aldrig kan ha längre fordonsskatt än 360 kronor. Elbilar som inte har något utsläppsvärde har därför samma fordonsskatt som grundbeloppet.

Vad händer om man köper en bil med skatteskuld?

För dig som köpare av en skuldbelagd bil innebär det att du  riskerar att bli av med bilen för att den ska säljas i syfte att täcka fordonsrelaterade skulder. Om de obetalda skulderna och förrättningskostnaderna hos Kronofogden betalas, t.ex. av dig, faller Kronofogdens beslut om att ta fordonet i anspråk. Du får då behålla bilen, men det riskerar kosta mer än det smakar. På grund av detta är det viktigt att du kontrollerar om det finns några obetalda fordonsrelaterade skulder.

Får man köra innan ägarbytet gått igenom?

I Sverige är det enkelt att göra ett ägarbyte av bil. Du kan göra det på tre olika sätt: genom Transportstyrelsens hemsida, appen Mina fordon och via registreringsbeviset. För att göra bytet behöver du bilens registreringsbevis, det krävs även att både köpare och säljare har giltiga svenska körkort.

I Sverige är det enkelt att göra ett ägarbyte av bil. Du kan göra det på tre olika sätt: genom Transportstyrelsens hemsida, appen Mina fordon och via registreringsbeviset. För att göra bytet behöver du bilens registreringsbevis, det krävs även att både köpare och säljare har giltiga svenska körkort.

Du kan göra ett ägarbyte på Transportstyrelsens hemsida via deras

e-tjänst. Logga in med BankID för att få tillgång till bilens detaljer och genomför ägarbytet digitalt. Du kan inte välja ett annat datum för bytet utan ägarbytet blir registrerat direkt samma dag.

Precis som på Transportstyrelsens hemsida så kan du göra ett ägarbyte av bil digitalt via deras app “Mina fordon”. Appen hämtar du kostnadsfritt i Appstore eller Google Play. Du godkänner med BankID och ägarbytet blir registrerat direkt samma dag.

Precis som på Transportstyrelsens hemsida så kan du göra ett ägarbyte av bil digitalt via deras app “Mina fordon”. Appen hämtar du kostnadsfritt i Appstore eller Google Play. Du godkänner med BankID och ägarbytet blir registrerat direkt samma dag.

Vad kostar ägarbyte av bil?

På Transportstyrelsens hemsida kan du registrera ägarbyte av bil via deras e-tjänst. För att du ska kunna anmäla ägarbytet behöver den som är säljare kunna legitimera sig med e-legitimation. Både säljare och köpare behöver ha giltiga, svenska körkort och vara över 18 år. Säljaren måste dessutom kunna uppge behörighetskoden från del 1 av bilens registreringsbevis.

OBS! Tänk på att du inte kan välja datum för registrering av ägarbyte på nätet, utan ägarbytet sker samma dag som du gör anmälan.  

Du kan även registrera ägarbyte av bil genom att använda dig av Transportstyrelsens app Mina fordon. Ladda ner appen kostnadsfritt i App Store eller Google Play. För att du ska kunna anmäla ägarbyte av bil via appen behöver den som är säljare ha tillgång till del 2 av bilens senast utfärdade registreringsbevis samt att både köpare och säljare behöver har giltiga, svenska körkort. Ni måste båda knappa in giltighetstiden för era körkort för att ägarbytet ska ske mellan rätt personer.  

När får man tillbaka skatten på avställd bil?

Vi betalar tillbaka fordonsskatt till den som var ägare när skatteplikten upphörde (den upphör vanligtvis när fordonet ställs av eller avregistreras). Den som var registrerad som ägare vid det tillfället får i normalfallet utbetalningen. Men om det i efterhand kommer in en anmälan om ägarbyte, som gäller från samma dag (eller tidigare), så kan den nya ägaren vända sig till Skatteverket för att begära omprövning av återbetalningen av fordonsskatt. Det innebär att Skatteverket kan besluta att det i stället är den nya ägaren som ska få tillbaka fordonsskatten.

Om ägarbyte och avställning eller avregistrering anmäls samtidigt på registreringsbeviset (eller via vår app Mina fordon), betalar vi tillbaka skatten till den nya ägaren. Det gäller också när en bilhandlare gör en sådan anmälan direkt till oss, till exempel vid ett inbyte. Fordonsskatt betalas då tillbaka till bilhandlaren (som är den nya ägaren).

När behöver man inte betala skatt på bilen?

1. Du får inte använda fordonet.2. Du får en påminnelse om att du inte har betalat skatten och du kommer också att få betala en dröjsmålsavgift.

Skatten för de två senaste skatteåren måste vara betalda för att du ska få använda fordonet. Det gäller även om det är den tidigare ägaren som inte har betalat skatten. Du måste också ha en gällande trafikförsäkring och fordonet ska vara godkänt vid kontrollbesiktningen.

Vem betalar skatten på bil vid försäljning?

Om fordonsskatten är högst 3 600 kronor per år betalas skatten en gång per skatteår och om skatten överstiger 3 600 kronor per år betalas den tre gånger per skatteår.

Är ett fordon skattepliktigt under endast en del av ett skatteår eller en skatteperiod, ska fordonsskatt betalas för den tid då fordonet är skattepliktigt. Gäller skatteplikt under en del av en kalendermånad, betalas fordonsskatt för hela månaden. Uppgår skatten till minst 4 800 kronor per år kan den under vissa förutsättningar tas ut per dygn.

  • Gemensamma bestämmelser om skatteberäkning - undantag dygnsskatt (Rättslig vägledning) Länk till annan webbplats.