:

Hur mycket hyra får man ta ut för en bostadsrätt?

Innehållsförteckning:

 1. Hur mycket hyra får man ta ut för en bostadsrätt?
 2. Får man tjäna pengar på att hyra ut bostadsrätt?
 3. Vad krävs för att hyra ut sin bostadsrätt?
 4. Får man hyra ut sin bostadsrätt hur länge som helst?
 5. Hur beskattas uthyrning av bostadsrätt?
 6. Vad går hyran till bostadsrätt?
 7. Hur mycket får man hyra ut sin bostad utan att skatta?
 8. Kan en brf neka uthyrning?
 9. Kan man äga en bostadsrätt utan att bo där?
 10. Kan man bli av med lägenhet om man äger bostadsrätt?
 11. Vad får man hyra ut för skattefritt?
 12. Varför betalar man hyra på en bostadsrätt?
 13. Vad är en rimlig avgift bostadsrätt?
 14. Vad är en låg avgift bostadsrätt?
 15. Hur vet Skatteverket att jag hyr ut?

Hur mycket hyra får man ta ut för en bostadsrätt?

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Vid uthyrning av bostadsrätt gäller lag om uthyrning av egen bostad. Där finns en bestämmelse om hur stor hyra du har rätt att ta ut.

Får man tjäna pengar på att hyra ut bostadsrätt?

Oavsett boendeform får ett schablonavdrag genomföras på 40 000 kr. Om du fått in maximalt 40 000 kr i hyresintäkter under ett år behöver därmed inte någon skatt betalas. Väldigt många som hyr ut delar av sin bostad väljer därmed att sätta en hyra så att de inte går över denna nivå.

Detta schablonavdrag är uträknat utifrån att uthyrning innebär extrakostnader för dig som bostadsägare. Det innebär att du inte kan dra av för ytterligare kostnader så som möbler, lån, renovering osv.

Avdraget gäller per bostad. Äger du en bostadsrätt och hyr ut två olika rum i denna bostad gäller alltså intäkten från bägge dessa rum tillsammans.

Vad krävs för att hyra ut sin bostadsrätt?

Reglerna för uthyrning av bostadsrätter är reglerat i bostadsrättsföreningens stadgar och i Bostadsrättslagen. Står det i bostadsrättsföreningens stadgar att uthyrningen måste godkännas av styrelsen, vilket det vanligtvis gör, krävs det att styrelsen godkänner din uthyrning.

Om styrelsen nekar din uthyrning kan du ändå ha rätt att hyra ut. Du kan få hjälp av Hyresnämnden att få din uthyrning godkänd. För att du skall ha rätten på din sida krävs det att du kan uppvisa giltiga skäl för uthyrningen.

Alla skäl är inte godtagbara. Att exempelvis köpa en bostadsrätt med avsikten att bara hyra ut den godtas oftast inte av varken bostadsrättsföreningen eller hyresnämnden.

Att bestämma vilken hyra du kan ta ut för uthyrning av bostadsrätt är inte det enklaste. Du måste ta hänsyn till vad som räknas som en en skälig hyra för din bostadsrätt. Om du tar ut en oskälig hyra kan hyresgästen gå via Hyresnämnden och begära att hyran sänks.

Se hur mycket du kan ta ut i hyra för en bostadsrätt

Med kalkylatorn nedan kan du räkna ut vad som är en skälig hyra för din bostadsrätt. Du väljer helt enkelt alternativet ”Bostadsrätt” och fyller sedan i uppgifterna i fälten.

Var du ska annonsera att du hyr ut din bostadsrätt är helt upp till dig. Många lägger upp annonsen på Blocket.se, andra i den lokala tidningen, och den senaste tiden har det blivit allt vanligare att lägga upp en annons på Facebook.

Om du lägger upp din annons på Facebook kan det vara bra att göra inlägget delbart, så att dina vänner kan dela annonsen med sina vänner. Oavsett var du lägger upp annonsen bör du ta del av våra tips på hur du skriver en bostadsannons och hittar rätt hyresgäst.

Får man hyra ut sin bostadsrätt hur länge som helst?

Om hyresvärden inte går med på att du hyr ut din lägenhet i andra hand, kan du söka tillstånd för andrahandsuthyrning hos hyresnämnden. Det är bara du som vill hyra ut som kan ansöka hos hyresnämnden.

Du kan skriva en ansökan eller använda blankett HN1, Ansökan till hyres- och arrendenämnden, via länken nedan.

Hur beskattas uthyrning av bostadsrätt?

Hyr du ut din bostadsrätt i ett attraktivt område i Stockholms innerstad kommer hyran troligtvis bli högre än dina utgifter för bostadsrätten. Det innebär att det kommer uppstå en kapitalintäkt från hyran. Det är kapitalvinsten man måste redovisa i sin deklaration när man hyr ut en privatägd bostad.

Som kund hos Bostadsagenturen får du alltid hjälp av din personliga hyreskonsulent att räkna ut hur mycket du ska betala i skatt för din hyresintäkt. Nedan guidar vi till vad som gäller enligt Skatteverket.

 • Skatt på kapitalintäkt ska bara betalas om den överstiger 40 000 kronor på ett år.
 • I dag är Skatteverkets schablonavdrag för uthyrning max 40 000 kronor på ett år. Schablonavdraget är tänkt att täcka dina ökade kostnader för att hyra ut, till exempel nödvändiga inköp eller ökade lånekostnader.
 • Du har ska göra avdrag för din månadsavgift och för de driftkostnader som inte ingår i månadsavgiften, till exempel el, bredband eller parkeringsplats.
 • Avdragen innebär att du inte har rätt att göra andra avdrag för uthyrningen.
 • Är avdragen högre än hyresintäkten ska du inte betala någon skatt. Du får inte göra avdrag i deklarationen för det underskott som uppstår.

Vad går hyran till bostadsrätt?

Vad som ingår i månadsavgiften skiljer sig från förening till förening. I vissa bostadsrättsföreningar ingår till exempel värme och vattenförbrukning i månadsavgiften, i andra får man bekosta sin uppvärmning och förbrukning själv.

Exempel 1:Kalle köper en lägenhet i Brf Snipan. Han betalar en månadsavgift på 5 000 kr/mån. I den avgiften ingår allt utan hushålls-el och parkeringsplats. Kalle måste alltså betala en el-räkning och en kostnad för parkeringsplatsen varje månad utöver månadsavgiften som han betalar till föreningen.

I brf Snipan ingår alltså värme, vattenförbrukning osv i avgiften.

Föreningen har kostnader för underhåll av föreningens fastighet, förvaltning av föreningen och oftast även räntekostnader för föreningens lån. Alla dessa kostnader skall täckas av månadsavgifterna från bostadsrättsinnehavarna.

 • Föreningens räntekostnader
 • Underhåll av föreningens fastighet
 • Förvaltningen av föreningen

Om avgifterna inte täcker kostnaderna måste föreningen höja avgifterna. Planerar du att köpa en bostadsrätt är det viktigt att du undersöker föreningens ekonomi för att se om föreningen kommer bli tvungen att höja avgifterna framöver. Om du inte är duktig på sådant själv rekommenderar vi att du tar hjälp av någon som kan.

Hur mycket får man hyra ut sin bostad utan att skatta?

Det som skiljer Airbnb från många andra tjänster för andrahandsuthyrning är att det är smidigt att hyra ut hela eller delar av bostaden under kort tid, exempelvis enstaka dygn.

De flesta andra hyresförmedlingar förmedlar andrahandsuthyrning på lite längre sikt, från en vecka upp till flera månader och ibland även flera år. Med Airbnb kan man till exempel hyra ut sin bostad när man själv är på semester eller bara borta över helgen. Man kan även hyra ut enskilda rum i sin bostad för att tjäna lite extra pengar.

Om du istället vill hyra ut din bostad under lång tid så är hemsidan Samtrygg.se toppenbra med alla de hjälpmedel och trygghetslösningar de erbjuder sina uthyrare och hyresgäster. Samtrygg erbjuder till exempel hyresgaranti, dvs de garanterar att den som hyr ut får sina pengar oavsett om hyresgästen betalar hyran eller inte.

Du får hyra ut ditt hus hur mycket du vill. Det finns inga gränser och du behöver inga tillstånd.

Kan en brf neka uthyrning?

För all 2:a handsuthyrning, mot eller utan betalning, krävs en skriftlig ansökan samt styrelsens medgivande. Detta gäller även om barn eller anhörig får låna lägenheten utan avgift och för korttidsuthyrning typ AirBnB. Saknas ansökan och medgivande kan lägenhetsinnehavaren bli uppsagd.

Medgivande till 2:a handsuthyrning ges för max 6 månader i taget. Vid önskemål om förlängning ska en ny ansökan lämnas in. Som godtagbara skäl till att hyra ut lägenhet räknas.

Kan man äga en bostadsrätt utan att bo där?

Hej och tack för din fråga,

Ja, du får äga en bostadsrätt utan att vara skriven där, så länge det inte bryter mot bostadsrättsföreningens stadgar.

Kan man bli av med lägenhet om man äger bostadsrätt?

Låt oss säga att du vill fortsätta hyra en lägenhet. Men du vill också köpa en mindre lägenhet, en bostadsrätt. Tanken kan vara att du och en partner vid senare tillfälle ska flytta till bostadsrätten eller kanske att ett barn ska kunna använda den under studietiden.

Det kan finnas så många olika skäl till varför ni vill ha en lägenhet till. De här skälen får betydelse, för bostadsrättsföreningar har också regler för hur man kan äga och använda en lägenhet i föreningen.

Vad får man hyra ut för skattefritt?

Många vet kanske redan att det finns en gräns på 50 000 kr innan man behöver betala skatt på sin hyresintäkt, men det finns undantag.

– Vad många inte känner till är att denna gräns inte gäller alla typer av bostäder, och att den skattepliktiga gränsen kan bli lägre om man är flera delägare, eftersom schablonavdraget gäller per bostad, säger Veronica Rosén, moms- och skatteexpert på Simployer.

Varför betalar man hyra på en bostadsrätt?

Det kan verka märkligt att betala en avgift för en bostadsrätt som du har köpt. Men på samma sätt som hyresgäster betalar hyra måste du som har en bostadsrätt betala en årsavgift till din bostadsrättsförening, normalt kallad månadsavgift då den oftast betalas varje månad.

Vad är en rimlig avgift bostadsrätt?

10 maj 2021

Flera experter har gått ut och flaggat för att många bostadsrättsföreningar har för lågt satta månadsavgifter. Särskilt när det gäller nyproduktion. De menar bland annat att det inte görs tillräckliga avsättningar för framtida reparationer och underhåll i den ekonomiska planen och att styrelsen inte heller tar höjd för eventuella räntehöjningar. Något som kan leda till rejält höjda månadsavgifter i föreningar med stora lån. Vilket det allra flesta nyproducerade bostadsrättsföreningar har. Problemet med nyproducerade bostadsrätter är att såväl stadgar som ekonomisk plan och månadsavgift fastställs av en tillfällig styrelse, en så kallad interimsstyrelse. Den ekonomiska planen ska dock godkännas av en extern oberoende part. Men även de är beroende av det underlag som interimsstyrelsen förser dem med.

Vad är en låg avgift bostadsrätt?

När du köper en bostadsrätt köper du rätten att använda en bostad i en fastighet. Du äger alltså inte själva bostaden utan blir istället medlem i en bostadsrättsförening, som i sin tur äger hela fastigheten. I fastigheten ingår marken, husen med bostäderna, alla gemensamma utrymmen, eventuella uteplatser och lokaler som butiker, kontor och garage.

Den månadsavgift som du betalar går till din bostadsrättsförening. Pengarna använder sedan föreningen till att reparera och sköta om fastigheten och allt som finns på fastighetens område. Vad som ingår i månadsavgiften för bostadsrätten är olika i olika föreningar.

I varje bostadsrättsförening finns det en styrelse som fattar beslut om den dagliga driften i föreningen. Styrelsen bestämmer vilken årsavgift ni i föreningen ska betala för bostadsrätten, så att de totala intäkterna täcker driftskostnaderna samt ger förutsättningar för föreningen att lägga undan pengar för framtida utgifter som till exempel stambyte och för att betala tillbaka på föreningens lån.

Din årsavgift representerar en andel av bostadsrättsföreningens kostnadsmassa. Din avgift som bostadsrättshavare beror alltså på hur stor andel av kostnadsmassan som du betalar. Kostnadsmassan i sig påverkas av förvaltningskostnader, elpriset och andra utomstående faktorer.

Det som kan skilja sig mellan olika föreningar är sättet som andelarna av kostnadsmassan räknas ut. Uträkningen kan till exempel ta hänsyn till kvadratmeterna i din bostadsrätt jämfört med övriga bostadsrättslägenheter i huset. Om det finns balkong, öppen spis eller om det ingår en tomt i upplåtelsen. Om du är nyfiken på hur årsavgifterna i din bostadsrättsförening fördelas kan du titta i din förenings stadgar. Avgifterna fördelas normalt utifrån insatser, andelstal eller kvadratmeteryta.

Hur vet Skatteverket att jag hyr ut?

1 september 2022 kl 13:00

Nyheter Trots generösa avdragsregler för inkomster via andrahandsuthyrning misstänker Skatteverket utbrett skattefusk. Ingen vet hur stort svinnet är och mycket av uthyrningen sker via forum där kontrollen bygger på människors ärlighet. "Vi har inte resurser att kontrollera", säger en expert på Skatteverket.