:

Vilket är det vanligaste efternamnet i Sverige?

Innehållsförteckning:

  1. Vilket är det vanligaste efternamnet i Sverige?
  2. Vad heter flest män i Sverige?
  3. Vad är det vanligaste efternamnet i USA?
  4. Hur många personer heter potatis i Sverige?
  5. Vilka namn är förbjudna i Sverige?
  6. Vilket är det finaste Tjejnamnet?
  7. Vad får man inte heta i förnamn?
  8. Vilket är det vanligaste namnet på tjejer?
  9. Kan man heta Gud?
  10. Hur många personer heter pung i Sverige?
  11. Vad är det värsta namnet?
  12. Vad är världens ovanligaste namn?
  13. Vilka pojknamn är populärast?
  14. Vilket pojknamn är finast?
  15. Vilka namn är förbjudna?

Vilket är det vanligaste efternamnet i Sverige?

Vägen till ett allmänt bruk av efternamn hänger nära ihop med social skiktning och ståndsindelning, där de högre sociala skikten har spelat en avgörande roll som förmedlare. Bruket spred sig från högre samhällslager till lägre. Vissa typer av namn var länge förbehållna vissa samhällsgrupper. Man talar sedan gammalt om adelsnamn, lärda namn och borgerliga namn. Den traditionella bilden är att adeln bar praktfulla, ofta krigiska, namn som var sammansatta av två namnelement. Ett exempel på detta är Gyllensvärd. De lärda, mestadels präster, bar namn som slutade på -us, som Halenius, eller -ander, som Valander. Förleden hämtades ofta från hemortens namn. Slutligen bar andra grupper, i första hand i städerna, gärna sammansatta namn av mindre ståtligt slag, som Lundgren och Bergström.

På landsbygden, särskilt i södra Sverige, dröjde det längst innan folk började bruka släktnamn. Bönderna och de lägre sociala skikten fortsatte istället att använda patronymikon, eller fadersnamn som det också kallas, det vill säga faderns förnamn med tillägg av -dotter, som Johansdotter, respektive -son, som Johansson. Det innebar att namnen växlade från generation till generation tills patronymikon på -son i slutet av 1800-talet började gå i arv och få rollen som släktnamn.

En särskild grupp av efternamn är de så kallade soldatnamnen. Soldaterna skilde sig från allmogen genom att de tilldelades särskilda namn, närmast som ett slags tjänstenamn. Man tänker i första hand på namn som Sköld och Svärd, Rask och Modig, men soldater kunde lika gärna få namn som Moberg och Nordin. Soldatnamnen kom under 1800-talet i viss utsträckning att gå i arv och bli släktnamn.

Bruket med ärftliga släktnamn fick fäste i Sverige först under 1600-talet. Tidigare hade endast stadsbefolkning med tyskt ursprung och några få adliga släkter använt släktnamn. Några medeltida släktnamn är det tyska Bekman samt Bonde och Trolle, som är namn på två adelssläkter. Inom adeln blev släktnamn något vanligare under 1500-talet, men det var först med Riddarhusets bildande år 1626 som fasta släktnamn började bli obligatoriska. Inflytandet från tyskan var stort och det tyska namnbruket kom att bli en stor inspirationskälla till släktnamnens framväxt och hur namnen kom att se ut.

Även utanför adeln tog spridningen av släktnamn fart i slutet av 1600-talet, även om långtifrån alla namn gick i arv till en början. Vid 1700-talets mitt hade bruket slagit igenom hos borgare och i många andra samhällsgrupper. Framför allt spred sig bruket i vida kretsar i städerna, också i lägre socialgrupper. På landsbygden var fortfarande större delen av befolkningen utan släktnamn; det finns dock exempel på att hantverkare och bruksarbetare bar släktnamn. Inte förrän i mitten av 1800-talet började folk utanför städerna att använda släktnamn. Först i början av 1900-talet vi kan tala om ett allmänt bruk av släktnamn hos hela befolkningen.

Ett tidigt och vanligt sätt att identifiera en person var att till förnamnet lägga ett patronymikon. Man tog helt enkelt faderns förnamn, till exempel Johan, och la till -son, till Johansson, respektive -dotter, till Johansdotter. Namnen var till en början inte ärftliga utan växlade beroende på faderns förnamn. Det här förblev böndernas och de lägre sociala gruppernas namnbruk under 1600-talet och framåt. Under senare hälften av 1800-talet kom dock son-namnen att bli ärftliga och därmed släktnamn. Det innebar att även kvinnor fick släktnamn som slutade på -son och att dotter-namnen mer eller mindre försvann ur vårt namnskick.

När det blev ett allmänt bruk med släktnamn i början av 1900-talet var det många som behöll sitt son-namn som släktnamn. Det var ganska naturligt för många att ta eller behålla ett son-namn eftersom traditionen med patronymikon var så stark på landsbygden. I den patriarkala strukturen var det också självklart att det var son-namnen som blev släktnamn och inte dotter-namnen.

Än i dag dominerar son-namnen vårt namnskick och de 16 vanligaste efternamnen är son-namn. De bärs av tillsammans 1,75 miljoner svenskar. Sedan 1982 är det dock möjligt att skapa ett dotter-namn som efternamn. Först gällde detta endast kvinnor men i den senaste namnlagen från 2017 kan även män anta efternamn på -dotter.

Vad heter flest män i Sverige?

För länspecifik statistik, välj från listan nedan eller välj län på kartan till vänster.

Vad är det vanligaste efternamnet i USA?

Genom att titta på de vanligaste namnen under de 100 senaste åren kan man se vilka amerikanska namn som är mest vanliga. Här hittar du de tio namn som förekommer som tilltalsnamn hos flest amerikaner.

I denna lista hittar du namn som var populära i USA under de sista decennierna av 1800-talet. Du ser i listan de vanligaste namnen för män respektive kvinnor under den här tidsperioden.

Hur många personer heter potatis i Sverige?

Sverige började föra statistik redan 1749. Idag har SCB i uppdrag är att förse Sverige med oberoende statistik om samhället på flera olika områden. Statistik är inte exakt, men välgjord statistik beskriver verkligheten så nära man kan komma.

För att göra statistik finns metoder för att samla in, bearbeta och analysera siffermaterial. SCB:s statistik görs utifrån vetenskapliga principer. Det finns flera olika typer av statistiska undersökningar.

Vilka namn är förbjudna i Sverige?

Några av kriterierna är att namnet inte uppenbart får låta som ett efternamn, väcka anstöt eller vara olämpligt. Det får heller inte kännas obehagligt för den som ska bära namnet att heta just så.

Det kommer inte gå igenom om det är uppenbart att namnet är ett smeknamn.

Inte heller får man döpa sitt barn till Malmö, Göteborg, Umeå – eller andra uppenbara ortsnamn.

Och kanske är det rimligt att det faktiskt finns regler kring vad vi får döpa våra barn till. Risken finns att "Skruven" känns lite oseriöst att skriva under med när man skickar ett personligt brev i en jobbansökan.

På samma sätt blir det kanske lite förvirrande stämning på uppropet första dagen på högskolan när "Lycklig", "Mamma", "Dark-Knight", ”Finans” eller ”Glitterstar” ropas ut i aulan. Sugen på att vara den som med hög och klar stämma ropar "Japp, HÄR"?!

De här namnen finns alla på listan av namn som personer velat döpa sina barn till i Sverige hittills år 2020. Men gemensamt har de också att de fått avslag hos Skatteverket.

Vilket är det finaste Tjejnamnet?

Här nedan hittar du statistik från SCB över de mest vanliga flicknamnen under 2022. Tabellen visar de 100 vanligaste tilltalsnamnen. Flicknamnen redovisas under den vanligaste stavningen, men samtliga stavningar ingår i det redovisade antalet.

Vill du ha fler namntips så hittar du här ytterligare 668 pojknamn eller 710 flicknamn.

Det vanligaste tjejnamnet 2022 var Astrid som tidigare låg på plats nummer nio. Alice som låg ett på första plats under 2021, och som även var det vanligaste namnet 2020, 2019, 2018 och 2017, halkade ner till en åttonde plats. Maja som legat på en andraplats under några år nu, ligger kvar på denna plats även i år. Tredjeplatsen har Alma som knuffade ner föregående års trea, Vera, med en plats. Det namnet toppar även listan i flera av landets län (se lista längre ner).

Vad får man inte heta i förnamn?

Om du väntar (eller längtar efter) barn har du med stor sannolikhet tänkt tanken: Vad ska ungen heta?

Och det är ju som så att man inte kan döpa någon till vad som helst. 1996 försökte exempelvis ett svenskt par att döpa sitt barn till Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116, som protest till regeringen för att man inte fick döpa sina barn till Ikea eller Metallica.

Vilket är det vanligaste namnet på tjejer?

Tabellen visar de 100 vanligaste tilltalsnamnen som getts till flickor 2022. Namnen redovisas med den vanligaste stavningen, men samtliga stavningar ingår i det redovisade antalet.

Kan man heta Gud?

Sverige började föra statistik redan 1749. Idag har SCB i uppdrag är att förse Sverige med oberoende statistik om samhället på flera olika områden. Statistik är inte exakt, men välgjord statistik beskriver verkligheten så nära man kan komma.

För att göra statistik finns metoder för att samla in, bearbeta och analysera siffermaterial. SCB:s statistik görs utifrån vetenskapliga principer. Det finns flera olika typer av statistiska undersökningar.

Hur många personer heter pung i Sverige?

none id="readability-page-1" class="page">

Sverige började föra statistik redan 1749. Idag har SCB i uppdrag är att förse Sverige med oberoende statistik om samhället på flera olika områden. Statistik är inte exakt, men välgjord statistik beskriver verkligheten så nära man kan komma.

Vad är det värsta namnet?

Ibland kan det uppfattas som konstigt att vissa namn har blivit godkända medans namn som känns helt okej har blivit förbjudna. I Sverige är det Skatteverket som tar beslut om huruvida ett namn ska godkännas eller inte.

Många vill ge sina barn ett unikt och kreativt namn. Kanske vill man att barnet ska vara ensamt om sitt namn. Varje år så skickas det konstiga förslag på namn till Skatteverket. Vissa namn går igenom medan andra inte godkänts. En del namn är även förbjudna. Om du inte är nöjd med ditt namn så kan du relativt enkelt byta namn.

Vad är världens ovanligaste namn?

Ibland kan det uppfattas som konstigt att vissa namn har blivit godkända medans namn som känns helt okej har blivit förbjudna. I Sverige är det Skatteverket som tar beslut om huruvida ett namn ska godkännas eller inte.

Många vill ge sina barn ett unikt och kreativt namn. Kanske vill man att barnet ska vara ensamt om sitt namn. Varje år så skickas det konstiga förslag på namn till Skatteverket. Vissa namn går igenom medan andra inte godkänts. En del namn är även förbjudna. Om du inte är nöjd med ditt namn så kan du relativt enkelt byta namn.

Vilka pojknamn är populärast?

Tabellen visar de 100 vanligaste tilltalsnamnen som getts till pojkar 2022. Namnen redovisas med den vanligaste stavningen, men samtliga stavningar ingår i det redovisade antalet.

Vilket pojknamn är finast?

HittaEttNamn.se förutspår: Björn kommer att vara det mest populära pojknamnet i 2023 och 2024.

Vilket pojknamn kommer föräldrarna att välja till sitt barn 2024? Vilka pojknamn kommer att vara populär under 2024 och i topp 10 av de mest populära pojknamnen? HittaEttNamn förutspår de mest populära pojknamnen. Praktiskt när du väljer ett förnamn till din bebis!

Vilka namn är förbjudna?

Några av kriterierna är att namnet inte uppenbart får låta som ett efternamn, väcka anstöt eller vara olämpligt. Det får heller inte kännas obehagligt för den som ska bära namnet att heta just så.

Det kommer inte gå igenom om det är uppenbart att namnet är ett smeknamn.

Inte heller får man döpa sitt barn till Malmö, Göteborg, Umeå – eller andra uppenbara ortsnamn.

Och kanske är det rimligt att det faktiskt finns regler kring vad vi får döpa våra barn till. Risken finns att "Skruven" känns lite oseriöst att skriva under med när man skickar ett personligt brev i en jobbansökan.

På samma sätt blir det kanske lite förvirrande stämning på uppropet första dagen på högskolan när "Lycklig", "Mamma", "Dark-Knight", ”Finans” eller ”Glitterstar” ropas ut i aulan. Sugen på att vara den som med hög och klar stämma ropar "Japp, HÄR"?!

De här namnen finns alla på listan av namn som personer velat döpa sina barn till i Sverige hittills år 2020. Men gemensamt har de också att de fått avslag hos Skatteverket.