:

Kan egenföretagare få friskvårdsbidrag?

Innehållsförteckning:

  1. Kan egenföretagare få friskvårdsbidrag?
  2. Kan företaget betala friskvård direkt?
  3. Hur mycket får ett företag ge i friskvårdsbidrag?
  4. Får man dra av friskvård i enskild firma?
  5. Får man dra av momsen på friskvård?
  6. Hur bokför man friskvård i enskild firma?
  7. Får man gå på spa för friskvårdsbidrag?
  8. Vilka kostnader kan man ta på företaget?
  9. Vilka kostnader kan man ta på enskild firma?
  10. Är friskvård skattefritt?
  11. Måste man bokföra i enskild firma?
  12. Kan man ta fotvård på friskvårdsbidrag?
  13. Kan företaget betala middag?
  14. Får man dra av lunch på företaget?
  15. Kan man ta ut lön i enskild firma?

Kan egenföretagare få friskvårdsbidrag?

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att skyndsamt anpassa regelverket för friskvårdsbidrag till att också omfatta ägaren till en näringsverksamhet som bedrivs som enskild firma och tillkännager detta för regeringen.

Kan företaget betala friskvård direkt?

Djupt orättvist tycker man på Småföretagarnas Riksförbund. Där har man länge lobbat för att avdragsrätten ska gälla oberoende av bolagsform.

– Väldigt många småföretagare arbetar hårt och har en pressad vardag som riskerar att skapa ohälsa. Därför är det en grupp som är i stort behov av friskvård för att balansera de negativa faktorerna. Det gäller naturligtvis alldeles oavsett om de driver sina företag som aktiebolag eller enskilda firmor. Därför borde det vara en självklarhet att avdragsmöjligheten ska finnas oavsett bolagsform. Därför menar vi att det är mycket angeläget att hitta en skatteteknisk lösning på det här problemet, säger Mattias Andersson, näringspolitisk samordnare på Småföretagarnas Riksförbund.  

Hur mycket får ett företag ge i friskvårdsbidrag?

Varför ska man erbjuda friskvårdsbidrag? Vilka regler gäller och vad räknas som en friskvårdsaktivitet? Detta är några av frågeställningarna kring friskvårdsbidrag som vi besvarar i den här artikeln.

Som arbetsgivare har du ingen skyldighet att erbjuda dina medarbetare friskvårdsförmåner, detta är helt frivilligt. Däremot ger ett friskvårdserbjudande en rad fördelar både för dig som arbetsgivare och arbetstagare. Att erbjuda ett friskvårdsbidrag eller aktivitet för att utöva friskvård ger en tydlig signal att ni vill underlätta för era anställda att utöva hälsofrämjande aktiviteter. Friskvårdserbjudande kan bidra till:

Får man dra av friskvård i enskild firma?

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att skyndsamt anpassa regelverket för friskvårdsbidrag till att också omfatta ägaren till en näringsverksamhet som bedrivs som enskild firma och tillkännager detta för regeringen.

Får man dra av momsen på friskvård?

En arbetsgivare kan skatte- och avgiftsfritt ge sina anställda en förmån för att gynna hälsa och friskvård. Det betyder att du som arbetsgivare inte betalar skatt och arbetsgivaravgifter på förmånen. Friskvårdsbidraget kan till exempel innefatta ridlektioner, gymkort, golf, massage och segling. Det är endast aktiviteten som omfattas av friskvårdsbidraget, inte den utrustning som behövs för att utföra aktiviteten. Förutsättningen för friskvårdsbidraget är att arbetsgivaren erbjuder förmånen till alla sina anställda. Samma belopp och samma villkor ska alltså erbjudas till alla som är anställda på arbetsplatsen.

Arbetsgivaren kan mot kvitto varje år betala ett friskvårdsbidrag på maximalt 5 000 kr inklusive moms per år och anställd. Beloppet får inte överstiga 5 000 kr. Överstiger beloppet 5 000 kr blir det skattepliktigt och då ska den anställde förmånsbeskattas. Den anställde beskattas då för hela beloppet, inte bara det som överstiger 5 000 kr.

Hur bokför man friskvård i enskild firma?

Skattefri motion och friskvård gäller bara för anställda, alltså personer som får lön och beskattas i företaget. Den som driver en enskild näringsverksamhet räknas inte som anställd och kan därför inte göra avdrag för friskvård.

Som enskild företagare har du däremot rätt att göra avdrag för förebyggande behandlingar och rehabilitering som krävs för att återfå din arbetsförmåga eller för att kunna fortsätta driva verksamheten.

Får man gå på spa för friskvårdsbidrag?

Arken Hotel & Art Garden Spa och våra samarbets­partners sparar information på din enhet för att kunna erbjuda anpassad funktionalitet, samla in besöks­statistik och möjliggöra personaliserad marknads­föring. Du väljer vilka typer av cookies som du accepterar utöver de nödvändiga som behövs för att webbplatsen ska fungera.

Besöksstatistik Marknadsföring

Vilka kostnader kan man ta på företaget?

Att göra avdrag på ditt egna företag kan kännas svårt, men det är något som faktiskt är av ekonomiskt värde för dig och din verksamhet.

Svårigheten med att göra avdrag på den egna firman beror generellt på en rädsla för att göra fel och att det i stället för ekonomisk vinst leder till oförutsedda kostnader.

Till skillnad mot finansieringsdelen av företaget ger avdragen minskade utgifter istället för ökade inkomster, vilket är minst lika viktigt.

Vilka kostnader kan man ta på enskild firma?

Skatteverket har samlad information på sin webbplats om vad du kan göra avdrag för i ditt företag och vilka belopp och procentsatser som gäller. Du kan bland annat ta del av ett avdragslexikon för enskild näringsverksamhet

Är friskvård skattefritt?

Huvudregeln i Inkomstskattelagen anger att förmåner som en person får på grund av tjänst ska beskattas. Det finns vissa undantag då förmånen blir skattefri. Till exempel ska personalvårdsförmåner räknas som skattefria om förmånen är av mindre värde och består av enklare åtgärder för att skapa trivsel i arbetet och om erbjudandet riktar sig till alla anställda. Det gäller bland annat möjlighet till enklare slag av motion och annan friskvård. Det finns alltså undantag som kan göra ett friskvårdsbidrag skattefritt men frågan blir då: Vad innebär mindre värde?

Läs även: Friskvårdsbidrag - detta gäller och så får du det att funka

Måste man bokföra i enskild firma?

fungerar och hur du får koll på ditt företags ekonomi (2:18 min).

Bokföring är det praktiska arbetet med att löpande registrera olika händelser, till exempel inköp och försäljning, på olika konton. Det är ett system för att ordna och behandla ekonomiska händelser (affärshändelser) i ett företag.

Innan du bokför ordnar du dina underlag till affärshändelserna som kvitton, fakturor och andra underlag så att du kan registrera och redovisa affärshändelserna.

Kan man ta fotvård på friskvårdsbidrag?

För en del innebär vinterhalvårets mörka tid även att det blir lite dunkelt i själen. Här kan ljusterapi vara ett effektivt botmedel för att lyfta humöret. Vid ljusterapi exponeras man för ett ljus som liknar det naturliga dagsljuset, vanligen i ett helt vitt rum. Det viktigaste är att man har ögonen öppna så att ljuset skickar signaler till hjärnan att justera hormonbalansen. En del leverantörer kombinerar även ljusterapi med uppvärmda rum, bekväma solstolar, ljud av vågskvalp, massage med mera. 

Hör körsång och friskvård ihop? Absolut! Sång förbättrar andningen och blodtrycket, tränar musklerna i bålen samt frigör massor med endorfiner som ökar lyckokänslan, sänker stresshormonerna och stärker immunförsvaret. Dessutom har människor som sjunger ihop väldigt kul tillsammans! Körsång på jobbet stöds av friskvårdsbidraget, så gå ihop ett gäng kollegor och öka både motivation och gemenskap genom att sjunga tillsammans.

Upplev känslan av frifall, som ett fallskärmshopp från 4000 meter. Bodyflight är en perfekt upplevelse för alla som gillar spänning! Dessutom är det ett utmärkt tillfälle att dra ihop kompisgänget för en rolig aktivitet tillsammans. Testa allt från vanliga förstagångsflyg till längre flygtider med coach.

Kan företaget betala middag?

Du kanske har stått där med företagskortet i högsta hugg och funderat på om företaget kan stå för notan eller om det ska ske ur privat ficka eller tänkt på om du kan bjuda dina anställda på en välförtjänt lyxmiddag? Låt oss på Fedelta reda ut begreppen!

Utgångspunkten från Skatteverket är att fri kost i normalfallet är en skattepliktig förmån. Denna kostförmån ska den anställde förmånsbeskattas för och arbetsgivaren ska betala arbetsgivaravgifter på förmånen.

Får man dra av lunch på företaget?

När får man köpa lunch på företagskortet? Svaret på frågan är både knepig och lätt. Äter du inom ramen för jobbet så använd företagskortet. Äter du som privatperson ska du betala själv.

Det är självklart att du som är en egen företagare ska kunna använda ditt företagskort när du är ute och träffar dina kunder i affärer och till exempel äter lunch. Du har ett möte där du diskuterar arbetsrelaterade frågor, då har du rätt att betala med företagskortet och använda kvittot i din momsredovisning.

Kan man ta ut lön i enskild firma?

När du "tar ut lön" i din enskilda firma innebär det att du gör ett eget uttag. Så här fungerar det.

Driver du en enskild näringsverksamhet, enskild firma, gör du uttag istället för att ta ut lön. Foto: Shutterstock